Linkuri accesibilitate

Cine îi supraveghează pe copiii Moldovei în vacanţa mare?


Ajutarea părinţilor este o piesă din puzzle-ul complicat al motivaţiilor demografice.

Vacanta mare a venit, dar pentru multi moldoveni nu a venit vremea şi concediului mare… Ce fac copiii, unde se pot duce şi ce programe sunt pregatite pentru ei a căutat să afle Tamara Grejdeanu.

Colacul de salvare de o siguranţă maximă fireşte că sunt bunicii. Numai că nu toată lumea îi are. E şi cazul Elenei Apostu din Anenii Noi care are doi copii, unul de 11 şi celălalt de opt ani.

Împreună cu soţul ea munceşte zilnic la o întreprindere din raion în timp ce copiii rămân singuri acasă. Elena spune că a căutat locuri pentru copii la o tabără de vară, dar banii pe care îi avea puşi deoparte nu au fost destui. În cele din urmă s-a văzut nevoită să lase copiii fără supraveghere:

,, Dacă cu serviciul, acum să laşi copilul acasă este o problemă vara, sigur că este mai complicat. Eu socot că depinde de organizarea şcolii, cum se înţeleg părinţii, de finanţe depinde. Erau înainte centre de creaţie. Acum vara nu lucrează, şi asta tot e o problemă, din contra, în raioane ar trebui să activeze aceste centre de creaţie ca copilul să fie ocupat”

Situaţia Elenei o suportă foarte multe familii din Republica Moldova, lăsate să îşi rezolve pe cont propriu problema copiilor nesupravegheaţi. Autorităţile au o singură ofertă - taberele de vară, care la modul practic însă nu sunt accesibile tuturor, din varii motive. În primul rând pentru că locurile sunt puţine, iar prioritate au copiii din familii social vulnerabile, aşa cum aflu de la directorul adjunct al Direcţiei generale, educaţie, tineret şi sport, a primăriei municipiului Chişinău, Valentina Cujba:

,, Noi înţelegem că noi trebuie să ajutăm părinţii dar sunt nişte momente când şcoala trebuie să se pregătească pentru unu septembrie, când profesorul are nevoie şi el de concediu când e nevoie să se mai facă o reparaţie cosmetică, lucrurile acestea necesită timp şi atunci e normal că şcoala nu îşi poate asuma responsabilităţi suplimentare. Bugetul municipal şi-a asumat nişte responsabilităţi, cadrele care activează în taberele pentru copii îşi asumă nişte responsabilităţi, dar suta de procente cred că este imposibil şi părinţii ar trebui să-şi facă un program din timp să se gândească cu ce vor ocupa copii în perioada de vacanţă.”

În localităţile rurale situaţia părinţilor este şi mai complicată. Pe durata lunilor de vară grădiniţele se închid fără ezitare, fără să existe spaţii de joacă, tabere de odihnă sau săli de lectură ce ar adăposti copiii.

Primarul din satul Puhoi, raionul Ialoveni, Petru Frunze, se declară convins că este în puterea părinţilor să obţină soluţionarea problemei, astfel încât copiii să fie în siguranţă şi să nu ajungă să figureze în cronicile poliţieneşti:

Petru Frunze: ,, În primul rând depinde de părinţi fiindcă administraţia publică locală nu are anume specialiştii sau persoanele în număr atât de mare ca să ducă evidenţa de fiecare copil. Sunt cazuri când părinţii nu îşi asumă drepturile părinteşti, copiii rămân nesupravegheaţi şi de aceea am considerat că e mai bine vara să activeze grădiniţele, pentru că până acuma nu au activat niciodată şi au fost diferite cazuri, chiar şi înecuri atunci când părinţii nu-şi supravegheau copiii”

,,Copiii categoric nu trebuie lăsaţi fără supraveghere” de această părere este psihologul organizaţiei obşteşti ,, Copil, comunitate, familie” Dorina Răţoi care ne-a vorbit despre deprinderile negative pe care le poate căpăta un copil atunci când rămâne singur acasă:

,,Stând singur în casă ar putea să privească televizorul, la calculator să stea într-o perioadă nelimitată, necontrolată, la televizor poate vedea diverse emisiuni şi filme care nu sunt adecvate pentru vârsta lor de a fi privite. Un alt risc ar fi şi grupuri de prieteni, sunt diverşi copii, de vârstă poate mai mare, care ar putea aduce, la fel un pericol. Singur în casă eu cred că este destul de problematic”

Experţii notează că modul în care comunităţile locale, autorităţile centrale, sindicatele sau managerii întreprinderilor se implică în ajutorarea părinţilor este o piesă din puzzle-ul complicat al motivaţiilor demografice. Prin urmare îndemnul oficialităţilor, aşa cum îl formulase tranşant fostul premier Tarlev, de a naşte copii pentru ţară, nu-şi are efect dacă nu e sprijinit prin acţiuni concrete.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG