Linkuri accesibilitate

„Nu se prea nasc copii”


Vicepremierul Mihail Moldovanu despre politicile și strategiile de încurajare a sporului demografic.


Situaţia demografică în Republica Moldova s-a modificat de-a lungul anilor mentinandu-se tendinţa de scădere a tuturor indicatorilor demografici. Cât de ingrijoratoare este ea pentru actuala guvernare? - l-am intrebat pe vicepremierul pentru probleme sociale Mihail Moldovanu.

Mihai Moldovanu: „Trebuie să recunosc că într-adevăr ne confruntăm cu acest fenomen demografic. Nu se prea nasc copii şi de aceia noi, cei care reprezentăm guvernarea, trebuie să facem tot posibilul ca să îmbunătăţim acest fenomen al demografiei. Pentru că la acest capitol avem probleme. O să avem această conferinţă de presă cu genericul „Acces universal la serviciile de sănătate reproductivă” care de fapt reprezintă tema zilei mondiale a populaţiei. Cu această ocazie, Ziua mondială a populaţiei, Guvernul exprimă întreaga recunoştinţă tuturor celor care au contribuit şi continuă să muncească în direcţia extinderii progreselor, la sporirea accesului la serviciile de sănătate, a reproducerii şi promovează constant drepturile omului.”

Europa Liberă: Domnule Moldovanu, să vă referiţi la nişte politici sociale.

Mihai Moldovanu: „În contextul angajamentelor internaţionale Guvernul a dezvoltat mai multe politici, strategii în domeniul demografic. De exemplu, Strategia naţională de sănătate reproductivă, politica naţională de sănătate, recent, în Parlament, a fost aprobată Legea sănătăţii reproducerii. Şi nu în ultimul rînd, crearea cabinetelor guvernamentale de sănătatea reproducerii, care vor fi redeschise în toate centrele raionale. Iar pentru politici de ordin demografic cu impact asupra capitalului uman, Guvernul a creat Comisia naţională pentru populaţie şi dezvoltare. Comisia pe care o conduc eu şi care este un organ consultativ. În opinia mea, foarte eficient antrenăm societatea civilă şi partenerii de dezvoltare într-un dialog eficient pentru implementarea reformelor sociale.”

Europa Liberă: Domnule Moldovanu, populaţia Republicii Moldova este în continuă scădere şi îmbătrânește, iar acest fapt duce la un dezechilibru în sistemul de pensii. Asta o susţin şi specialiştii în demografie. Iată aici cred că ar trebui să intervină Guvernul, nu?

Mihai Moldovanu: „Noi avem mai multe probleme la acest capitol şi cu vârsta de pensionare - pentru femei – 57 de ani, iar pentru bărbaţi – 62. Pe când în ţările europene această vârstă este cu mult mai mare. Trebuie şi aici să ne gândim şi să vedem ce decizii vom lua. Astăzi un angajat întreţine 2 sau 3 pensionari.”

Europa Liberă: Pentru că aţi amintit şi despre natalitatea care este mică şi pentru că sunteţi şi doctor de specialitate, să vă întreb, de ce totuşi tinerele familii nu ar vrea să aibă mai mulţi copii? Pentru e greu de crescut, pentru că e mare sărăcia, pentru că nu sunt încurajaţi de stat?

Mihai Moldovanu: „Pentru că, doamna Ursu, sunt mai mulţi factori. Şi sărăcia, şi starea economică pe care o are astăzi Republica Moldova, dar şi această neîncredere în ziua de mâine. Totuşi fiecare cuplu trebuie să aibă cel puţin doi copii ca să asigură acel echilibru în societate şi să menţinem numărul populaţiei pe care îl are astăzi Republica Moldova.

Dacă vorbim de numărul populaţiei pe care îl are Republica Moldova tocmai ne pregătim pentru anul 2014 să avem recensământul populaţiei. Şi atunci vom vedea, de fapt, care este situaţia reală. Pentru ultimul recensământ a fost realizat 10 ani în urmă. Şi în aceşti 10 ani noi nu prea cunoaştem câtă populaţie se află în Republica Moldova, câți sunt plecaţi la munci peste hotare în rezultatul migraţiei externe.”

Europa Liberă: Tocmai se zice că unul din principalii factori care ar afecta profund procesele pozitive demografice din Republica Moldova, ar fi acest exod masiv de populaţie care se îndreaptă cu preponderenţă către ţările occidentale. Şi atunci Republica Moldova de asta şi nu prea are copii.

Mihai Moldovanu: „Şi nu numai către ţările occidentale. Noi avem un exod foarte mare şi în Federaţia Rusă. Avem nu mai puţin de 300 de mii de cetăţeni care lucrează în Rusia. Iar cealaltă mare parte lucrează într-adevăr în ţările occidentale. Desigur că trebuie să depunem eforturi să motivăm concetăţenii noştri să se întoarcă acasă, să le creăm locuri de muncă.”

Europa Liberă: Astăzi există anumite programe care ar stopa exodul de populaţie şi de utilizare eficientă a veniturilor provenite din munca lor?

Mihai Moldovanu: „S-au întreprins mai multe măsuri în această direcţie, diferite programe care ar încuraja tinerii să investească banii câștigați peste hotare în economia Republicii Moldova. Sunt anumite programe pentru tinerii până la 30 de ani care vor să se lanseze în business. Dar până când aceşti paşi pe care Guvernul îi întreprinde încă nu dau rezultatele scontate.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG