Linkuri accesibilitate

În aşteptarea vizitei la Chişinău a premierului român Victor Ponta


Premierii Filat şi Ungureanu după şedinţa comună a guvernelor moldovean şi român, Iaşi, 3 martie 2012
Premierii Filat şi Ungureanu după şedinţa comună a guvernelor moldovean şi român, Iaşi, 3 martie 2012

Vlad Filat: aştept să vină domnul prim-ministru Ponta la Chişinău pentru a continua cele începute cu predecesorii dânsului.

În perioada preşedinţiei Băsescu, relaţiile moldo-române s-au intensificat simţitor, acum România este al doilea partener commercial al Moldovei. Iar moldovenii cu cetăţenie română s-au dovedit la ultimele două scrutine prezidenţiale, „băsescieni” convinşi. Care sunt acum perspectivele acesor relaţii ? Valentina Ursu a stat de vorbă cu premierul Vlad Filat.

Europa Liberă: Domnule premier, aţi putea primi vizita omologului dvs de la Bucureşti. Totuşi, evoluţiile de acolo arată că criza politică din România se aprofundează. Afectează în vreun fel ceea ce se întâmplă la Bucureşti relaţia moldo-română?

Vlad Filat:
„Eu nu pot să dau aprecieri procesului politic care are loc în România. Eu doar doresc ca în continuare să avem în relaţia între ţările noastre atitudine şi corectitudine. Noi trebuie să muncim în continuare ca multiplele proiecte iniţiate să fie duse la bun sfârşit. Eu aştept să vină domnul prim-ministru Ponta la Chişinău pentru a continua cele începute cu predecesorii dânsului. Sper că în cadrul vizitei vom semna şi o agendă foarte clară, inclusiv la capitolul perioadă de timp ceea ce ţine de proiectele energetice. Şi multe alte lucruri pe care trebuie să le discutăm, dar într-o manieră foarte pragmatică. Vreau să vă spun că relaţiile sunt la nivel de instituţii în cazul dat. Iar ceea ce ţine de politica internă în România urmează partidele politice, actorii politici să dea răspuns la întrebările care apar.”

Europa Liberă: Ce aţi dori prioritar să discutaţi cu omologul Dumneavoastră de la Bucureşti? Adică în relaţia moldo-română care ar trebui să fie priorităţile?

Vlad Filat:
„Priorităţile sunt foarte clare, sunt stabilite inclusiv şi în declaraţia adoptată în cadrul şedinţei comune de guverne de la Iaşi, în declaraţia care stabileşte parteneriatul strategic între Republica Moldova şi România, semnată de domnul Băsescu şi domnul Ghimpu la Bucureşti. Deci, lucrurile sunt foarte clare şi foarte bine structurate, doar că dincolo de aceste lucruri urmează să vină în implementare proiecte foarte concrete.”

Europa Liberă: România este partenerul comercial care se situează pe locul doi pentru Republica Moldova.

Vlad Filat:
„Este adevărat. Anul trecut am avut o creştere a comerţului extern de 50 de procente, ne-am apropiat de cifra de un miliard de dolari în schimburile comerciale. Anul acesta, cu toate că avem această încetinire a creşterii economice, atestăm o creştere cu circa şase procente a comerţului exterior cu România.”
XS
SM
MD
LG