Linkuri accesibilitate

Pro și contra despre vizita la Chișinău a premierului României


Numărul de infracţiuni legate de traficul de fiinţe umane a crescut („Moldavskie Vedomosti”).


Petru Bogatu scrie în „Jurnal de Chişinău” despre Crin Antonescu, preşedintele interimar al României şi premierul român Victor Ponta ca despre „două personaje politice de la Bucureşti care merită deja compătimite, chit că în aparenţă rămân aburcaţi pe cai albi”. În opinia autorului, Ponta şi Antonescu sunt contaminaţi deja de complexul perdantului.

„Aidoma jucătorului care joacă prost, ei dau vina pe adversar, acuzându-l că-i prea dur, că-i peste măsură de motivat, că-i încăpăţânat, că nu se predă. S-a ajuns până într-acolo, observă Petru Bogatu, că lui Băsescu i se pune-n cârcă faptul că oponenţii săi au fost atât de stângaci şi inconştienţi încât au boţit imaginea României în Europa şi peste Ocean. [...] „Oricare ar fi scorul referendumului, soarta politică a lui Crin Antonescu şi Victor Ponta este pecetluită. Cine doreşte, poate de pe acum să le plângă de milă”, conchide editorialistul.

Căutând să afle de ce premierul român, Victor Ponta, vine la Chişinău, în singura ieşire în afara României până la referendumul din 29 iulie, atunci când românii vor trebui să se pronunţe dacă sunt sau nu de acord cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu, jurnaliştii de la cotidianul „Adevărul” au discutat cu mai mulţi analişti.

Corneliu Gurin crede că „această vizită ar putea avea o conotaţie electorală şi este evident că ar putea fi interpretată ca una de tatonare a terenului”. „Sper că politicienii de la Chişinău vor fi suficient de prudenţi ca să nu se lanseze în declaraţii care ar putea afecta pe viitor relaţiile cu România. Venirea lui Ponta este în interesul ţării noastre pentru a nu îngheţa mai multe proiecte necesare nouă”, a opinat pentru „Adevărul” un alt expert, Viorel Cibotaru.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a ales să-şi transmită mesajul către cetăţenii români din R. Moldova printr-o întâlnire cu jurnaliştii şi bloggerii de la Chişinău.

Citat de cotidianul „Timpul”, preşedintele român a calificat câştigarea referendumului din 29 iulie drept o „misiune imposibilă”, dar a adăugat că el este „un politician imposibil” care nu renunţă până nu vede că a pierdut. „Mă îndoiesc că românii îşi vor da preşedintele pentru hoţii din Parlament”, a declarat dl Băsesc. „Timpul” mai notează că preşedintele suspendat al României s-a pronunţat şi vizavi de posibilitatea rezolvării conflictului transnistrean prin federalizarea R. Moldova. „Noi vom sprijini orice poziţie agreată de Chişinău, nu vom da noi lecţii, noi avem o singură abordare: poziţia Chişinăului este şi a noastră, indiferent ce poziţie va adopta o vom susţine”, a declarat Traian Băsescu.

Editorialistul Constantin Tănase îi contrazice în „Timpul” pe cei care au definit votul din 12 iulie privind condamnarea crimelor comunismului şi interzicerea simbolicii comuniste drept „cel mai curajos şi cel mai matur act politic pe care l-a făcut actuala guvernare de când se află la putere”. Este mai degrabă rodul unor târguri obscure, crede Tănase, pentru că nu cred că acest act denotă maturizarea şi consolidarea relaţiilor din interiorul AIE, care rămân bazate pe interese egoiste de partid.

Serghei Manastîrlî observă în „Moldavskie Vedomosti” că lupta împotriva traficului de fiinţe umane în vederea exploatării sexuale sau prin muncă, reprezintă unul din obiectivele propuse de cel mai „pro-european” guvern al Republicii Moldova. Chiar şi aşa, dezbaterea problemei la cel mai înalt nivel nu a influenţat starea lucrurilor. Din contra, constată ziaristul, unii experţi susţin că numărul de infracţiuni care implică traficul de fiinţe umane a crescut. Deseori, complici la crimă sunt chiar unii funcţionari publici.
XS
SM
MD
LG