Linkuri accesibilitate

Bavarezii sînt nemulţumiţi de politica lui Merkel


Liderul creştin-social, Horst Seehofer, ameninţă guvernul federal cu ruperea coaliţiei de la Berlin


Liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, Horst Seehofer, şi-a relativizat astăzi declaraţiile incendiare făcute pentru revista „Stern“, anunţînd că va continua să sprijine coaliţia guvernamentală de la Berlin, condusă de cancelara Angela Merkel.

Uniunea Creştin-Socială (CSU) este sora mai mică a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), prezidată de Merkel, şi face parte din coaliţia creştin-democrat/liberală care se află la conducere în R.F. Germania.

În interviul acordat revistei „Stern“, care a provocat iritări la Berlin, Seehofer a lansat critici aspre vis-á-vis de atitudinea lui Merkel la recenta reuniune la vîrf a Uniunii Europene. Bavarezul a afirmat că partidul său nu va mai susţine cursul actual al guvernului federal, dacă executivul de la Berlin nu va impune restricţii financiare pentru ţările din zona euro care au datorii mari. „Decisiv este spargerea mentalităţii statelor cu datorii“, a declarat Seehofer, adăugînd: „Faptul că alţii vor banii noştri, fără să facă eforturi proprii, este ceva omenesc. Dar asta nu constituie o soluţie a problemei“. În acelaşi interviu, el a mai declarat că guvernul ar avea datoria să dea explicaţii populaţiei, referitoare la încercările unor ţări europene de a slăbi criteriile cuprinse în pactul de stabilitate pe care Berlinul încearcă să-l consolideze.

Seehofer a criticat cu vehemenţă şi dezbaterea declanşată de ministrul federal al finanţelor, Wolfgang Schäuble, legată de revizuirea constituţiei. Astfel, anumite drepturi naţionale ar urma să fie transferate către autorităţile europene de la Bruxelles. „Acestei legi fundamentale îi datorăm cea mai stabilă democraţie şi cel mai stabil stat de drept existent vreodată în istoria Germaniei. De aceea nu vrem o altă Constituţie“, a spus liderul bavarez. Transferul de competenţe naţionale către un „stat european monstru“ este inacceptabil pentru Seehofer care a anunţat că această problemă va deveni tema principală a campaniei electorale care se va desfăşura anul viitor atît în Bavaria cît şi la nivel federal.

Criza din Grecia s-ar putea înăspri în următoarele săptămîni, susţin mai mulţi analişti germani. După Spania şi Cipru urmează acum şi Slovenia să obţină ajutoare din fondurile europene stabilite prin aşa numita „umbrelă de salvare“ (ESM). În acest context, ministrul bavarez al finanţelor, Markus Söder, a cerut indirect, într-un interviu cu ziarul „Augsburger Allgemeine“, eliminarea Greciei din zona euro. În opinia lui Söder, statul elen nu mai este în stare să-şi administreze criza, aşa că acum ar trebui să se ia în calcul „un scenariu de ieşire din zona euro“.
Disensiuni privind rezolvarea crizei s-au ivit între timp şi între Italia şi Germania. Premierul Mario Monti a negat asta într-un interviu cu ziarul „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, pregătind astfel terenul vizitei pe care o face astăzi Angela Merkel la Roma. În ceea ce priveşte politica fiscală şi de stabilitate cele două ţări urmăresc aceleaşi obiective, a spus Monti. Italia s-a pronunţat consecvent pentru creşterea economică, fără a neglija disciplina bugetară.

Săptămîna trecută, la summitul UE, Monti a reuşit s-o convingă pe Merkel să facă mai multe concesii în ceea ce priveşte suplimentarea ajutoarelor europene pentru băncile care au dificultăţi.

Fostul comisar european, Günter Verheugen, a declarat canalului de televiziune „Phoenix“ că Angela Merkel a fost indusă în eroare de către premierul italian Mario Monti. Cancelara s-a dus la reuniunea de la Bruxelles crezînd că înţelegerile privind pactul de stabilitate şi creştere economică, stabilite în prealabil, ar fi fost acceptate. La Bruxelles, însă, Monti a făcut o întorsătură neprevăzută, încercînd să obţină avantaje pentru Italia - în detrimentul Germaniei.
Opunîndu-se cancelarei, participanţii la reuniunea de la Bruxelles au decis acordarea de ajutoare pentru Italia şi Spania. Astfel, fondurile cuprinse în „umbrela de stabilitate“ vor putea fi folosite direct pentru ajutorarea unor bănci, fără ca guvernele implicate să fie supuse aceloraşi criterii, stricte de control, impuse Greciei sau Portugaliei.
XS
SM
MD
LG