Linkuri accesibilitate

Lipsa de profesori - o problemă comună pentru satele Moldovei


Lecţia de gimnastică la şcoala din satul Bursuc
Lecţia de gimnastică la şcoala din satul Bursuc

Facilităţile pe care le oferă statul tinerilor specialişti nu au efectul scontat.

În timp ce absolvenții liceelor și colegiilor aleg o specialitate, tinerii specialiști și-au luat deja repartizarea la locul lor de muncă. Potrivit datelor prezentate de către Direcţiile de învăţămînt în noul an de studii 733 de tineri specialiști se pot angaja în școli. Detalii în relatarea Tamarei Grejdean.

Alexandru Calmaţui este profesor de informatică şi limbă engleză la Liceul teoretic din satul Răzeni. El spune că la vârsta sa de 25 de ani nu-i vine prea uşor sa se descurce cu salariul ce i se cuvine unui tânăr specialist, iar îndemnizaţia de tânăr angajat în instituţie de învăţământ nu este una foarte motivantă:

„Salariile chiar sunt mici, eu mă conving, din an în an, munca creşte dar salariul nu creşte. Argumentul în favoarea acestui loc de muncă nu este atât de puternic, de exemplu pedagogia nu este stimulată ca tinerii să se ducă la universitate să înveţe, dar nici să-şi continue activitatea în domeniul acesta de muncă.”

În ultimii ani, lipsa profesorilor în şcoli, a devenit o problemă comună pentru multe sate ale Republicii Moldova, dar starea de lucruri oricum este mai bună în acest an, afirmă viceministra educaţiei Loretta Handrabura. În opinia sa, statul are o ofertă bună pentru tinerii specialiştii, numai că aşteptările lor sunt mult peste posibilităţile reale ale bugetului:

„Dacă anul trecut am avut o solicitare de o mie şi ceva de cadre, cifra care o avem pe moment, ea desigur că se schimbă până în septembrie este doar de 700 şi ceva de locuri vacante, în perioada de criză, s-a menţinut 30 de mii şi s-a majorat salariul, lucru care nu l-am întâlnit nici la ţările prospere, membre ale Uniunii Europene.”

Din numărul total de absolvenţi care declara că s-au decis să muncească la o scoală din sat o parte ajung să renunţe şi nu se prezintă la locul de munca.

„Da, noi avem şi situaţia când cei care au făcut o alegere pentru o instituţie sau alta ajung, mulţi din ei se pierd pe drum, fiindcă, cu regret, mulţi îşi doresc din start salariul unui cadru didactic cu vechime şi cu grade didactice, or, orice start de carieră desigur că presupune un salariu mai mic decât al unui profesor cu vechime şi avansat în carieră.”

Facilităţile pe care le oferă statul tinerilor specialişti nu au efectul scontat, constata cu regret rectorul Universităţii Pedagogice "Ion Creangă" Nicolae Chicuş, dovada fiind statisticile care arata că numai 20 de procente din absolvenţii facultăţilor pedagogice merg să lucreze în sat:

„Dacă nu se duc pentru aceste 30 de mii, deci ei nu sunt atât de importanţi, în sensul că sunt puţini, şi doi, e clar că trebuie şi alte mijloace, altă sistemă de a atrage pe absolvenţii aceştia de a munci în localităţile săteşti, începând de la autoritatea lui ca profesor acolo şi terminând, de ce nu, cu salarizarea, pentru că acele 30 de mii pe care le primeşte el în rate în trei ani de zile este o nimic toată.”

O analiză efectuată de Ministerul Educaţiei arată că pentru anul următor de studii, necesarul de cadre didactice este de peste 700 de specialişti, iar lipsa acestora este deosebit de acută în şcolile din raioanele Cimişlia, Hânceşti, Cantemir şi UTA Găgăuzia.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG