Linkuri accesibilitate

Un proiect pilot: „LeaderShe”


Participante la proiectul „LeaderShe”
Participante la proiectul „LeaderShe”

Olga Melniciuc: „la noi există o inegalitate mai mare între şanse decît în alte ţări, străine”.


„O societate bună există atunci când oferă şanse egale de participare atât femeilor, cât şi bărbaţilor” am citat acum din îndemnul proiectului „LeaderShe”, membrii căruia şi-au propus să mişcoreze inegalitatea între femei şi bărbaţi, instruind un grup de tinere cum pot deveni lideri. Cum v-aţi dat seama, la acest subiect discutăm în această dimineaţă cu Olga Melniciuc, managera proiectului „LeaderShe”.

Europa Liberă: Dna Melniciuc, e lucru ştiut că în R. Moldova deseori bărbaţii decid soarta ţării. Înţeleg că alături de colegii Dvs vreţi să înclinaţi balanţa. Aţi putea în câteva fraze să ne explicaţi cum anume, prin proiectul „LeaderShe”, încercaţi să diminuaţi inegalitatea între sexe, în Republica Moldova?

Olga Melniciuc: „Cu toţii cunoaştem că, de fapt, o societate bună există atunci cînd oferă şanse egale pentru participarea atât a femeilor, cît şi a bărbaţilor.

Anume pentru asta am creat proiectul „LeaderShe” care a avut drept scop dezvoltarea capacităţilor de lider în rîndul femeilor şi fetelor tinere de 16-18 ani, care după aceasta vor putea contribui la schimbarea pozitivă în societate. Aceasta am făcut prin activităţi de training, de seminare, prin invitarea oamenilor notorii, din diferite domenii, pentru a povesti istoriile lor de succes şi de a împărtăşi poveţele lor. Am creat şi oportunitatea de mentorat şi fetele noastre au avut cîte un mentor cu care au făcut schimb de experienţă şi au împărtăşit nişte idei frumoase şi au creat proiecte noi.”

Europa Liberă: Dar de ce tinerele de 16-18 ani?

Olga Melniciuc:
„Pentru că anume la această vârstă fetele sunt ca o plastilină, la care încă poţi lucra şi care încă pot schimba lucrurile. Anume în această vârstă ele iau decizii ce să facă mai departe, ce facultate să urmeze, unde să meargă, să plece în străinătate sau să rămână. Ne-am gândit că anume aici mai avem şansa să schimbăm mentalitatea lor. Desigur fetele - deoarece credem că trebuie să lucrăm anume la această generaţie tânără a femeilor, pentru a micşora această diferenţă între sexe.”

Europa Liberă: Cîte tinere au beneficiat de susţinerea Dvs în cadrul proiectului?

Olga Melniciuc:
„În proiectul nostru au participat 23 de fete, începând de la 15 ani până la 18 ani. Majoritatea au fost din Chişinău dar am avut şi tinere din zonele rurale şi mai ales din Ialoveni, din Orhei şi Cimişlia.”

Europa Liberă: Unii ar putea să vă reproşeze faptul că numărul tinerelor pe care le-aţi instruit este prea mic pentru a schimba lucrurile. Dvs cum aţi răspunde?

Olga Melniciuc:
„Eu nu aş fi de acord, pentru că dacă schimbăm o singură minte, un singur om, atunci deja am făcut un lucru mare. A fost un proiect pilot în care am testat cît de posibil şi cît de necesar este. Am văzut că este şi acum planificăm să mergem la mai mulţi tineri, să mergem în zonele rurale şi să lucrăm şi acolo cu ei.”

Europa Liberă: Dna Melniciuc, dar aţi putea face o comparaţie între şansele pe care le are o tânără să devină un lider într-un sat şi şansele pe care le are o tânără de la oraş? Ar exista diferenţe? Tinerele de la sate sunt mai dezavantajate în comparaţie cu semenele lor din urbe?

Olga Melniciuc:
„Da, din păcate, la sate, în zonele mai îndepărtate de municipiul Chişinău, posibilităţile sunt mai reduse. Sunt mai puţine proiecte, mai puţine iniţiative, eu cred că asta este adevărat nu numai pentru Republica Moldova ci şi pentru alte ţări. De aceea e nevoie să nu facem doar în Chişinău proiecte, pentru că aici sunt multe posibilităţi, dar să mergem şi în zonele rurale.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicaţi diferenţa? Pun la îndoială că ar fi vorba doar de lipsa proiectelor şi a iniţiativelor?

Olga Melniciuc:
„Eu totuşi aş spune că e vorba de accesul la informaţie, e vorba de accesul la astfel de proiecte şi iniţiative. Mentalitatea noastră nu este atât de diferită. Noi avem acces la informaţie diferit, probabil tinerii din Chişinău sunt mai deschişi la noi oportunităţi, iar cei din zonele rurale sunt un pic mai închişi. Cu siguranţă vă spun că mentalitatea e un lucru mai puţin important în cazul dat pentru că am văzut aceasta în proiectul „LeaderShe” şi am văzut părinţii care au venit cu lacrimi la eveniment şi au spus vă mulţumesc pentru că fiica mea nu a avut o astfel de oportunitate în sat şi a fost nevoită să vină în Chişinău şi vă mulţumesc pentru asta. Totuşi cred că e vorba de accesul la informaţie, la mai multe proiecte.”

Europa Liberă: Dar unde pot şi trebuie să fie „crescute” viitoarele femei lider? Vorbim de partide, ONG-uri?

Olga Melniciuc:
„Eu aş spune că mai întâi trebuie să începem cu familia. E vorba de familiile de unde provin fetele, e vorba cum este tratată femeia în familie, care sunt relaţiile între soţ şi soţie, după care grădiniţă, şcoală, instituţii educaţionale şi după asta deja rămâne la decizia tânărului: fie alege un partid politic dacă vrea, fie societatea civilă şi se implică în ONG-uri, fie poate fără implicări şi doar la seriviciu. Depinde de fiecare în parte.”

Europa Liberă: Ce calităţi are o femeie liber. Puteţi face portretul unei femei lider din Republica Moldova?

Olga Melniciuc:
„Eu aş spune că este o femeie perseverentă, este încrezută în sine, este o luptătoare adevărată, este doamna şi domnişoara care ştie ce vrea, dar care este flămândă de noi idei, posibilităţi şi care ştie că nu se va opri niciodată. Şi este feminină, ceea ce vrem noi să facem în proiect este nu să dezvoltăm feminismul, nu să creăm bărbaţi în fustă, ci să arătăm femeilor că ele pot rămâne lidere fiind şi femei în acelaşi timp.”

Europa Liberă: Dar femeilor din Republica Moldova le este mai uşor sau mai greu să devină lider, decît femeilor din ţările învecinate?

Olga Melniciuc:
„Eu aş spune că, probabil, le este mai greu, în primul rînd datorită istoriei, societăţii patriarhale, familiilor în care creştem. Totuşi, cum am şi spus, la noi există această inegalitate mai mare între şanse decît în alte ţări străine, dar noi cu experienţa lor şi văzând istoriile lor de succes încercăm să schimbăm oportunitatea aceasta de a creşte femei lidere în Moldova şi cred că vom reuşi, sunt sigură.”

Europa Liberă: Dar există solidaritate între femeile lider din Republica Moldova. Încearcă ele să le tragă pe celelalte după ele. Mă refer la doamnele care poate au ajuns vicepreşedinte de partid sau Parlament. Sunt solidare?

Olga Melniciuc:
„Îmi este foarte greu să răspund la întrebarea acesta. Cred că e una din cele mai mari probleme între femeile noastre. Femeile tind a fi solidare, oricum mai există problema aceasta de solidaritate între femei. Noi aici trebuie să lucrăm, pentru că numai dacă ne ajutăm am putea să creştem împreună. Asta trebuie să înţelegem şi să ne ajutăm reciproc. Până cînd, la acest capitol mai avem de lucrat.”

Europa Liberă: Dvs aţi stat de vorbă cu mai multe tinere. Astăzi, în general, ele tind să iasă din tiparele patriarhale, au mai multă ambiţie, demnitate? Sau se lasă copleşite de stereotipuri?

Olga Melniciuc:
„Absolut nu, la început desigur că am avut multe stereotipuri de înfruntat şi am avut de schimbat şi de arătat prin exemple de succes că există şi altă lume şi alte posibilităţi. Acum vedem că fetele sunt mult mai deschise. De exemplu, din proiectul nostru fetele au plecat mai departe şi vor să meargă în străinătate să facă studii cu condiţia că se vor întoarce în Moldova.

Avem fete care au fost acceptate la Riga şi în Londra fac studii, pleacă şi în Statele Unite. Deci sunt exemplele noastre de succes, reuşitele noastre, ale proiectului. Da, la început a fost mai greu să arătăm că trebuie să gândeşti un pic mai larg decît ceea ce ştii, dar cred că am reuşit.”

Europa Liberă: Şi ca să încheiem acest interviu pe o notă optimistă, puteţi să ne spuneţi dacă proiectul va avea continuitate?

Olga Melniciuc:
„Eu cred că noi, după ce am văzut şi am realizat acest proiect, pur şi simplu nu avem voie să ne oprim acum. Deja suntem în discuţie cu mai mulţi donatori printre care şi Ambasada Statelor Unite pentru a face un proiect în zona rurală şi în special vorbesc despre Comrat. Planificăm să facem două ediţii, una în Chişinău anul viitor şi una în Comrat.

Suntem în negocieri cu un alt finanţator pentru a face un proiect în zona transnisterană, totdată mergem şi facem un pic de diversificare şi vrem să facem acelaşi lucru şi pentru studente. Aici vorbesc despre studentele de la facultatea de Studii Politice de la USM, pentru că deja ducem negocieri şi probabil vom face un proiect similar pentru studentele de acolo.

Am mai aplicat la nişte fonduri transfrontaliere şi ne gândim să facem un proiect în România şi Moldova pentru femeile de pe ambele graniţe ale ţărilor şi cam asta ar fi la început. Vom crea cu siguranţă acum vara Asociaţia LeaderShe şi primele absolvente fi şi ele fondatoarele acestui proiect şi ele vor duce mai departe şi ele vor participa la implementarea proiectelor viitoare.”

Europa Libera: Dna Melniciuc, asta înseamnă că ne vom reauzi.
XS
SM
MD
LG