Linkuri accesibilitate

Guvernul majorează cele mai mici salarii


Peste 100.000 de angajați din cultură, asistență medicală, cultură fizică și sport, știință și inovare vor primi salarii majorate cu 16%.


În pragul vacanţei de vară, guvernul de la Chişinău a aprobat măriri de salarii pentru peste o sută de mii de angajați din cultură, asistență medicală, cultură fizică și sport, știință și inovare. Este vorba de o majorare cu 16 la sută. Vor fi mărite şi unele premii și sporuri pentru specialiștii căminelor culturale și muzeelor și pentru asistenții sociali din primării. În total, o cheltuială de 105 milioane de lei. De unde atâta interes pentru cultură, a vrut să afle Liliana Barbăroşie:

Guvernul a aprobat măriri de salarii pentru un numar de peste o sută de mii de bugetari plătiţi cel mai prost, mult sub nivelul minimului de existenţă de 1500 de lei. Majorările au fost aprobate în şedinţa de ieri a cabinetului de miniştri, urmând să fie încuviinţate şi de legislativ. Beneficiarii acestor majorări vor fi salariaţi din domeniile cultură, asistenţă medicală, cultură fizică şi sport, ştiinţă şi inovare, iar mărirea de aproximativ 100 de lei se va aplica retroactiv, începând cu această lună, şi va costa bugetul în jur de 100 de milioane de lei.

Nicolae Bulat este director al Muzeului de istorie şi etnografie din oraşul Soroca care ghidează totodată turiştii veniţi să viziteze un alt vestigiu istoric din acest oraş, cetatea Sorocii. Cu doi ani înainte de pensie, el are un salariu mult sub minimul de existenţă, la fel ca şi colegii săi din muzeu:

„Când centrul de statistică afişează cele mai mici salarii, apare ceva legat de agricultură. Niciodată nu am văzut să fie trecut acolo lucrătorul din cultură. Salariul unui director de muzeu cu 28 de mii de exponate este de 990 de lei. Muzeograful are 950 de lei. Mai avem nişte adaosuri cum ar fi nocivitate, altceva, şi se adună încă vreo 400 de lei. Noi înţelegem problemele statului, dar desigur că aş vrea să am un salariu normal, care să-mi permită să creez. Eu scriu cărţi, dar dacă mor, se vor pierde foarte multe lucruri pe care le ştiu. Am fost în România, în SUA. Colegii noştri primesc foarte bine. În SUA un muzeograf primeşte cât un poliţist, pentru că statul înţelege că patrimoniul pe care îl deţin muzeele poate fi comparat cu patrimoniul Băncii Naţionale. Eu am acum un exponat în muzeu care valorează cât tot muzeul…”

Din data de 1 iunie, bugetarii cu cele mai mici salarii, care în Republica Moldova încep de la 800 de lei, vor creşte cu 100 de lei, după o mărire similară anul trecut. Salariile un pic mai mari vor fi şi ele majorate, dar ceva mai puţin. Din nou Nicolae Bulat:

„Avem de fapt o bucurie. Am auzit că cei care în cultură au 800 de lei, li se va mări salariul cu încă 100 de lei. Noi azi glumeam pe seama asta – o să fim fericiţi. Eu înţeleg că e criză în toată lumea, dar totuşi ar trebui să se gândească cineva şi la noi. Noi credem că lucrurile se vor schimba doar odată cu realizarea autonomiei locale. Consiliile locale să decidă au nevoie de muzeu sau nu şi dacă au nevoie, ne vor salariza cum se cuvine.”

Boris Focşa
Boris Focşa
Ministrul culturii, Boris Focşa, recunoaşte că majorările, actuale sau mai vechi, sunt mult prea neînsemnate ca să-i mulţumească pe oamenii de cultură. Dar ministerul are în derulare câteva măsuri prin care se încearcă ameliorări sesizabile, mai spune ministrul Focşa:

„Industrii culturale. Iată acum va apărea acest termen şi sper că va prinde rădăcini în Republica Moldova. Să se dezvolte industriile culturale, pe baze de economie de piaţă, să se producă cât mai bune lucruri, să se vândă bilete. Dar sunt instituţii care pot funcţiona doar de la stat – muzeele şi bibliotecile. Până acum am pierdut în biblioteci o mulţime de specialişti buni. Dacă cu 5-6 ani în urmă toţi bibliografii erau cu studii superioare, acum au rămas doar 26 la sută cu studii. Avem un proiect acum pentru bibliotecile de sate, dar va trebui să instruim personal.”

Guvernul nu a explicat din ce resurse va opera, în condiţii de austeritate bugetară, majorarea, care, trebuie să precizăm, va fi valabilă şi pentru personalul tehnic din instituţiile bugetare. Sindicaliştii cred însă că guvernul le dă acum bugetarilor ceea ce ei obţineau şi anterior, la mica înţelegere cu administraţiile. Sergiu Iurcu, Confederaţia Naţională a sindicatelor:

„A venit FMI şi i-au pus guvernului condiţia să reducă cheltuielile şi au fost reduse locurile vacante. Oameni nu au fost reduşi. Doar că locurile vacante, pe care lucrau prin cumul oamenii şi primeau un salariu ceva mai mare, au fost reduse toate.”

Drept urmare, explică Mihai Dudco de la sindicatele din sănătate, o infirmieră care lucra în loc de două şi primea şi un salariu dublu acum nu mai poate miza pe o astfel de retribuţie:

„La noi a fost adoptat un ordin al ministrului privind reducerea cadrelor personalului auxiliar în spitale. Era vorba despre vreo 3 mii. Noi am contestat acest ordin, dar oricum, în mod unilateral, el a fost adoptat. E mică totuşi majorarea asta, dar reieşind din situaţia care s-a creat, economică, şi dacă ne uităm la ţările europene, noi considerăm că sunt paşi mici, dar totuşi salutari.”

Potrivit sindicaliştilor, măsurile de austeritate aplicate anterior de guvern ar fi dus la economii de circa 500 de milioane de lei, în timp ce pentru acoperirea majorării curente, guvernul a anunţat că va cheltui 105 milioane. Factori decizionali nu au comentat deocamdată nemulţumirile previzibile ale sindicaliştilor, aşteptând să se pronunţe şi deputaţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG