Linkuri accesibilitate

Cronica parlamentară


Moldova - Image from the debate on the budget in Moldovan parliament, 26Mar2011
Moldova - Image from the debate on the budget in Moldovan parliament, 26Mar2011

Spinoasa problemă a maşinilor vechi şi a nemotivării dosarelor civile.

Parlamentarii au permis astăzi înregistrarea, până în 1 noiembrie, a autoturismelor mai vechi de 7 ani introduse anterior în ţară, ca fiind în tranzit. La fel, deputaţii au permis judecătorilor să nu-şi motiveze automat deciziile în cazuri civile, doar dacă acest lucru nu va fi cerut de părţile implicate în procese. Amănunte are Liliana Barbăroşie.

În Republica Moldova pot fi aduse autoturisme doar cu o vechime de cel mult 7 ani, iar cele mai vechi, vreo 52 de mii, au fost importate profitându-se de o portiţă deschisă de autorităţi în 2010. Aflat în prag de alegeri anticipate, guvernul a exclus atunci obligativitatea unei taxe comparabile cu vămuirea pentru autoturismele cu numere străine deţinute de cetăţenii moldoveni care traversau hotarul, iar deputatul liberal-democrat, Veaceslav Ioniţă, a explicat Europei Libere de ce nu poate fi considerată „o greşeală” decizia guvernului care deschisese, voluntar sau involuntar, acea portiţă pentru cetăţenii nedisciplinaţi:

„Cetăţenii străini intrau în Republica Moldova cu autoturisme cu numere străine fără nici o problemă, iar cetăţenii noştri erau trataţi ca potenţiali infractori: trebuiau să lase în vamă preşul accizului, în unele cazuri şi 10 mii de euro. Am exclus atunci asta, iar cetăţenii au înţeles cum au înţeles. Oricum sunt cetăţenii noştri şi trebuie să le rezolvăm problema.”

Oamenii au profitat din plin de această oportunitate pentru a-şi aduce din străinătate maşini fără a cheltui sume importante de bani pe înregistrarea oficială pe teritoriul moldovenesc. O încercare de anul trecut de a interzice circulaţia acestor autoturisme a provocat proteste, iar drept urmare liberalii au propus guvernului să legalizeze autoturismele buclucaşe.

Cabinetul a respins propunerea, ca fiind inechitabilă în raport cu proprietarii de autoturisme ascultători de lege. Dar, ceea ce nu au reuşit anul trecut liberalii, a reuşit, se pare, Fondul Monetar Internaţional. După o evaluare ordinară efectuată la începutul acestui an la Chişinău, când experţii instituţiei financiare cu care Chişinăul are în derulare un acord de creditare constatau primele probleme legate de veniturile sub aşteptări la buget, premierul Vlad Filat anunţa decizia de a permite înregistrarea acestor autoturisme. L-am întrebat pe Veaceslav Ioniţă cât speră autorităţile să încaseze în consecinţă:

„Scopul proiectului nu au fost banii. Dar vom încasa şi bani la buget - 125 milioane de lei.”

Dar iată o reacţie sonorizată în Parlament de liderul liberalilor, Mihai Ghimpu:

„Este un plagiat. Acest proiect ne-a aparţinut nouă. Nu ne puneţi să facem modificări la legea cu privire la drepturile de autor şi să vă punem să plătiţi pentru plagiat.”

O altă decizie adoptată de majoritari în ciuda criticilor opoziţiei a fost cea de a le permite magistraţilor să nu-şi motiveze sentinţele pe dosare civile, cu excepţia cazurilor când acest lucru va fi cerut de către părţile participante la proces. Proiectul porneşte de la ideea proaspătului şef al CSJ, Mihai Poalelungi, până nu demult judecător CEDO, care crede că judecătorii sunt supraaglomeraţi din cauză că au mai mult de scris decât de judecat. Deputatul comunist, Sergiu Sârbu, s-a alăturat criticilor acestei propuneri, spunând că ea va îngrădi accesul oamenilor la justiţie:

„Este o aberaţia de a nu motiva deciziile. Va crea abuzuri şi va îngrădi accesul la justiţie al cetăţenilor.”

Iată replica adjunctului ministrului justiţiei, Vladimir Grosu:

„Hotărârea doar în prima instanţă va putea fi pronunţată fără partea motivatorie, iar peroana, dacă va dori, va putea solicita în 30 de zile motivaţia”, a spus vice-ministrul Vladimir Grosu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG