Linkuri accesibilitate

Integrarea europeană subminată în mod deschis de agenţii Rusiei (Timpul)


Universităţile îşi doresc o agenţie de finanţare a cercetării autonomă şi independentă (Adevărul)


Editorialistul Constantin Tănase reaminteşte în „Timpul” că prin votul dat partidelor din AIE moldovenii au votat orientarea cursului politic strategic al RM – integrarea în UE. Aceasta înseamnă că toate eforturile statului şi toate resursele, energiile societăţii trebuie să fie concentrate în această direcţie. În realitate însă, susţine dl Tănase, sub pretextul drepturilor garantate de Constituţie, diferiţi „lideri ai minorităţilor, lideraşi de partiduţe, agenţi de influenţă ai Rusiei otrăvesc atmosfera şi lucrează deschis împotriva cursului strategic, propunându-le moldovenilor altă perspectivă istorică - o fantomatică uniune asiatică”. Editorialistul le reproşează liderilor Alianţei de guvernare că nu întreprind nimic pentru a contracara această provocare. „Liderii noştri nu înţeleg că, printr-o astfel de politică, ei distrug unitatea politică a societăţii, dispersează energiile ei creatoare”, constată autorul.

Stela Dănilă scrie în „Adevărul” că reprezentanţii Academiei de Ştiinţe, rectorii universităţilor şi deputaţii din comisia pentru educaţie şi ştiinţă au încercat, la şedinţa comisiei parlamentare de profil din 3 iulie, să afle cum se împart banii pentru cercetare. Potrivit ziaristei, mărul discordiei l-a constituit fondul alocat în acest an de Guvern pentru cercetări, potrivit căruia, 80% din banii rezervaţi cercetărilor ajung la Academia de Ştiinţe (AŞM), în timp ce universităţilor le revin în jur de 15%. Cifrele i-au nemulţumit pe rectori, dar şi pe savanţi. „Catedra trebuie să fie recunoscută ca fiind pilonul principal în cercetarea ştiinţifică. Mecanismul de finanţare trebuie revizuit”, s-a dat cu părerea rectorul Universităţii Tehnice, Ion Bostan propunând să fie creată o agenţie de finanţare a cercetării, autonomă şi independentă. Reprezentanţii AŞM însă au subliniat că numărul tinerilor cercetători a crescut, de la 7% la 30%, fapt ce a dus la micşorarea migraţiei forţei tinere de muncă din Moldova.

„Fermierii cred că majorarea TVA la 20% va aduce ramura sfeclei de zahăr şi zootehnia în prag de colaps”, este titlul articolului semnat de Andrei Rizescu în „Adevărul”. Autorul precizează că „potrivit propunerii fiscale pentru 2013, producătorii agricoli achită integral TVA de 20%, iar apoi merg la Serviciul Fiscal împreună cu copiile facturilor în baza cărora au efectuat livrări. Organul fiscal emite, teoretic în aceeaşi zi, o decizie de restituire a diferenţei de 12 puncte procentuale la TVA, pe care o transmite către trezorerie. Mai departe, trezoreria îi decontează producătorului agricol banii solicitaţi”. „Statul nu câştigă niciun ban din această măsură. Vrem doar o transparenţă fiscală”, explică viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră. Pe de altă parte, Victoria Gaitur, directorul executiv al filialei din Edineţ a Federaţiei Naţionale a Fermierilor crede că „prin majorarea TVA la zahăr de la 8 la 20%, industria sfeclei de zahăr va fi pusă pe butuci. Efectele negative se pot extinde oricând şi asupra zootehniei”.

Eco.md anunţă cu referire la un comunicat al Serviciului Sanitar de Stat al Rusiei, Rospotrebnadzor, că întreprinderile moldoveneşti „Buchet Moldavii” şi „Vinăria Purcari” dispun de regim simplificat de livrare a vinului îmbuteliat în Federaţia Rusă. Cu toate acestea, Rospotrebnadzor va supune unor teste suplimetare producţia livrată. Serviciul sanitar rus mai anunţă că din 48 de companii moldoveneşti care au solicitat exportul în Federaţia Rusă a produselor vinicole, 41 dintre acestea au primit confirmarea calităţii din partea Rospotrebnadzor. Ziariştii eco.md menţionează că pe parcursul anului 2012 au fost exportate în Federaţia Rusă 2990 loturi de alcool, cu un volum total de 20,12 milioane de litri.
XS
SM
MD
LG