Linkuri accesibilitate

Cît de grea este soarta unui preşedinte astăzi?


 Petru Lucinski (dreapta), cu omologul său ucrainean Leonid Kucima la summityl CSI din 25 ianuarie 2000.
Petru Lucinski (dreapta), cu omologul său ucrainean Leonid Kucima la summityl CSI din 25 ianuarie 2000.

Interviu cu Petru Lucinschi despre evoluțiile politice de la Bucureşti.

Petru Lucinschi: “Îi foarte grea fiindcă iată care-i problema… Fiecare care vine după începe a căuta, chiar citeam undeva la dl Băsescu că numai cum venise în mandatul doi, dosarul s-a început a forma. Deci momentul acesta de educaţie puţină, de lipsă de tradiţie, de cultură, duce la o luptă înverşunată şi după. De aceea, e o mare raritate ca să vină o nouă generaţie care să ţină cont de nişte tradiţii. A fost un preşedinte de ţară, trebuie o anumită stimă. Îi clar că şi preşedintele trebuie să se comporte respectiv, fără doar şi poate. Eu mă uit la ţările mai civilizate, sînt nişte reguli, sînt legi care trebuie respectate. La noi de a lăsa paşaportul diplomatic pentru prim-miniştri s-a făcut o zarvă în republică de Doamne fereşte. Nu spune nimeni că sînt nişte reguli în lume. E vorba de demnitatea ţării în cazul ăsta”.

Europa Liberă: Acum vreau să vă întreb dacă vedeţi un deznodămînt la Bucureşti. Cu ce se va termina criza politică de acolo?

Petru Lucinschi:
“Din experienţa respectivă vreau să vă spun: dacă s-au pornit, aceştia nu se mai opresc”.

Europa Liberă: Dle Lucinschi, dvs îl cunoaşteţi bine pe dl Iliescu. Credeţi că ar fi trebuit să se implice el în această dispută acum?

Petru Lucinschi:
“Nu ştiu. E foarte complicat. Dar eu pot să vă spun din experienţa mea. La noi, primul preşedinte şi al doilea nu sîntem solicitaţi deloc.”

Europa Liberă: Deci nimeni nu vă cere sfatul?

Petru Lucinschi:
“Nu. Puterile noi nu au nevoie. V-am spus că e o lipsă de cultură, de tradiţii”.

Europa Liberă: Dar criza din Bucureşti se răsfrînge în vreun fel asupra relaţiei moldo-române?

Petru Lucinschi:
“Cred că nu. Ceea ce ţine de politica României faţă de Moldova nu se schimbă cu guvernările. Asta e o chestie mai înrădăcinată”.

Europa Liberă: Dar concluzia care e?

Petru Lucinschi:
(Rîde) “Concluzia este următoarea. Trebuie să ne maturizăm, reieşind din interesul oamenilor şi al ţării, dar nu din interesul unui grup sau al unor partide”.
XS
SM
MD
LG