Linkuri accesibilitate

Misterioasa tentativă de sinucidere a fostului premier român Adrian Năstase


Gestul său aruncă în aer întreaga scenă politică autohtonă.

Colegii sai de partid, care se bucurasera de condamnarea la doi ani de inchisoare primita de fostul lor sef, sint nevoiti acum sa-si demonstreze compasiunea si sa faca front comun cu el, in vreme ce adversarii au renuntat pe moment la discursurile dure, trecind incet, dar sigur la cele de compasiune.

Adrian Nastase are 62 de ani si a incercat sa se sinucida miercuri noaptea dupa pronuntarea sentintei, in momentul in care politistii au venit sa-l duca la penitenciar, desi potrivit legii fostul premier avea la dispozitie 24 de ore pentru a se preda. Presa de la Bucuresti citeaza surse anonime, care relateaza ca Adrian Nastase le-a cerut voie politistilor sa ia o carte din biblioteca si, profitind de acest ragaz, a tras cu un pistol pe care-l avea pregatit. Unul dintre politisti ar fi avut prezenta de spirit si ar fi intervenit astfel incit glontul a fost deturnat, dar a trecut tousi prin partea dreapta a gitului, fara sa-l afecteze foarte mult

Salvarea era deja la poarta casei sale din Strada Zambaccian cind s-a intimpat nenorocirea, iar ministrul român de Interne Ioan Rus a povestit ulterior ca a discutat cu Adrian Nastase la telefon si ca din spusele fostului premier a dedus ca acesta intentioneaza sa se sinucida si a trimis imediat o ambulata la adresa acestuia. Intre timp fostul premier roman a fost operat, iar starea sa este stabilizata, desi cel care a condus operatia, cardiologul Serban Bradisteanu, coleg de partid cu Adrian Nastase a explicat ca exista pericolul unui infarct.

Opiniile critice fata melodrama petrecuta în noaptea de miercuri spre joi sint putine si deocamdata extrem de precaute, totusi IPP, Institutul pentru Politici Publice, deplânge „modul nefericit in care Adrian Nastase a incercat sa se sustraga executarii pedepsei, dar mai ales sfidarea principiului egalitatii in fata legii”. Pentru exepertii IPP este „inacceptabil” felul in care un fost premier roman vrea sa se „eschiveze de la respectarea unei decizii finale data in unanimitate de completul de judecatori format din 5 din cei 9 cei mai importanti judecatori penalisti ai Romaniei”. Mai mult Institutul pentru Politici Publice reaminteste ca in perioada comunista mii de detinuti politici, personalitati ale vietii politice romanesti, altauri de zeci de mii de romani au intrat in penitenciarele dictaturii pentru a executa pedepse abuzive fara sa-si puna problema sinuciderii. „Criticam toti politicienii care il apara pe fostul premier in public spunind ca nu si-l imagineaza in zeghe” se mai arata in comunicatul IPP

In acelasi timp procurorul sef anticoruptie Daniel Morar considera ca hotarirea judecatoreasca de condamnare a fostului premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare este un precedent judiciar mai important pentru sistemul judiciar din Romania, decit pentru evaluarea de la Bruxelles.

Judecatorii din Romania isi demonstreaza in acest fel independenta totala fata de sistemul politic, iar joi, Sorin Ovidiu Vintu, fostul patron al Realitatii TV, un om extrem de influent in rindurile actualului guvern din Romania a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare cu executare pentru santaj. Cutia Pandorei ar putea să se fi deschis definitiv, iar judecatorii par sa nu mai aiba nici un fel de inhibitii fata de puternicii zilei, asa cum se intimpla acum citiva ani. Independenta justitiei este una dintre realizarile regimului Traian Basescu, iar sentintele date in aceste zile vor conta enorm in raportul Comisiei Europene si in evaluarea privind primirea Romaniei in spatiul Schengen, inclusiv in eventuala decuplare de Bulgaria pe acest drum, in care cele doua tari vecine au viteze diferite.

Politigraf

XS
SM
MD
LG