Linkuri accesibilitate

Lotul Hamangia: „gîndirea magicã“ în jurnalismul românesc


„Gînditorul de la Hamangia”
„Gînditorul de la Hamangia”

„Gîndirea magică este o afectiune patologică întrucît, precum depresia, se manifestă prin tulburãri obsesionale compulsive și o stare permanentă de indignare angoasată.“


Multi ziaristi români au adus cu ei la Bruxelles o „gîndire magicã“, din aceea care a afectat dintotdeauna publicistica româneascã, de la Eminescu, obsedat de faptul cã economia ţãrii ar fi fost dominatã de cîrciumarii-uzurari evrei, pînã astăzi la Sorin Rosca-Stanescu, care vede in Institutul Cultural Român (ICR) o „structură de ofiţeri acoperiţi“.

Gîndirea magicã este o afectiune patologică întrucît, precum depresia, se manifestã prin tulburări obsesionale compulsive si o stare permanentă de indignare angoasatã. Cei atinsi de ea sint incapabili sa analizeze un fenomen sau un fapt social fara a-l face parte a unei ţesãturi malefice. Gîndirea magicã pleacã de la premisa cã totul se explicã printr-un complot mondial.

Voi numi gîndirea magicã românească: „lotul Hamangia“, de la statueta acelui căznit gînditor primitiv strămoş al tulcenilor si, deci, indirect, al lui Crin Antonescu, gînditor surprins pe cale de a croi o explicatie simplã a tuturor lucrurilor.

Cîtă vreme ziaristul din lotul Hamangia stă în România, el trăieste intr-un cocon confortabil de gîndire magicã similarã. Acasă, el/ea poate scrie cu convingere cã noul guvern e criticat doar din calcul de atîţia lideri strãini si institutii internationale, care nu vor decît sã-l apere pe Bãsescu (atacînd, desigur, în acelasi timp interesele reale ale României pe care lotul Hamangia stie cã le întrupeazã). Puţin conteazã, de pildă, că ministrul german de externe Guido Westerwelle e un liberal, din aceeasi familie politica cu Antonescu, dar că asta nu l-a împiedicat, în bun om de stat european, sã afirme cã cele petrecute la Bucuresti ar putea afecta „valori fundamentale europene", formulă de o duritate extremă în gura unui politician de aceastã anvergurã. Ziaristul afectat de gîndirea magicã va scrie cu convingere cã şi acela e un pro-băsist.

Problema celor afectaţi de gîndirea magicã devine însă acută atunci cînd îşi părăsesc mediul natural, cel al presei din România si ajung, sa spunem, sã fie corespondenti la Bruxelles. Trecînd peste obsesiile multora din ei cu evrei, franc-masoni si planurile de dominatie mondialã ale acestora (separat sau împreunã, eventual prin intermediul islamului), lotul Hamangia pur si simplu nu poate crede-pricepe-accepta cã ziaristii români care scriu critic despre cuplul Ponta-Antonescu nu sînt în mod automat pro-Bãsescu.

Orice formulare va fi catalogată de lotul Hamangia în functie de cui foloseste în sistemul lor magic, iar nu în functie de adevărul continut în ea.

Si, desigur, cei din lotul Hamangia ar fi scandalizati daca li s-ar spune ca gandirea lor magica e de fapt un sistem totalitar. Ca orice altã ideologie totalitarã, gîndirea magicã contine deja rãspunsul la orice contradictie si isi înghite contradictorii. Da, acum un milion de ani, la Hamangia, cineva de-al nostru gãsise deja rãspuns la toate.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG