Linkuri accesibilitate

„Este important ca legile si regulile europene să fie respectate”


Hannes Swoboda
Hannes Swoboda

Interviu cu Hannes Swoboda, liderul Alianței Progresiste a Socialiştilor şi Democratilor din Parlamentul European.

Europa Liberă: Dle Swoboda, cum vedeti situatia curenta din România?

Hannes Swoboda:
„Sigur, situatia este tensionata, se inregistreaza multe lupte politice, insa pentru noi, ca social-democrati europeni si pentru mine, personal, este important ca legile si regulile europene să fie respectate, insa intr-o lupta politica intre guvern, presedinte si partide este ceva acceptat si trebuie sa ramana pe teren politic.”

Europa Liberă: Este un motiv de ingrijorare pentru grupul Dvs. Faptul ca premierul roman Victor Ponta nu a respectat o decizie a Curtii Constitutionale atunci cand a reprezentat Romania la Summitul European in locul presedintelui, asa cum decisese Curtea Constitutionala?

Hannes Swoboda:
„La summiturile europene statele membre sunt reprezentate de acei politicieni care sunt responsabili cu implementarea deciziilor Consiliului. Prin urmare a fost absolut de inteles ca premierul a fost cel care a participat, mai ales ca a fost sprijinit de parlament. In general in toate tarile noastre cel care participa la consilii este premierul. Doar tari ca Franta unde presedintele are si atributii administriative, sunt reprezentate de presedintii lor. Trebuie vazut daca Curtea Constitutionala a fost obiectiva sau daca nu cumva prin decizia sa a dorit sa sprijine politic presedintele. Insa, inca o data, la Consiliul European trebuie de regula sa participle premierii, cei care au responsabilitati administrative. Aici este vorba de o intalnire in interiorul UE si nu la ONU, unde fiind vorba de o reprezentare a tarii in afara granitelor UE atunci ar trebui sa participle presedintele.”

Europa Liberă: Este adevarat, insa nu la acest aspect ma refeream ci la nerespectarea unei decizii a Curtii Constitutionale.

Hannes Swoboda:
Da, insa v-am spus ca parlamentul este cel care l-a delegat pe premier sa reprezinte tara la consiliu si apoi probabil ca decizia Curtii Constitutionale a fost mai mult politica decat legala. Dl Ponta a fost bine primit in Bruxelles asa incat la urma urmei poporul roman este cel care trebuie sa decida cine vrea s ail reprezinte iar noi nu trebuie sa intervenim in aceasta chestiune.

Europa Liberă: Este adevarat. Insa v-as intreba: in Austria, tara dvs., politicienii de rand, nu neaparat cei cu responsabilitati de premier sau presedintele, nesocotesc decizii ale Curtii Constitutionale?

Hannes Swoboda:
„Curtea Constitutionala din Austria nu ar decide niciodata intr-o astfel de chestiune politica intr-un timp atat de scurt, una sau 2 zile. Pentru o astfel de decizie Curtea Constitutionala si-ar lua timp pentru a lua toate aspectele in consideratie. In mod normal o Curte Constituționala nu reactioneaza atat de rapid.”

Europa Liberă: Chestiunea Justitiei este foarte sensibila in Romania in aceasta perioada. Dupa cum stiti guvernul Ponta a retras, printr-o ordonanta de urgenta, dreptul Curtii Constitutionale de a aproba decizii ale Parlamentului. Stiu ca si Comisia Europeana a criticat acest aspect. Cum vedeti aceasta chestiune?

Hannes Swoboda:
„Pana acum Comisia nu a avut o reactie oficiala.”

(Nota redacției: între timp, Comisia Europeană şi-a exprimat în mod oficial îngrijorarea în legătură cu evoluțiile din România)

„Comisarul Viviane Reding a facut acele declaratii in nume propriu. Sigur, daca Comisia ajunge la concluzia ca ce se intampla in Romania cu justitia nu este in regula, va analiza mai indeaproape cazul. Insa in acest moment avem de-a face doar cu o lupta politica. Dar poate ca ar fi bine sa fie analizata si situatia din trecut, cand presedintele a reusit dobandeasca mai multe drepturi, nominalizand anumite personalitati in anumite pozitii si asa mai departe. Cata vreme nu am investigat aceste lucruri din trecut, de ce am face-o acum? Pentru ca am avut si in trecut serioase ingrijorari dar nu am intervenit. De ce am interveni acum?”

Europa Liberă: Cum comentati chestiunea plagiatului care i s-ar atribui premierului Victor Ponta si faptul ca acea comisie care a dat verdictul de plagiat a fost dizolvata?

Hannes Swoboda:
„Nu doresc sa comentez acest fapt, asa cum nu am facut-o nici in cazul presedintelui Ungariei(…).”

-----------------------------


Să consemnăm si faptul că doi eurodeputati ai grupului Partidului Popular European, Alain Lamasoure, liderul comisiei de buget din Parlamentul European si Elmar Brok, liderul comisiei de Afaceri Externe, au solicitat Comisiei Europene sa evalueze ce s-a intamplat in Romania prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare si sa intocmeasca un raport care sa includa si „posibile masuri".

Cităm din comunicatul de presă dat publicitpții de cei doi:

„Seria de decizii luate de guvernul Romaniei in ultimele zile sunt foarte ingrijoratoare. Comisia Europeana trebuie sa actioneze imediat si sa puna tara sub supraveghere atenta.(...)

Multe decizii ridica un numar de intrebari cu privire la respectarea statului de drept: neglijarea de catre prim-ministru a unei decizii a Curtii Constitutionale, impedicarea publicarii la timp a deciziei prin intermediul unui decret guvernamental, preluarea Monitorului Oficial de catre guvern de la Parlament, planul de a inlocui judecatori de la Curtea Constituionala, iar acum lansarea procedurii de suspendare a presedintelui Băsescu. (...)

Modul in care presedintii Senatului si Camerei Deputatilor au fost inlocuiti intr-o procedura rapida este la fel de ingrijoratoare in ceea ce priveste procedurile normale ale statului de drept. (...)

Solicitam Comisiei sa supravegheze si sa evalueze toate aceste chestiuni prin intermediul 'Mecansimului de Cooperare si Verificare' si sa intocmeasca un raport in urmatoarele saptamani. Raportul ar trebui sa includa si posibile masuri. Concluzia acestui raport ar putea duce la utilizarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona", încheie oficialii europeni.

Articolul 7 stipuleaza faptul ca, in cazul in care se constata o incalcare din partea unui stat membru a valorilor UE, Consiliul European poate decide sa suspende anumite drepturi ale tarii respective, inclusiv dreptul de vot in cadrul Consiliului.
XS
SM
MD
LG