Linkuri accesibilitate

Mark Gitenstein ştia deja ca România e un loc foarte complicat (România Liberă)


Băsescu este foarte bun cand e cu spatele la zid (Adevărul).

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a acordat in exclusivitate editiei de miercuri a cotidianului Romania liberă un interviu, consemnat insa cu o zi inaintea masurilor de forta dispuse ieri in Parlament de alianta aflata la guvernare. La momenul dialogului cu Cristian Câmpeanu, Mark Gitenstein stia deja ca România e “un loc foarte complicat”. Premierul Victor Ponta si ministrul sau de externe Andrei Marga apar aici creditati ca nu se vor abate de la cele trei puncte asupra carora in Romania exista consens: relatia bilaterala euroatlantica si scutul antiracheta, continuarea misiunii româneşti in Afganistan si respectarea cerintelor Mecanismului de Verificare si Cooperare instituit asupra României de Uniunea Europeana cu privire la domeniul justitiei. Marţi dupa amiaza, dupa ce majoritatea USL din Parlament a revocat Avocatul Poporului si pe presedintii celor doua camere ale legislativului, ambasadorul Gitenstein a exprimat public ingrijorarea tarii sale fata de, citam, “manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor statului, in special a instantelor judecatoresti”.

Hotnews.ro citeaza dintr-o postare pe Twitter a comisarului european pentru justitie. Doamna Viviane Reding si-a exprimat la randul sau ingrijorarile legate de posibilele evolutii care ar putea afecta Curtea Constitutionala a României. Opinia a fost formulata inainte de modificarea de catre guvernul Ponta, in cursul zilei de miercuri, a atributiilor Curtii Constitutionale, care nu mai avizeaza deciziile Parlamentului. Dar, adauga purtatoarea de cuvant a comisarului european, "toate evolutiile" legate de reforma judiciara si de coruptie vor fi cuprinse in viitorul raport al Comisiei Europene privind justitia din Romania”.

Pe acelasi site, Hotnews Dan Tapalaga apreciza ca puterea si-a ales bine momentul pentru aceste masuri fara precedent: e vara, reactia interna e slabita de preocuparile de vacanta ale românilor si este incetinita de vacanta organismelor internationale.

Editorialistul ziarului Adevărul, Ion M. Ionita, considera ca presedintele Traian Basescu isi plateste greselile prin prabusirea credibilitatii sale in ochii romanilor. Totusi, Uniunea Social-Liberala nu ia in calcul ca nici la precedenta incercare de suspendare a sefului statului, din 2007, Basescu nu statea chiar pe roze in sondaje. Basescu este foarte bun cand e cu spatele la zid, iar PSD si PNL au facut o greseala uriasa vorbind despre revocarea judecatorilor de la Curtea Constitutionala. „Susţinătorii preşedintelui care se distanţaseră de el în ultima vreme se vor întoarce pe baricade în faţa pericolului iminent. Iar PDL, un partid care îşi punea problema să-şi găsească o identitate proprie în afara celei de partid prezidenţial, se va regăsi din nou în primele rânduri alături de Traian Băsescu” (am citat din editorialul ziarului Adevărul.)

Dupa cum se stie, decizia de suspendare a sefului statului de catrfe Parlament trebuie validata prin referendum. Actualul legislativ a micsorat sever exigentele prevazute in legea referendumului: e nevoie de jumatate plu 1 din votul celor prezenti la urne, si nu din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste.
XS
SM
MD
LG