Linkuri accesibilitate

J.M. Barroso: Guvernul României trebuie să respecte independenţa totală a sistemului judiciar


Comunicatul oficial după întrevederea dintre şeful executivului european și Victor Ponta.


Preşedintele Barroso s-a întâlnit astăzi cu premierul Ponta pentru a discuta recentele evoluţii instituţionale şi politice din România.

„Președintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupări în ceea ce priveşte recentele evoluţii politice din România în legătură cu respectarea statului de drept, cu independenţa sistemului de justiţie şi cu rolul Curţii Constituţionale. El a subliniat că trebuie garantate mecanismele necesare funcţionării unui sistem democratic. Preşedintele Barroso a subliniat în mod clar că Guvernul României trebuie să respecte independenţa totală a sistemului judiciar, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile acesteia sunt respectate, să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de sprijin transpartinic, să garanteze o nouă procedură deschisă şi transparentă pentru numirea Procurorului-General şi a directorului DNA, precum şi să facă din integritate o prioritate politică.

Preşedintele Barroso a apreciat asigurările date de premierul Ponta potrivit cărora măsurile ce cad în responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat şi că nu se va precupeţi nici un efort pentru ca să existe un angajament similar şi din partea celorlalte instituţii româneşti. Primul-ministru Ponta a declarat că va furniza urgent aceste angajamente în scris. Comisia Europeană îşi va publica raportul de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în data de 18 iulie 2012, raport în care va trece în revistă progresele înregistrate de România în ultimii 5 ani, inclusiv evoluţiile recente.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG