Linkuri accesibilitate

Cum se fac exproprierile în interes public


Interviu cu viceministrul transporturilor Boris Gherasim.

Autorităţile vor sa exproprieze in jur de 900 de săteni în scopuri publice, pentru a repare, moderniza sau lărgi o serie de şosele. Într-un interviu pentru Europa Liberă,
viceministrul transporturilor Boris Gherasim a explicat pe unde vor trece aceste drumuri si a dat asigurări că cei expropriaţi vor fi compensaţi băneşti sau cu terenuri în schimb.


Boris Gherasim: Este vorba în primul rând de trei direcţii principale: R1: Chişinău-Ungheni - Sculeni; M2: Chişinău-Sărăteni - Sorocna şi M3: Chişinău - Cimişlia - Comrat - Giurgiuleşti. Se corectează radiusul care îl au, se aduc la parametri normali, alte drumuri trebuie lărgite, iar alte tronsoane le-am inclus ca să facem drumuri de ocolire, cum ar fi ocolirea oraşului Vulcăneşti, sau de la Cişmichioi la Giurgiuleşti, corectăm ca să nu intrăm prin sate, Slobozia Mare să zicem, până la Giurgiuleşti, inclusiv prin Giurgiuleşti. Facem drum de ocolire la Ungheni, la Bahmut şi altele.

Europa Liberă: Aţi calculat câte persoane vor fi afectate?

Boris Gherasim: Persoane juridice şi fizice sunt în total 888 de unităţi.

Europa Liberă: E vorba doar de terenuri sau şi case, alte acareturi?

Boris Gherasim: Nu, case nu. E vorba doar de terenuri, 127 ha. în diferite localităţi, diferite sectoare.

Europa Liberă: Aţi calculat cât va costa toată treaba asta?

Boris Gherasim:
Nu putem calcula suma exactă, nici chiar aproximativă. De aceea noi nici nu numim această sumă…

Europa Liberă: Dar cum atunci aţi inclus-o în costul proiectelor?

Boris Gherasim:
Păi, nu e inclusă. Va fi inclusă şi va fi achitată din Bugetul de stat. Fie din fondul rutier, fie din împrumuturi externe, fie din bugetul de stat. Vor fi bani suficienţi, pentru că ele nu vor fi în acelaşi timp, nu toate drumurile le construim odată.

Europa Liberă: Dar drumurile cât costă?

Boris Gherasim:
Grea întrebare... Nu putem numi exact suma. Aproximativ, construcţia lor totală şi reabilitarea poate să coste la 400 de mln.

Europa Liberă: În câţi ani vor fi construite?

Boris Gherasim:
Până în 2015 inclusiv aceste drumuri vor fi reabilitate şi construite, din credite externe şi granturi, o parte le avem, anul viitor vom semna noi împrumuturi.

Europa Liberă: Ce e cu datoria de 40 de milioane pentru despăgubirea ţăranilor care au fost expropriaţi când a fost construită calea ferată spre Giurgiuleşti?

Boris Gherasim:
Este informaţia aceasta că nu s-au achitat banii unora din proprietarii de pământ de pe acel tronson. Trebuiau achitați încă de pe vrema comuniştilor. Dar noi ducem responsabilitatea pentru ceea ce am început, şi pas cu pas ne spălăm şi de ceea ce a fost.

Europa Liberă: S-a anunţat că ţăranii sunt de acord. Cum s-a stabilit acest acord, anticipat sau cum?

Boris Gherasim:
Am avut discuţii mai mult de un an de zile, atât la nivel naţional, la nivelul ministerului, cât şi cu administraţia publică locală de nivelul II şi de nivelul I.

Europa Libera: Au semnat ei nişte acorduri?

Boris Gherasim:
Păi sigur că da. Acordul de a ceda, de a soluţiona problemele cu aceste terenuri. Cu toate primăriile, comitetele executive, organele cadastrale, alte organe implicate…Şi cu fiecare ţăran în parte au fost duse discuţii…

Europa Liberă: Şi cum se va întâmpla: celui care este de acord, i se dă alt teren, celui care nu i se dau bani. Sau cum?

Boris Gherasim:
Da, i-l plătim la costul de piaţă. În diferite localităţi diferite preţuri au loturile. În Chişinău este un preţ, în Durleşti este alt preţ. Aşa şi aici.

Europa Liberă: Domnulele ministru, totuşi când ţăranul nu este de acord, ce se întâmplă? Ştiţi cum, sunt oameni diferiţi, mai capricioşi, mai puţin capricioşi.

Boris Gherasim:
De aceea este lege. Legea pe care am primit-o. Dacă cineva va găsi explicaţie ca să nu vândă sau cineva îl va sfătui să facă pe seama aceasta business şi va cere preţ exagerat faţă de preţul de piaţă real. Dar în cazul de faţă este formulă, este agenţia cadastru care are evoluator şi va evolua exact cât costă pământul sau cel puţin se ştie cu cât se vinde acolo pământul la ora actuală, deci în aceste limite îi vom întoarce mijloacele ca el să poată cumpăra în altă parte sau alături sau în genere va dori să-l vândă. Adoptarea acestei legi ne dă permisiunea ca noi să soluţionăm problema, să-i achităm în conformitate cu legislaţia despăgubirea despre care este vorba şi să înaintăm înainte cu lucrul, să nu ne stopăm dintr-o pricină sau alta.

Europa Liberă: Argumentul de bază este utilitatea publică?

Boris Gherasim:
Asta e. De aceea noi toate aceste sectoare le-am introdus în această lege. Este o problemă naţională şi, să zicem, prin acele sate la sudul republicii, să zicem în partea de sud 127 de sectoare de terenuri, adică 127 de deţinători de loturi o să fie nevoiţi să cedeze pentru a construi un drum de ocolire a satului Giurgiuleşti. În acelaşi timp, sătenii azi opun rezistenţa pentru a se circula pe drum pentru că trece prin sat şi îi deranjează. Aşa şi în alte sate dintre Cahul şi Giurgiuleşti, avem multiple sesizări despre faptul că vor bloca drumul. Dar transportul trebuie să circule. De aceea, noi vrem să, evităm acest lucru. Mai ales transportul de marfă, transport greu din port, care va circula cu containere, materiale de construcţie, le găsim oportunitate pentru a ocoli localitatea.
XS
SM
MD
LG