Linkuri accesibilitate

Svetlana Bivol: „Muzica clasică a fost populară şi va fi mereu”


Note pe marginea concertului pianistului Horia Mihail la Chișinău în cadrul Festivalului „Nopți Pianistice”.


Sala cu Orgă din Chişinău a fost punctul terminus al turneului realizat de Cunoscutul pianist român Horia Mihail, dar şi cireaşa de pe tort al celei de-a X-a ediţii a Festivalului ,,Nopţi Pianistice”.

Intitulat „Pianul călător”, turneul lui Horia Mihail a avut pe itinerar peste 20 de oraşe ale României şi a afişat o sarcină cît se poate de ambiţioasă – să sporească cota de popularitate a muzicii clasice. Măsurarea cotei de popularitate e treaba sociologilor, eu însă m-am gîndit să aplic metoda jurnalistică verificată – am urmărit reacţia publicului.

În loc să mă uit spre scenă urmăream chipurile încremenite încă de la primele acorduri de pian. Oamenii cu care am discutat după concert, s-au declarat convinşi că muzica clasică îi atrage pe cei însetaţi de frumos, iar educaţia culturală trebuie să vină încă din familie:

„Eu de exemplu mi-am adus nepoţelul, şi l-am adus, poate nu înţelege chiar bine, dar totuşi să intre în suflet şi să ştie că există o muzică mai frumoasă decât cea contemporană.”

„Mie în special din copilărie îmi place, ar fi mai bine să fie mult mai populară, da. Tânăra generaţie să ne interesăm totuşi mai mult de artă.”
,,Eu ştiu că în Statele Unite este un post de radio anume cu muzică clasică, şi cu părere de rău, la noi în ţară aşa post de radio nu este, bine ar fi să fie.”

„Este foarte puţin cunoscută pentru tineret, îmi pare că ar trebui să avem mai multe concerte, ca acel de astăzi.”

„Nu ştiu lumea cum apreciază şi cât de des vine, cred că asta trebuie să vină din suflet, pentru că nu toţi sunt făcuţi ca să asculte aşa muzică, însă oricum, educaţia muzicală trebuie să vină din familie.”




Organizator al turneului ,,Pianul călător”, criticul muzical, Oltea Şerban-Pârâu are propria explicaţie pentru interesul modest care se atestă astăzi pentru muzica clasică. După părerea Oltei Şerban-Pârâu muzica clasică trebuie să fie o lecţie care începe în copilărie, fără să se fie întreruptă pe parcursul întregii vieţi.

„În mod clar există o cultură făcută tradiţional, o cultură în şcoală dar care în zona aceasta de est a Europei, în România, în Republica Moldova nu este atât de bine înrădăcinată astfel încât să spunem că din copilărie, din casă, copiii ştiu despre ce este vorba, de asemenea, trecând de aspectul şcolii, radioul, televiziunea pot face mai mult decât ceea ce fac, şi aici radioul şi televiziunea publică au rolul esenţial, dar dacă o fac doar că să bifeze o obligaţie, nu vor avea absolut nici un rezultat.”

Muzica clasică, a ieşit în ultimul timp din sălile de concert, astăzi o auzim în spoturi publicitate şi sonerii, lucru care poate fi considerat un pas înainte, dar nu şi o victorie, a mai adăugat criticul muzical:

„Modul în care prezinţi muzica clasică, modul în care o promovezi, poate atrage publicul pentru prima dată către muzica clasică. În momentul în care el a văzut despre ce este vorba, a auzit, cu siguranţă lucrurile vor merge mult mai bine. Cei care nu au putut fi convinşi în momentul în care au ajuns în sală nu vor fi convinşi niciodată. Democratizarea accesului la muzica clasică este un pas esenţial pentru a creşte numărul persoanelor interesate de acest tip de muzică, dar nu trebuie să ne oprim la asta, atunci când cineva aude muzica clasică doar la soneria telefonului mobil, se opreşte acolo, nu putem spune că am câştigat pe cineva către muzica clasică.”

Mult mai optimistă, în ceea ce tine de interesul publicului faţă de muzica clasică este directorul Filarmonicii Naţionale, Svetlana Bivol, care spune că totuşi tradiţionalul afiş de promovare nu mai este atractiv şi că oamenii trebuie aduşi în sălile de concert prin căi mult mai originale:

„Muzica clasică a fost populară şi va fi mereu, deoarece o muzică de calitate întotdeauna este apreciată şi admirată, totul depinde şi de calitatea produsului pe care îl propunem. Îi momim într-un fel prin idei trăsnite, prin idei atractive, prin interpreţi foarte buni, prin dirijori foarte buni, si prin proiecte de calitate, cu un aspect de poveste, cum aş zice eu, cu o intrigă care le place foarte mult spectatorilor.”

Popularitatea muzicii clasice ţine în primul rând de promovarea ei ca ofertă culturală unică, cred cunoscătorii de muzică, pentru că astăzi avem săli de concert pline, dar sunt aceeaşi spectatori fideli, iar de cei ocazionali, nu se ştie, dacă vor merge a doua oară la un recital de pian.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG