Linkuri accesibilitate

Transnistria: Noi nu avem altă situaţie decît să negociem


Andrei Covrig: „Formula militară a pacificatorilor este absolut depăşită”.


Înainte de vizita pe care o începe astăzi în Republica Moldova secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, Valentina Ursu a stat de vorbă cu expertul militar Andrei Covrig, fost locțiitor al şefului Marelui Stat Major, despre înlocuirea misiunii militare de menținere a păcii pe Nistru. Începerea consultărilor pentru transformarea ei într-o misiune civilă, multinațională a fost încurajată de Adunarea Parlamentară a OSCE într-o rezoluție adoptată săptămâna trecută.

Andrei Covrig: „Au fost şi declaraţiile respective. Deci, e vorba de declaraţia domnului Rogozin, reprezentant din partea Federaţiei Ruse, care a spus că chestia respectivă nu va fi acceptată. Participarea părţii transnistrene la negocieri în formatul 5+2, deci şi Şevciuk, şi această domnişoară Ştanski de cîteva ori au spus şi ei că nu vor accepta schimbarea formatului respectiv. Aceste lucruri au fost anticipate şi de declaraţia pe care a făcut-o şi ministru de externe Lavrov.”

Europa Liberă: De ce insistă ei ca aceste forţe ruse de menţinere a păcii să rămână în Transnistria?

Andrei Covrig: „Este vorba de un joc geopolitic. Deci acolo pot fi unele procese care ies de sub controlul Tiraspolului şi al Kremlinului. Chestia respectivă este înţeleasă din punct de vedere a acestor doi actori. A fost încadraţi în aceste subunităţi de pacificare ruse, acei cu cetăţenia rusă din Transnistria. Deci, iarăşi este un paradox. Şi Moldova a cedat în unele locuri.

În 1997 mergând pe această formulă de a ridica această ştachetă de încredere dintre Tiraspol şi Chişinău, Chişinăul a lichidat unele subunităţi. Este vorba de o companie care a fost lichidată la Copanca. A fost o mişcare absolut reuşită.

Mai departe, deci, noi am lichidat compania care a
La mormîntul lui Vadim Pirsari
La mormîntul lui Vadim Pirsari
fost la Vadul-lui-Vodă. Şi eu bănuiesc că să fi fost aceşti pacificatori la Vadul-lui-Vodă nu avea să fie acest incident care s-a produs pe data de 1 ianuarie, cînd un pacificator rus a împuşcat într-un tânăr din Pîrîta şi l-a lăsat fără viaţă.”

Europa Liberă: Câtă pace aduc totuşi aceşti pacificatori, din moment ce lumea din zonă zice că îi este frică chiar să treacă pe lângă ei cînd îi vede înarmaţi, cînd vede tehnică militară?

Andrei Covrig:
„Eu de mai multe ori am fost la Coşniţa, am fost
şi în Tighina şi formula respectivă cu aceşti militari înarmaţi şi din partea Chişinăului, şi din partea Federaţiei Ruse, şi din partea Tiraspolului este absolut inutilă. Într-adevăr se cer absolut alte, noi formule. Eu sunt de acord cu acele declaraţii care au fost făcute, inclusiv şi de premierul Filat care a spus că se cere o nouă formulă şi introducerea unor observatori.

Formula această militară este absolut depăşită. Şi pe data de 21 iulie se împlinesc 20 de ani de la semnarea acestui acord, care se mai numeşte şi Acordul Ielţin-Snegur, şi el este tratat în diferite feluri. Într-adevăr sunt lucruri absolut pozitive, a fost oprit focul la Nistru. Însă acordul respectiv este depăşit. Eu înţeleg că despre acest acord şi partea transnistreană şi cei din Federaţia Rusă se vor ţine, să spunem aşa. Însă realitatea este de aşa natură că se cer absolut noi accente.

Eu vreau să vă spun că în 1992 în zilele acelea am fost la Tighina. Am fost şef a 10 posturi moldo-ruse de pacificare în preajma de a fi introduse forţele de menţinere a păcii, deci aceste subunităţi de care eu am vorbit. Am văzut foarte multe paradoxuri. Deci partea ceea rusă care chipurile era din partea armatei a 14-a în fond erau peste 100 de militari, inclusiv şi la postul nostru, care erau separatişti, scoşi de pe poziţii şi au fost puşi alături de noi cei care într-adevăr reprezentam Armata naţională. Am văzut militarii respectivi care chipuri că erau din armata a 14-a şi în fond erau cei din Tiraspol care au fost îmbrăcaţi în haine militare a Federaţiei Ruse, a armatei ruseşti şi chipurile reprezentau forţele de menţinere a păcii.”

Europa Liberă: Dvs. lăsaţi să se înţeleagă că după 20 de ani, din moment ce se încearcă să sporească gradul de încredere între cele două maluri ale Nistrului, aceste forţe de menţinere a păcii categoric trebuie să fie înlocuite cu o altă misiune.

Andrei Covrig: „Absolut. Este experienţa Georgiei; eu bănuiesc că în direcţia respectivă trebuie să fie depuse eforturi. Poate fi sub mandatul OSCE, UE, în fond, depinde de negocieri. O să vedem deci cum vor derula negocierile în formatul 5+2 sunt actorii respectivi. Vedeţi că doi actori sunt absolut previzibil, vorbim de partea transnistreană şi vorbim de Federaţia Rusă. În fond noi ştim care e poziţia lor şi niciodată nu o să meargă la schimbarea formatului de menţinere a păcii. Deci, înlocuirea militarilor din cadrul forţelor de menţinere a păcii cu observatori internaţionali independenţi din alte ţări.

Noi nu avem altă situaţie decît să negociem şi să arătăm că avem o poziţie absolut pozitivă. În ultimul timp totuşi câte ceva se produce. Nu este situaţia rece care a fost atunci cînd a fost regimul Smirnov. Totuşi mai sunt nişte persoane acolo la Tiraspol care mai înţeleg că trebuie să ieşim din tranşee. Şevciuk este o persoană care are rădăcini şi aici la Rezina. Vă spun că mă aflu la ţară acum, la momentul de faţă, şi el e ştiut aici. Tăticul lui la Rezina a lucrat, el într-un timp a locuit aici. Şi sperăm că din acest punct de vedere ceva se va mişca.”
XS
SM
MD
LG