Linkuri accesibilitate

Consecintele economice ale crizei politice şi constituţionale din România


Premeirul român Victor Ponta joi la Bruxelles.
Premeirul român Victor Ponta joi la Bruxelles.

Expertii vorbesc despre eventualitatea pierderii finanţării convenite cu FMI.

Consecintele economice ale crizei politice si constitutionale din Romania se vad nu doar in devalorizarea monedei nationale, ci mai cu seama in imobilitatea administratiei centrale si in intirzierile pe linia reformelor promise in acordurile cu Fondul Monetar International.

Cel mai grav avertisment economic vine, insa, din partea Comisiei Europene, care i-a transmis chiar astazi ambasadorului roman la Bruxelles ca planul pentru cresterea absorbtiei fondurilor a esuat, iar autoritatile de la Bucuresti refuza asistenta institutiilor financiare internationale in contextul in care administratia autohtona este “paralizata”.

Potrivit documentului transmis de Comisia Europeana partiii romane “atitudinea autoritatilor este aceea de a fi de acord cu recomandarile pe care le face Comisia, fara a le pune neaparat in practica”. Semnalul Bruxelles-ului in acest domeniu insoteste criticile despre incalcarea statului de drept si este dat cu doar citeva zile inainte de sedinta Comisiei Europene de miercuri, in care se vor discuta devierile democratice intimplate in ultimele zece zile in Romania. In functie de cum se vor desfasura ostilitatile pentru demiterea lui Traian Basescu, Comisia ar putea pedepsi Romania inclusiv prin suspendarea fondurilor structurale.

Dar exista pericole si mai mari, iar expertii vorbesc chiar despre eventualitatea pierderii finantarii convenite cu FMI: este vorba despre acordul preventiv de 5 miliarde de euro, bani care pot fi folositi in cazul in care sistemul bancar este blocat. Agentia de rating Fitch considera pe de alta parte ca instabilitatea politica din Romania nu reprezinta deocamdata un risc pentru ratingul de tara, dar ar putea deveni in masura in care criza politica va afecta consolidarea fiscala, ar intirzia reformele structurale sau ar capata un caracter permanent. Fitch estimeaza totusi ca existe anumite semne de intrebare in ceea ce priveste bugetul pe 2013, dupa ce liderii socialisti si liberali au facut o serie de promisiuni care ar putea duce la derapaje fiscale.

In ultimele doua saptamini leul a scazut cu 2 la suta si s-a decuplat de celelalte monede regionale, in contextul fortarii constitutiei, in vreme ce investitorii straini sint alarmati de modificarile rapide ale legilor prin ordonate de urgenta. Guvernul condus de socialistul Victor Ponta a dat in doua luni tot atitea ordonante cit au fost emise in primele patru luni ale anului, de cele doua guverne anterioare. A modificat prin ordonanâă de urgenta nu doar functionarea Curtii Constitutionale si celelalte legi care impiedicau suspendarea imediata a presedintelui Traian Basescu ci si Codul fiscal, legea educatiei, statutul judecatorilor si al procurorilor.

Criza constitutionala si politica din Romania se suprapune deja peste cea economica, fiindca Romania este extrem de indatorata, fiind a zecea cea mai slaba tara din Uniunea European din punctul de vedere al datoriei externe, destul de apropiata de Grecia, dar persistenta turbulentelor ar putea duce la scenarii economice mult mai complicate, in conditiile in care economia nu mai creste, investitiile straine se restring, iar consumul scade.
XS
SM
MD
LG