Linkuri accesibilitate

Navigaţia pe Prut, redeschisă după 25 de ani (România liberă)


Sfârşitul colectiv al carierei lui Adrian Năstase (Ziare.com)


Redeschiderea oficiala a navigatiei comerciale pe Prut face obiectul unei stiri din Romania libera. Se reaminteste ca navigatia a fost intrerupta in urma cu 25 de ani si se dau detalii despre oficialii prezenti la ceremonie si despre decizia propriu-zisa a autoritatilor din Republica Moldova: lungimea sectorului, cu limitele lui pe teritoriul moldovean si, respectiv, romanesc, apoi avantajele potentiale ale transportului naval in zona, in special pentru nevoile santierelor de reabilitare si constructie a drumurilor din sudul Republicii Moldova. Stirea informeaza si asupra posibilitatilor portului maritim Giurgiulesti, care ar putea deveni o platforma de export de produse agricole moldovenesti. Portul are capacitatea de a asigura acostarea navelor de pasageri si de marfa cu o lungime de pana la 120 de metri – se mai arata in Romania libera.

Intr-un comentariu de pe site-ul ziare.com, Alina Mungiu-Pippidi se intreaba de ce isi insuseste actuala clasa politica aflata la putere in Romania ca pe un episod colectiv sfarsitul, asa trist cum este, al carierei publice a lui Adrian Nastase. In opinia comentatoarei, condamnarea la 2 ani de inchisoare, pentru coruptie, a fostului premier social-democrat, este o proba a progreselor inregistrate la capitolul independenta justitiei. Adica trecerea unui test important pentru un proces la care si presa, si societatea civila din Romania au pus masiv umarul. Se aminteste ca precedenta majoritate parlamentara, dominata de Partidul Democrat Liberal, a incercat sa limiteze independenta prost folosita a magistratilor – o masura extrema, justificata prin disperarea de a nu putea stavili deciziile instantelor, care protejau in serie demnitari acuzati de coruptie. “Ia imaginati-va ca treceau propunerile de modificare a constitutiei, propuse de Macovei si Basescu, si dadeam practic mecanismele de supervizat justitia iarasi pe mana Puterii” – noteaza Mungiu si adauga: “Noi trebuie sa protejam independenta justitiei de amestecul politic, nu sa intervenim politic sa ajutam justitia sa progreseze, nici macar in numele luptei anticoruptie” (am citat). Justitia a progresat, procuratura s-a schimbat radical, spre disperarea actualei puteri, iar Alina Mungiu-Pippidi lauda contributia la aceste reusite a Monicai Macovei si a procurorului general Codruta Kovesi.

Editorialul ziarului Adevarul, semnat de Ovidiu Nahoi, alege drept subiect disputa dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu despre cine e indreptatit sa reprezinte Romania la apropiata reuniune a Consiliului European. Nahoi crede ca presedintele nu s-a preocupat pana acum sa clarifice ambiguitatile din formularile legii supreme si ca, de altminteri, nu si-ar fi onorat cum trebuie atributiile in domeniul legaturilor directe dintre Romania si marile puteri emergente.
XS
SM
MD
LG