Linkuri accesibilitate

Nicolae Timofti la 100 de zile de mandat prezidențial


Un bilanț făcut de Petru Macovei, director executiv la Asociaţia Presei Independente, în dialog cu Valentina Ursu

Tradiţional, primul bilanţ al unui mandat prezidenţial, se face după 100 de zile. Acolo a ajuns şi noul preşedinte al Moldovei, Nicolae Timofti. Valentina Ursu a stat de vorba Petru Macovei, director executiv la Asociaţia Presei Independente.

Europa Liberă: S-au împlini o sută de zile de când deputaţii l-au ales pe Nicolae Timofti în funcţia supremă în stat. Ce aprecieri daţi activităţii preşedintelui?

Petru Macovei:
„Poate că pentru domnul Nicolae Timofti, care n-are mare experienţă de om politic şi nu s-a învârtit în aceste cercuri până acum, probabil o sută de zile sunt prea puţine pentru ca să se manifeste în calitatea domniei sale de şef al statului. Totuşi preşedintele a făcut nişte lucruri foarte importante, care au transmis societăţii semnale încurajatoare. În special în ce priveşte reforma justiţiei. Faptul că preşedintele Republicii nu a semnat câteva legi adoptate de Parlament şi a făcut uz de dreptul de a pune veto, mă rog, într-o primă fază de promulgare pe unele proiecte de legi şi a venit cu explicaţii în faţa societăţii, în care a spus că, spre exemplu, proiectul privind castrarea pedofililor încalcă anumite practici internaţionale. Sau faptul că preşedintele Republicii a refuzat să promoveze nişte persoane în funcţia de judecători sau de preşedinte de instanţă pentru că aceste persoane nu şi-au declarat averile, spre exemplu, s-au ar fi avut afaceri conexe, care nu fac faţă unui judecător aceste lucruri fac dovada faptului că preşedintele Republicii Moldova îşi ia, vorba vine, meseria în serios. Şi înţelege exact că poziţia domniei sale de şef al statului este una care nu ar trebui să însemne neapărat implicarea în actul politic al guvernării, dar în condiţiile regimului constituţional din Republica Moldova preşedintele este o persoană care are funcţii relativ reduse din punct de vedere al puterii executive. Şi din aceste considerente preşedintele Republicii Moldova în aceste o sută de zile mi-a fost simpatic tocmai pentru faptul că a făcut ce a putu să facă mai bine şi anume pe segmentul justiţiei. Sigur că noi ne-am obişnuit probabil de pe timpul guvernării comuniste ca preşedintele să fie un jucător foarte, foarte activ pe toate segmentele vieţii publice. Dar ar trebui să ţinem cont, să ne reamintim şi de faptul că pe timpul regimului Voronin Constituţia era practic încălcată, pentru că preşedintele nu avea atribuţiile pe care şi le-a abrogat, preşedintele Voronin. Acum preşedintele Timofti a adoptat o cu totul altă strategie de activitate. Acest lucru este determinat în principal de faptul că noi totuşi avem o coaliţie de guvernare, iar preşedintele a fost ales în urma unui compromis şi este nevoit să jongleze ca şi cum între partidele aflate la guvernare. Una peste alta, cred că cele o sută de zile nu au fost zile trecute în van, ca să spunem aşa.”

Europa Liberă: Şi totuşi sunt voci care sugerează că şeful statului, Nicolae Timofti, ar fi o umbră a coaliţiei de guvernare şi că totuşi ar fi trebuit ca să vină cu vreo iniţiativă importantă.

Petru Macovei:
„Iniţiativa privind legea cu privire la opoziţie este o iniţiativă importantă, pe care preşedintele sper că o va duce până la capăt. În altă ordine de idei, acum nu vrea să compar regimurile constituţionale din Republica Moldova şi Germania, sau Italia, dar a cui umbră este preşedintele Germaniei, spre exemplu, sau a cui umbră este preşedintele Italiei? Mulţi oameni nici nu cunosc că există persoane care deţin aceste funcţii. Totul depinde de perspectiva din care privim lucrurile. În situaţia în care avem o coaliţie politică la guvernare, preşedintele trebuie să-şi exercite exact prerogativele stipulate în constituţie. Poate preşedintele Timofti nu are suficient fler, sau suficient curaj să înainteze pe anumite segmente, dar acolo unde a intervenit a fost destul, suficient de convingător şi a atras simpatia anumitei părţi a populaţiei din ţara noastră. În acelaşi timp, există foarte mulţi oameni care s-au aşteptat ca preşedintele să fie ca un colac de salvare, sau să intervină, să dea ordine la dreapta şi la stânga. Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa într-un sistem democratic, bazat pe democraţie parlamentară.”

Europa Liberă: Ce nu v-a plăcut în aceste o sută de zile? Dacă e să vă referiţi la activitatea preşedintelui.

Petru Macovei:
„Au fost şi nişte lucruri care nu mi-au plăcut, dar ele se referă în special la felul cum a înţeles preşedintele Timofti cum au înţeles mai bine zis consilierii domniei sale să-l ajute să iasă în lume, vorbind pe moldoveneşte. Nu mi-a plăcut faptul că în unele situaţii preşedintele Moldovei şi-a citit discursul de pe nişte foi, pregătite de consilieri. Probabil că libertatea de a vorbi oamenilor şi de a te uita în ochii oamenilor atunci când le vorbeşti va veni odată cu experienţa pe care o va acumula preşedintele Nicolae Timofti.”
XS
SM
MD
LG