Linkuri accesibilitate

Va supravieţui moneda unică europeană?


Expertul Karel Lannoo despre viitorul monedei unice şi siguranţa economiilor personale.

Astăzi începe summitul Uniunii Uuropene, considerat de mulţi politicieni, analişti sau finanţişti drept o reuniune „crucială” pentru şansele de viitor ale zonei euro. Şi pentru şansele de supravieţuire a monedei unice europene. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a stat de vorbă cu Karel Lannoo, expertul în pieţe financiare al Centrului de Studii pentru Politici Europene. Ileana Giurchescu rezumă interviul:

Va supravieţui moneda unică europeană? a fost prima întrebare pusă de corespondentul Europei Libere. Karel Lannoo crede că totul depinde de ce vor ţările membre, dar mai ales de cât de repede sunt dispuse şi capabile să reacţioneze. „Dacă se folosesc de problemele zonei euro pentru a ascunde propriile probleme, atunci euro nu va supravieţui”, spune Karel Lannoo. Dacă vor accepta transformarea treptată a Uniunii Europene într-o federaţie eficientă, atunci moneda unică are şanse.

Deşi majoritatea analiştilor, dar şi mari speculanţi precum George Soros văd în cancelara Germaniei, Angela Merkel, principalul obstacol în calea unei federalizări, Karel Lannoo este de altă părere:

„Nu Germania este piedica cea mai mare. Germania nu are probleme cu federalismul. Piedica sunt statele care au ceva de ascuns, financiar sau bugetar ca Spania, Franţa sau Olanda”, spune Karel Lannoo.

Şi dacă am economii în euro, a vrut să ştie corespondentul Europei Libere, este mai sigur acum să le mult, de exemplu în Elveţia?

„În cazul cel mai rău, despre care am vorbit deja, este preferabil ca lumea să-şi ţină banii în ţara de reşedinţă şi să-i investească în bonduri de stat acolo sau în acţiunile unor firme cu sediul în ţara de baştină. Dacă trebuie să se revină la moneda naţională, - continua Karel Lannoo, - atunci acţiunile si bondurile sunt reconvertite în ţara de unde provin. De aceea este bine să fie ţara de reşedinţă”.

Lannoo nu recomandă nici schimbarea euro în dolari pentru că, reaminteşte el, America are un deficit mult mai mare decât multe ţări din zona euro şi un viitor incert cu apropierea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Dar dacă cineva tot ar vrea să schimbe euro în alte monede, atunci ar trebui să aleagă valutele nordice, dolarul Canadian sau cel Australian.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG