Linkuri accesibilitate

Internetul nu este singura cauză pentru care tinerii renunţă la carte


Marcica Vlădicescu la Librăria din Cartier.

Alla Ceapai a stat de vorbă la Librăria din Cartier cu Marcica Vlădicescu, absolventa a Colegiului Pedagogic.

Marcica Vladicescu: „Cel mai mult îmi place să citesc din domeniul psihologiei. Am vrut întotdeauna să aflu mai multe despre firea umană, cum se comportă persoanele în diferite situaţii ale vieţii şi de ce se comportă aşa. Altfel spus, am vrut să aflu „alchimia” omului. Parţial la această întrebare am găsit răspuns în cartea „Limbajul trupului” de Allan Pease. Cel mai important este că atunci cînd comunici cu o persoană să o priveşti direct în ochi şi dacă persoana aceasta este cointeresată de ceea ce îi spui, ridică sprîncenele. Acesta este doar un exemplu, dar în această carte puteţi găsi foarte multe semnificaţii ale gesturilor omului.”

Europa Liberă: Tinerii deseori spun că nu prea au timp să citească, tu cînd găseşti timp să citeşti?

Marcica Vlădicescu:
„Pentru că suntem în vară acesta este timpul cel mai oportun pentru a citi ceea ce ne place, ceva de suflet, cărţile pe care singuri le alegem să le citim. Pentru că noi, tinerii, nu mai suntem presaţi de programul şcolar unde ni se impun anumite lecturi pe care trebuie obligatoriu să le citim şi care nu întotdeauna ne trezesc interes pentru a cultiva această dragoste de carte. Şi chiar plecînd la odignă, la mare sau la munte sunt sigură că fiecare dintre noi îşi ia cîte o carte în bagaje.”

Europa Liberă: Mai mulţi tineri mi-au spus că cititul nu mai este în vogă sau nu îi mai atrage pentru că există o alternativă – internetul. Tu ce părere ai?

Marcica Vladicescu:
„Eu cred că internetul nu este singura cauză pentru care tinerii renunţă la carte. O mare influenţă o au părinţii, care trebuie să cultive dragostea de lectură încă din copilărie. Atunci cînd copiii văd cum în familia lor se citeşte, cînd citesc părinţii, bunicii, cînd lor li se citesc cărţi interesante, atunci pentru ei se deschide această lume a cărţilor. Îmi place foarte mult ideea din unele ţări europene de a forma diverse cluburi de lectură, unde se adună mai mulţi tineri, fac schimb de cărţi, îşi recomandă diferiţi autori. Chiar aş vrea şi în Moldova să se organizeze astfel de cluburi, eu cu mare plăcere aş merge la ele, pentru a afla preferinţele tinerilor de vîrsta mea şi totodată aş putea să le recomand cărţile care îmi plac mie.”
XS
SM
MD
LG