Linkuri accesibilitate

Summitul Uniunii Europene care trebuia să salveze Uniunea


Declarații liniştitoare şi pompare de bani.

Summitul european de la Bruxelles care trebuia sa salveze Uniunea pare, pentru moment, a se indrepta spre încã o serie de declaratii ce se doresc linistitoare si spre pomparea unor noi sume de bani in sistemul bancar, fara insa a se ajunge la o unificare a acestuia la nivel european, in ciuda proiectului prezentat in acest sens de presedintele Consiliului European Herman van Rompuy.

Desi urgenta acestei intalniri a liderilor celor 27 de tari ale Uniunii Europene era salvarea monedei europene --euro-- liderii au discutat joi, si vor discuta in continuare si astazi, despre relansarea economiei continentului si despre strategii pe termen lung...

Cei 27 au anuntat deja un pact european de 120 de miliarde de euro pentru stimularea cresterii economice, dar exista riscul ca pietele sa ia aceasta ca pe o noua tentativa de cârpire rapida a gaurilor din sistem, fara insa a aduce o reforma in profunzime a acestuia.

In mod accesoriu, pe fundalul fragilizarii si faramitarii peisajului politic european, liderii UE au trebuit sa se impace si cu prezenta auto-impusa a premierului român Victor Ponta, care, in urma unor manevre larg raportate prin cancelarii si culisele diplomatice, a reusit sa vina la Bruxelles in locul presedintelui Traian Băsescu.

Intr-o pauza a discutiilor celor 27 de lideri, premierul Ponta a declarat presei române, fãrã a da multe detalii, ca rezultatul global al convorbirilor e mai degraba favorabil României :

„Este obligatia noastra de a ne imbunatati capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si mai ales de a folosi si de a identifica in mod corect prioritatile pentru România in ceea ce priveste perioada 2014 - 2020 în asa fel incat sa folosim cu adevarat fondurile europene in ideea unor investitii care sa creeze crestere economica si locuri de munca.“

Promisiuni însã relativ vagi intr-un moment in care multi gandesc ca in joc este chiar viitorul continentului ca entitate politica.

Premierul român nu e de altfel singurul cu un discurs grandilocvent. Omologul sau italian, Mario Monti, se teme la randul sau ca riscă sa fie răsturnat de Berlusconi si de cei ai lui din opozitie daca se intoarce la Roma cu mainile goale, in urma temerilor ca Italia ar putea fi urmatoarea tara fragilizata de criza ce ar putea avea nevoie de un ajutor european.

Summitul se va incheia astazi, insa nu se asteapta nicio decizie spectaculoasa. Cancelara germana Angela Merkel este acolo pentru a veghea ca asta sa nu se intample.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG