Linkuri accesibilitate

Grăniceri separatişti reţin şi amendează localnicii din Chircăiești (Adevărul)


Companii din România își mută afacerile în R. Moldova (Timpul).


În „Adevărul” Anastasia Nani scrie că în satul Chircăieşti, raionul Căuşeni, amplasat la 80 de km de Chişinău, aşa-numiţii „grăniceri” ai regimului din stînga Nistrului şi-au instalat recent un post ilegal. „Grăniceri separatişti reţin şi „amendează” localnicii cu sute de lei pentru „trecerea ilegală a hotarului”, se arată în articol. Ion Solonenco, şeful delegaţiei moldoveneşti în Comisia Unificată de Control, a declarat pentru „Adevărul” că „postul a fost instalat fără a respecta înţelegerile. Toţi cunosc despre asta, şi Moscova, şi SUA, şi OSCE iar problema va fi discutată la şedinţa de joia viitoare din 19 iulie”. Solicitat de ziaristă, expertul în problema transnistreană Oazu Nantoi a opinat că „în stânga Nistrului KGB-ul continuă să-şi bată joc de cetăţenii moldoveni, iar asta vorbeşte despre faptul că suntem naivi când credem că se produc schimbări profunde”.

Pagina electronică a cotidianului „Timpul” notează că mai multe companii din România îşi mută afacerile în R. Moldova. Piaţa absoarbe mărci, produse şi servicii occidentale aşa cum făcea România cu un deceniu în urmă. Cele mai multe companii care operează în R. Moldova cu acţionariat străin provin din România, deşi, ca valoare a capitalului social vărsat, România se plasează în urma Rusiei, Olandei sau a Ciprului. Domeniile preferate de investitorii români sunt cât se poate de diverse de la retail la consultanţă fiscală, se mai arată în articol.

Şi, în fine, într-un comentariu pentru portalul Tribuna.md, Dumitru Spătaru observă că segmentul de stînga al eşichierului politic din R. Moldova este în fierbere. Partidele de stînga, considerate mici şi cu puţine şanse de reuşită în alegeri, abordează cu maximă responsabilitate, maturitate politică şi clarviziune locul şi rolul lor pe arena politică. Cu mici excepţii, aceste formaţiuni niciodată nu se critică între ele, nu se acuză, nu se împiedică reciproc în acţiunile pe care le întreprind şi nu ascund că au în rezervă gîndul că ar putea fi cîndva împreună.
XS
SM
MD
LG