Linkuri accesibilitate

„Nu ştiu de nici un plan ruso-german de soluţionare a conflictului transnistrean"


Moldova, Ambassador Jennifer Brush, Head of OSCE Mission to Moldova
Moldova, Ambassador Jennifer Brush, Head of OSCE Mission to Moldova

Interviu cu şefa Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Jennifer Brush.


Şefa Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Jennifer Brush, a declarat Europei Libere că apreciază ameliorarea condiţiilor pentru contacte şi colaborare în beneficiul oamenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului. Domnia sa aşteaptă cu nerăbdare progresele ulterioare la viitoarea rundă de negocieri în formatul „5+2". Un interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Doamnă ambasadoare, dupa acest eveniment din Germania putem vorbi despre o mai mare consolidare a încrederii în procesul de reglementare a problemei transnistrene?

Jennifer Brush: „Absolut. Cu cât mai mult comunică părţile, cu atât sunt mai aproape de un acord cu privire la aspectele ce îmbunătăţesc viaţa oamenilor de pe ambele maluri ale râului. Ne încântă faptul că îmbunătăţirea vieţii populaţiei este o prioritate pentru conducerile din ambele părţi. Fără acest tip de dialog, această regiune va rămâne neatractivă pentru investitorii străini.”

Europa Liberă: În presă au apărut mai multe zvonuri, interpretări. Sa fie oare adevarat ca demnitarii germani au insistat pentru a se accepta o formula de federalizare a Republicii Moldova?

Jennifer Brush: „Această întrebare nu a fost ridicată la conferinţă. Trebuie să vorbiţi cu reprezentanţii Germaniei în această privinţă.”

Europa Liberă: Şi totuşi, o să insistăm să ne spuneţi dacă ar exista un plan ruso-german de soluţionare a conflictului transnistrean?

Jennifer Brush: „Nu ştiu de nici unul. Orice plan trebuie să se bazeze pe ceea ce îşi doreşte populaţia locală.”

Europa Liberă: Şi o informatie recentă din care aflam ca Tiraspolul ar vrea să deţină controlul asupra institutiilor de învăţămînt cu predare în limba română, care se află în regiunea de est a Moldovei. Pentru că aceste şcoli s-au confruntat cu mai multe probleme, credeţi că ar fi o soluţie aşteptată şi acceptată de elevii şi profesorii de acolo?

Jennifer Brush:
„Educaţia rămâne o problemă de prioritate înaltă pentru OSCE şi pentru comunitatea internaţională şi aceste probleme au fost discutate intens în această săptămână în Germania. Suntem mulţumiţi de faptul că grupurile de lucru din domeniu s-au arătat deschise să discute dezacordurile pe care le au privind aceste probleme complexe şi sensibile. Îndemnăm autorităţile transnistrene să asigure condiţii pentru redeschiderea a două şcoli cu predare în grafie latină din regiune. În cele din urmă, tinerii din regiune trebuie să fie competitivi cu instituţiile de învăţământ superior la nivel mondial, şi problema educaţiei nu ar trebui să fie politizată dacă Moldova doreşte să fie competitivă pe piaţa globală a ideilor şi a capitalului uman.”

Europa Liberă: Ce progres ar putea fi inregistrat la următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”, preconizată să aibă loc în iulie la Viena ?

Jennifer Brush:
„Cu toţii suntem uniţi în efortul de a asigura libera circulaţie pe teritoriul Moldovei şi în regiunea extinsă, atât pentru locuitorii din regiune cât şi pentru comerţul internaţional. Ne aşteptăm ca următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 să înregistreze progrese în acest domeniu. Vom fi dezamăgiţi, şi locuitorii din regiune de asemenea ar trebui să fie dezamăgiţi, dacă podul de la Gura Bâcului nu va fi redeschis spre beneficiul lor, către sfârşitul următoarei runde de negocieri.”
XS
SM
MD
LG