Linkuri accesibilitate

Săptămâna unui summit decisiv pentru euro


Una din principalele idei ce vor fi propuse e aceea a unei Uniuni Bancare europene.


În plină criză economică, Uniunea Europeană se pregătește de un summit pe care presa îl numește, cum a numit atâtea alte summituri din ultimii ani, „decisiv”. Ce se află pe agendă, aflăm din relatarea corespondentului nostru la Bruxelles, Dan Alexe:

Ministrii de externe ai Uniunii Europene se întîlnesc astazi si maine la Luxembourg pentru a definitiva agenda summitului ce va avea loc saptamana aceasta la Bruxelles.

Multa vreme a fost o obisnuinţa ritualica a lipi fiecarui summit european epitetul de „istoric”. De asta data insa, reuniunea la Bruxelles, saptamana aceasta, a liderilor celor 27 de tari ale Uniunii ar putea, intr-adevar, fi decisiva pentru viitorul monedei europene, euro.
Săptămâna unui summit decisiv pentru euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct


Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European, va propune un plan pentru consolidarea uniunii monetare, la care participa actualmente 17 din cele 27 de ţari UE.

Una din principalele idei ce vor fi propuse e aceea a unei Uniuni Bancare europene. In ciuda unor mari divergente de fond, ţarile Uniunii Europene stiu ca nu au de ales si ca nu vor putea iesi din criza cu 27 de sisteme bancare care functioneaza in mod autonom, iar uneori chiar reciproc ostil. Pe deasupra, un asemenea embrion de uniune bancara, chiar daca ar lua foarte mult timp inainte de a putea fi implementat, ar linisti temerile populatiei tarilor membre, ar credibiliza controlul asupra bancilor si ar opri dezintegrarea spatiului unic european al serviciilor financiare.

Nu mai este de mult o figura de stil a spune ca totul depinde aici de Germania. Cum a spus-o si duminica fostul premier britanic Tony Blair, „singura salvare pentru moneda europeana ar fi acum un plan global prin care Germania si-ar folosi intreaga economie pentru a salva euro. Asta ar insemna insa ca datoriile cumulate ale fiecaruia sa fie considerate ca fiind datoriile grupului, ceea ce Germania va accepta cu mare greutate.“

Germania va fi intr-adevar greu de convins si ar putea sa se decida doar odata confruntata cu spectrul unui dezastru colectiv. Pentru moment, anticipand cereri suplimentare din partea Greciei, ministrul german al finantelor Wolfgang Schäuble a formulat un avertisment la adresa Greciei, cerind noului guvern de la Atena sa inceteze a mai astepta noi ajutoare din partea Europei si sa aplice programul de asteritate pe care Grecia vrea sa-l amane. Noul premier grec Antonis Samaras nici nu va fi de altfel prezent la summit, din pricina unor probleme de sanatate.

In sfarsit, prezent astazi la Luxembourg, in marginea reuniunii ministrilor europeni de externe, seful diplomatiei moldovene Iurie Leancã participa la cea de-a şasea reuniune a „Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova”. Grupul este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010, la iniţiativa României, sprijinită de Franţa.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG