Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice: Parlamentul a reuşit să adopte săptămîna asta două legi importante


Să nu rămână doar pe hîrtie.

Cum a fost săptămăna politică moldoveneasca? Doua decizii importante ale parlamentului în lupta cu corupţia – propunerea de ridicare a imunităţii judecatorilor fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi decizia de vineri de a constitui Comisia Naţională de integritate. Şi desigur, Moldova a avut o săptămânî importantă… în afara ei. Alla Ceapai.


Directorul postului TV7 Anatol Golea crede că deşi majoritatea parlamentară a reuşit în această săptămână să adopte două legi importante, ele ar putea rămâne doar pe hârtie:
„Sunt cam sceptic în acest sens şi nu cred că aceste decizii, crearea Comisie Naţionale de Integritate şi Legea privind lipsirea de imunitate a judecătorilor, vor influenţa semnificativ asupra diminuării corupţiei în Republica Moldova. Cu atât mai mult cu cât Comisia de Integritate este formată iarăşi pe principii politice, fiecare fracţiune şi-a delegat reprezentanţii. Decizia privind lipsirea de imunitate a judecătorilor nu a fost adoptată încă definitiv. Sunt nişte paşi mici, dar până la rezolvarea acestor sarcini mai este. Cu părere de rău în ultimul timp foarte multe activităţi ale politicienilor sunt orientate spre dezbinarea societăţii. Inclusiv şi comemorarea zilei de 22 iunie. Iarăşi cu părere de rău noi mergem înainte cu capul întors înapoi. Străduinţa politicienilor de a stoarce cât mai multe dividende politice din trecut dezbină nu atât clasa politică cât cetăţenii Republicii Moldova.”

În opinia şefului biroului Itar-tass din Moldova Valeriu Demideţchi, odată cu revenirea opoziţiei, parlamentul s-a transformat într-o scenă a dramaturgiei politice:
„Certurile din parlament privind semnificaţia zilei de 22 iunie, dar şi refuzul majorităţii parlamentare de a da curs iniţiativei legislative a opoziţiei comuniste privind condamnarea nazismului sunt un spectacol orientat spre alegători. Fiecare partid are un segment de alegători şi trebuie să-şi fortifice credinţa din partea lor, utilizând o retorică specifică. Comuniştii s-au folosit de ocazie şi au propus acest proiect de lege privind condamnarea naziştilor ştiind că el nu va place majorităţii parlamentare. În principiu, nu văd nici un rău dacă deputații ar fi condamnat nazismul în această zi. Dar faptul că în Parlament sunt opinii contradictorii este o normalitate. Majoritatea trebuie să conducă ţară, iar opoziţia - să îi critice, această relaţie este firească.”

Editorialistul de la trustul de presă Jurnal Petru Bogatu notează că spre deosebire de meciurile dintre Alianţă şi comunişti din Parlament, în Consiliul Municipal cele două tabere păstrează calmitate şi încearcă să colaboreze.

„Dorin Chirtoacă a demonstrat că poate coopera pentru a-şi promova politicile în Consiliul Municipal. Nu putem vorbi despre fracţiunea comunistă din consiliul municipal ca despre o entitate politică cu o poziţie bine definită, grupul PCRM din Consiliul Municipal este fragmentat. Din acest punct de vedere cred că majoritatea şi primarul au reuşit destul de abil şi cu multă dexteritate să speculeze această situaţie şi să-şi promoveze hotărârile şi proiectele” a spus editorialistul Petru Bogatu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG