Linkuri accesibilitate

Chiril Lucinschi respinge zvonurile că a fost propus ambasador la Moscova


Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi

„Când vom ajunge şi dacă vom ajunge să discutam această problemă, atunci vom vedea.”


Europa Libera: Presa din Republica Moldova titreaza ca ati fi fost propus pentru functia de ambasador al Republicii Moldova in Federatia Rusa. Si chiar informeaza ca ministerul de externe ar fi cerut si agrementul din partea Moscovei. Este adevarat?

Chiril Lucinschi: In primul rand, din experienta personala, eu stiu ca agrementul poate fi solicitat dupa ce persoana este desemnata in functie. Pentru prima oara aud ca persoana respectiva nu cunoaste despre acest lucru si este solicitat agrementul. Poate presa cunoaste mai bine si mai mult. Eu personal nu am auzit si nici nu am discutat cu nimeni pe marginea acestui subiect.

Europa Libera: Totusi, zvonurile precum ca ati putea fi numit urmatorul sef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Moscova cum ar fi trebuit interpretate?

Chiril Lucinschi: Eu inteleg foarte bine ca ambasada Moldovei in Federatia Rusa are importanta si pentru relatiile bilaterale si pentru Republica Moldova, in general. Inteleg foarte bine ca persoana care va fi in fruntea acestei misiuni trebuie sa aiba calitati si capacitate necesare pentru a face fata unor provocari, chiar. Si pentru ameliorarea situatiei acolo unde inca nu am avut progrese. Iata reiesind din aceste considerente deja se vehiculeaza cine poate sa fie in fruntea misiunii.

Europa Libera: Domnule Chiril Lucinschi, dar in eventualitatea ca vi s-ar propune ati accepta oferta?

Chiril Lucinschi: Eu personal, am planuri pentru toamna anului 2012. Ele tin de agenda legislativului de la Chisinau. Deputatii trebuie sa adopte mai multe legi. Printre acestea se numara Codul Educatiei, care trebuie sa ajunga in Parlament, Codul Audiovizualului, de asemenea trebuie sa fie discutat. Ministerul Culturii a definitivat proiectul Legii culturii care urmeaza sa fie supus dicutiilor in Legislativ. De aceea, eu traiesc cu aceasta agenda parlamentara. Nu am discutat cu nimeni si nu am intrezarit perspective de cariera pentru Moscova. Personal, nu as dori sa comentez speculatiile la acest subiect. Daca vorbim despre dorinta mea personala, apoi pot sa va spun ca atunci cand lucrezi pentru stat, interesul statului trebuie sa prevaleze mereu in fata celor personale. De aceea o sa vedem. Cand vom ajunge si daca vom ajunge sa discutam aceasta problema, atunci vom vedea.
XS
SM
MD
LG