Linkuri accesibilitate

Un val de neaşteptată, şi cumva uimită, simpatie față de preşedintele Traian Băsescu se degaja din presa românească de astăzi


Revista presei din România.

Un val de neaşteptată, şi cumva uimită, simpatie față de preşedintele Traian Basescu se degaja din presa românească de astăzi. Scurtul sau discurs tinut ieri in Parlament, la prezentarea acuzelor in baza carora legislativul i-a propus suspendarea, este considera de Rodica Ciobanu, de la gandul.info, drept intrarea direct in campania pentru referendum. Comentatoarea crede ca, citam, „cel identificat la originea tuturor relelor, primeşte atuuri puternice chiar de la inamici”.

Mai jos, in aceeasi publicatie, Lelia Munteanu explica: textul suspendarii presedintelui e un „poem in proza, iar procedurile aduc al dracului de mult cu o execuţie sumară” (am incheiat citatul).

Si tot in „Gândul”, Indira Crasnea decide ca „zilele acestea sunt ale lui Traian Băsescu”. „Preşedintele-jucător rămâne actor în mijlocul scenei. Cu toate luminile pe el şi atât de solitar”. Deznodamanul insa va fi acelasi, presedintele va fi suspendat, mai adauga autoarea articolului.

Tocmai suspendarea creeaza un precedent extrem de grav – cad de acord cei mai mulți dintre comentatori din presa zilei (exceptie: „Jurnalul național”). Multi dintre ei focalizeaza pe anumite incalcari ale regulilor democratiei, si care risca sa treaca neobservate in vacarmul general.

Grigore Cartianu se opreste in articolul sau din „Adevărul” la incredibilul gest al majoritatii parlamentare de a refuza explicit sa aplice o decizie irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sesizata de Agentia Nationala de Integritate. Este vorba despre doi parlamentari acuzati de incompatibilitate. Comisia Juridică a decis insa, cu un vot de 12-2, că decizia Înaltei Curţi este facultativă. Grigore Cartianu reaminteste in context si declaratiile recente ale presedintelui Senatului, liberalul Crin Antonescu: „Curtea Constituţională a României este o ruşine!"; si „Parlamentul, care a numit şase judecători ai Curţii Constituţionale, are dreptul să-i revoce pe toţi şase!".

„Asistăm zilele acestea, stupefiaţi, la călcarea-n picioare a jocului democratic, de care nu se-ndoia nimeni până acum, pe care nu l-au încălcat grav până azi nici măcar extremiştii din „România Mare”. Oricât de venali şi de corupţi şi de antidemocratici ar fi fost, liderii de până azi ai României nu au îndrăznit să se atingă de esenţa esenţelor democraţiei româneşti”, scrie Mircea Cartarescu in „Evenimentul zilei”. El crede ca democrat-liberalii, care s-au aflat la putere pana la motiunea de cenzura de acum doua luni, au gresit in multe privinte si meritau sa fie schimbati cu Uniunea Social-Liberala. Dar in cadrul jocului democratic.
Drept care suna bine vorbele fostului presedinte american Ronald Reagan, reamintite intr-un articol al lui Cristian Campeanu, din „România liberă”:

„Libertatea nu este niciodată la mai mult de o generaţie distanţă de dispariţie. Nu o transmitem, o dată cu sângele, copiilor noştri. Trebuie luptat pentru ea, trebuie protejată şi trebuie să le fie transmisă pentru ca ei să facă acelaşi lucru.”
XS
SM
MD
LG