Linkuri accesibilitate

„Lovitura de stat soft” data de premierul Victor Ponta (România Liberă)


Nu e totul pierdut (contributors.ro)

La initiativa Platformei Civice Actiunea 2012, ieri in Bucureşti cateva sute de oameni ai recompus cu trupurile lor ceea ce inregistrase o fotografie din 28 iunie 1940. Atunci, scrie cotidianul „Evenimentul Zilei”, mai multi români au ingenuncheat in fata Cercului Militar, in semn de durere față de ocuparea Basarabiei. Dupa un mars pe Calea Victoriei, in timpul caruia lozincile si sloganurile vorbeau ieri despre „ruperea patriei”, despre anul 1940 ca „suferință, deportări, execuții” - drept care s-a strigat „vrem unire nu discuții”-, manifestantii au reluat gestul spontan de acum 72 de ani: au ingenuncheat in acelasi loc, in fata Cercului Militar. Stirea noteaza ca, simultan, si la Chişinău s-au strans cateva sute de oameni in fata ambasadei Rusiei. Ei au acuzat propunerile de „transnistrizare” a Basarabiei. A existat acolo si o contra-manifestatie: cateva zeci de rusofoni, fara autorizatie, pe care fortele de ordine i-au tinut sub control.

Succesiunea de evenimente din România din ultimele zile este considerata de Cristian Câmpeanu, in „România Liberă”, drept o „lovitură de stat soft”, data de premierul Victor Ponta. Editorialistul a pus aceasta eticheta dupa episodul reprezentarii României la Consiliul European de la Bruxelles, unde pentru primna oara a mers premierul Ponta si nu presedintele Traian Basescu. Problema este ca Ponta a ignorat verdictul Curtii Constitutionale, care transase cu o seara inainte aceasta disputa in favoarea presedintelui, pe baza prevederilor Constitutiei. S-a formulat deja o plangere penala pe aceasta tema, impotriva sefului executivului. Ea a fost adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de sociologul Rasvan Lalu, care isi anunta gestul printr-un articol postat pe site-ul Contributors.

Nici Cristian Tudor Popescu nu e prudent in etichetarea evenimentelor politice. In publicatia electronică gândul.info, el spune ca procedeele guvernului Ponta seamana, nici mai mult nici mai putin, decat cu masurile lui Hitler, din Germania anilor treizeci.

Tot pe site-ul contributors.ro, Radu Vâncu incearca sa vada si partea plina a paharului. Trece in revista masurile de politizare abuziva practicate de guvernul de la Bucuresti si ajunge la concluzia ca toate au furnizat si un motiv de speranta. Ca sa intarzie momentul cand premierul Ponta ar fi primit verdict de doctorat plagiat din partea unei comisii academice de evaluare a lucrarii, ministrul invatamantului a demis doua asemenea echipe. Verdictul n-a putut fi impiedicat, a venit astazi. In schimb, s-a dovedit ca mai exista profesori universitari cu simt etic. In justitie, mai multe sentinte date in ultimele zile au dus la incarcerarea unui fost prim-ministru, Adrian Nastase, la condamnarea unui personaj sulfuros precum Sorin Ovidiu Vântu, la demontarea rapida a unor acuzatii de incompatibilitate formulate de membri ai guvernului impotriva unor judecatori ai Curtii Constitutionale. Asadar, arata Radu Vâncu, nu e totul pierdut.
XS
SM
MD
LG