Linkuri accesibilitate

Ce însemnă pentru aliatul SUA, Israel, alegerea lui Mohamed Morsi, în fruntea Egiptului?


Muhammad Morsi
Muhammad Morsi

Un comentariu în New York Times, semnat de Thomas Friedman.

Intr-un comentariu aparut in New York Times, cunoscutul analist american, Thomas Friedman incearca sa desluseasca ce insemna pentru aliatul Americii, Israel, alegerea lui Mohamed Morsi, in fruntea Egiptului. De la Washington, cu detalii, Valeriu Sela.

Thomas Friedman crede ca alegerea candidatului Fratiei Musulmane, Mohamed Morsi, ca presedinte al Egiptului nu trebuie sa insemne sfirsitul pacii cu Israelul, consfintita de acordurile de la Camp David, ci poate dimpotriva, inceputul unei relatii reale, care sa inlocuiasca formula de razboi rece, existenta in timpul regimului Mubarak.

Friedman incearca sa dezamorseze alegatia, care se face auzita in unele cercuri din Israel, ca Barack Obama l-ar fi putut salva pe Mubarak si ca inlaturarea acestuia ar fi avut drept consecinta faptul ca Fratia Musulmana a acces acum la putere in Egipt.

Comentatorul spune ca este nepotrivit ca o tara ca Israelul, care a sustinut de-a lungul anilor ca pacea in Orientul Mijlociu nu poate deveni realitate decit daca democratia triumfa in regiune sa acuze acum tocmai democratizarea Egiptului.

Articolul il citeaza pe Leon Wieseltier, un cercetator evreu, care arata ca la fel cum minoritatile evreiesti au procedat in diaspora, preferind raporturile directe cu puterea celor cu populatii in care nu aveam incredere, la fel face si statul Israel. Doar ca acum, odata cu inceputul democratizarii tarilor arabe Wieseltier crede ca Israelul va trebui sa faca omul de pe strada nu doar sa se teama, dar sa si inteleaga. „Nu va fi usor, dar nu e imposibil”, spune cercetatorul, continuind: „Nostalgia dupa dictatori nu este o politica inteleapta”.

Friedman arata ca Israelul are in noile conditii datoria sa testeze daca palestinienii sint un partener viabil, in ideea crearii unui stat.

Comentatorul nu-si face iluzii cu privire la ideile anti-liberale, anti-pluraliste si anti-feministe ale Fratiei. Dar un regim Islamic nu este usor de creat in Egipt.

Friedman explica faptul ca regimuri islamice supravietuiesc in Iran si Arabia Saudita pentru ca cele doua tari au petrol, sint bogate. Egiptul nu are. Tara are nevoie de turism, investitii straine pentru a se dezvolta. Morsi va fi supus unei mari presiuni sa urmeze exemplul Turciei, nu al talibanilor.

Thomas Friedman scrie ca ramine de vazut cum va reactiona Morsi in fata acestor circumstante, dar un lucru e sigur: „Era Mubarak s-a incheiat. In conditiile in care Fratia Musulmana domina Egiptul si conservatori religiosi si nationalisti domina scena politica israeliana, ambii fie isi vor modifica comportamentul si vor legitimiza acordurile de la Camp David, spre beneficiul celor doua popoare fie vor deveni treptat de nementinut”.
XS
SM
MD
LG