Linkuri accesibilitate

PCMR invocă periculos multidimensionalitatea simbolurilor comuniste


Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „PCRM cu toate păcatele este singura forţă politică care se poate opune, poate face opoziţie activă actualei AIE.”



Igor Boţan: „După ce AIE a decis să interzică simbolica PCRM acesta încearcă să se victimizeze şi să transmită mesaje peste hotare, în Europa şi în Rusia, sperând că îşi poate salva simbolica.”

Europa Liberă: Asta pentru nu are şanse la Curtea Constituţională?

Igor Boţan:
„PCRM i s-a interzis simbolica în baza unor argumente pur politice. De aceea încă nu se ştie cum va proceda Curtea Constituţională. ”

Europa Liberă: Înţelegem că sistemul de argumentare a fost arătat de Reşetnicov şi de Vladimir Voronin, care tot întrebau cu insistenţă ce verdict juridic există pentru atestarea crimelor la care face trimitere decizia.

Igor Boţan:
„Exact. Acesta este un argument. Un alt argument, pe care îl poate eventual invoca PCRM este argumentarea domnului Mihai Ghimpu. Care a spus-o pe şleau că PCRM este un partid burghez, adică nu este unul cu adevărat comunist şi pedeapsa pe care i-o aplică AIE este una pe potrivă să nu mintă cetăţenii şi să se folosească de o simbolică care nu-i este proprie.”

Europa Liberă: În fine, câtă susţinere ar putea găsi în Europa PCRM care se vaită că i se interzice o simbolică atît de populară potrivit lui Voronin?

Igor Boţan:
„Ne putem aştepta ca reacţia UE sau instituţiilor europene să fie una cu care ne-am deprins deja. Apeluri la respectarea normelor de drept, a drepturilor omului ş.a.m.d. Problema este mult mai gravă pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova. PCRM cu toate păcatele este singura forţă politică care se poate opune, poate face opoziţie activă actualei AIE.”

Europa Liberă: Alianţa spune că a luat o măsură de asanare anticomunistă a societăţii.

Igor Boţan:
„Asanarea anticomunistă a societăţii putea avea loc acum 20 de ani. Pe de altă parte, PCRM are propriile argumente care spun că partidul a condamnat crimele stalinismului şi bolşevismului. A fost interzis partidul vechi care era o filială a partidului Uniunii Sovietice în 1991. PCRM este un partid care a apărut şi a fost înregistrat în Republica Moldova în 1994. A guvernat opt ani şi, culmea, în barometru opiniei publice din luna aprilie, cetăţenii consideră că comuniştii moldoveni guvernau mai bine ţara decît actualmente AIE o face.”

Europa Liberă: Bine, dar dacă ei nu au nimic cu partidul condamnat de alianţa de guvernare de ce ei se cramponează atît de mult de seceră şi ciocanul. E musai să aibă anume acest simbol. Nu e suficient steaua pe care trebuie să recunoaştem tacit deja au acreditat-o la marşurile de protest şi avându-l chiar pe Voronin pe post de mascotă.

Igor Boţan:
„Noi ştim care este argumentaţia PCRM. Acum cinci ani de zile, Vladimir Voronin explica de ce păstrează simbolurile şi denumirea. Din considerente electorale şi aici nimeni nu îi poate refuza acest lucru. Dar vedem cît de abil încearcă PCRM şi oarecum de o manieră periculoasă pentru Republica Moldova să invoce multidimensionalitatea simbolurilor comuniste.

Accentul se pune pe faptul că secera şi ciocanul a fost şi simbolul victoriei în cel de-al doilea Război Mondial. Ne putem lesne da seama că PCRM transmite în acest fel un mesaj către Federaţia Rusă. Să încerce probabil să aplice sancţiuni faţă de Republica Moldova aşa cum s-a întâmplat în 2006 şi în 2007. În spaţiul CSI, în special în Federaţia Rusă, se invocă faptul că simbolica comunistă este folosită ca una conservatoare, care evocă echitatea socială din perioada sovietică doar atît.

În Federaţia Rusă ştim că există o zi specială cînd se comemorează victimele regimului totalitar care a dominat în ţara respectivă. Acelaşi lucru probabil trebuie făcut în Republica Moldova.”

Europa Liberă: În momentul acesta ce impresie aveţi decizia de condamnare a atrocităţilor comuniste din perioada sovietică va dăuna PCRM sau, dimpotrivă, îl va ajuta să-şi regrupeze forţele, eventual din contul stângii extra-parlamentare?

Igor Boţan:
„Eu nu mă pot aventura să dau prognoze ce se va întâmpla cu PCRM. Este cert că AIE acum este într-o situaţie destul de dificilă. Deocamdată PL a obţinut o mică victorie convingându-şi partenerii de coaliţie să voteze condamnarea crimelor comuniste. PL practic îşi asigură garanţii împotriva eventualelor reformatări despre care vorbea domnul Dodon. Acum ei toţi sunt într-o barcă şi PCRM rămîne de unul singur să-şi apere statutul pe care îl are în societate. ”

Europa Liberă: Adică are de răsturnat barca cu toţi trei şi nu cu ajutorul unuia dintre cei trei.

Igor Boţan:
„Exact. Asta este partea bună pentru PL în această condamnare.”

Europa Liberă: În ce măsură are dreptate Voronin cînd spune că astăzi Europa este de stânga, deci Alianţa de la Chişinău merge pe contra sens?

Igor Boţan:
„Eu cred că Vladimir Voronin exagerează ca de obicei. Europa este o entitate democratică în care se alternează conservatorii cu social democraţii, socialiştii, liberalii ş.a.m.d. Deci nu putem spune că Europa este mai mult de stânga sau de dreapta. Acum e o perioada de tranziţie de aceea nu cred că poate spera foarte mult la ajutorul Europei din motivele pe care le-aţi invocat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG