Linkuri accesibilitate

„Cercul nedreptăţii”: raport Amnesty International asupra încălcării drepturilor omului în Rusia


Inguşeţia, patrulă a ministerului de interne pe şoseaua dintre oraşele Malgobek şi Nazran.
Inguşeţia, patrulă a ministerului de interne pe şoseaua dintre oraşele Malgobek şi Nazran.

Ameninţările la adresa siguranţei multora din locuitorii regiunii nord caucaziene a Rusiei vin atît din partea poliţiei cît şi din partea diverselor grupări armate.

John Dahluisen, directorul Programului pentru Europa şi Asia Centrală de la Amnesty International i-a spus corespondentului Europei Libere Ron Synovitz că oamenii de rînd sînt prinşi între grupările armate şi forţele de poliţie care acţionează dincolo de mecanismele de control ale statului.

Raportul Amnesty International are multe detalii despre asemenea cazuri mai ales în Inguşeţia, dar această republică din Federaţia Rusă nu e cel mai rău exemplu, pentru că din multe puncte de vedere situaţia de aici s-a îmbunătăţit.

Problemele din Inguşeţia sunt însă tipice pentru întreaga regiune, şi asta le-a dat posibilitatea celor de la Amensty International să identifice cîteva din tiparele structurale ale violărilor drepturilor omului şi ale perpetuării impunităţii care le însoţeşte.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct


John Dahluisen spune că din acest punct de vedere în ultimii cîţiva ani situaţia din Daghestan s-a înrăutăţit cel mai mult, această regiune continuînd să fie cea mai instabilă, cu o societate fracturată între mai multe grupări şi interese, cu un nivel foarte înalt de corupţie şi cu încălcări pe scară largă ale drepturior omului. Un scenariu aproape similar poate fi găsit şi în alte republici.

Reprezentantul Amnesty International a explicat că în Caucazul de Nord există mai multe servicii de securitate şi forţe de poliţie diverse care operează la nivel federal, în cadrul ministerului rus de interne, şi la nivel local, la nivel de republică, în cadrul aceluiaşi minister de interne.

Acolo operează Servicul Federal de Securitate – FSB, dar şi mai multe servicii speciale. Între aceste forţe există o cooperare nominală, din cauza comitetelor antiteroriste de la nivel local şi federal care suprevizează şi coordonează activitatea tuturor acestor servicii. E însă clar că multe dintre ele nu cooperează îndeajuns unele cu altele, şi nu îşi aduc la cunoştinţă operaţiunile pe care le derulează, din raţiuni de concurenţă, pentru că deseori e vorba de implicarea criminalităţii.

Una din concluziile acestui raport Amnesty Internatioal este că în Caucazul de Nord nu va exista pace şi stabilitate pînă cînd în Rusia nu va apărea voinţa politică de a le aduce în faţa justiţiei pe acele oficialităţi car es efac vinovate de încălcarea drepturilor omului.

John Dalhusien a spus Europei Libere că nu există un progres real în eliminarea cauzelor fundamentale ale conflictului subteran din această regiune. Unul din factori este extrem de răspîndita lipsă de respect faţă de lege, atît din partea grupărilor armate cît şi din partea structurilor de securitate, din partea poliţiei şi a structurilor judiciare. Corupţia şi abuzurile sunt extrem de răspîndite în sistemul judiciar penal.

Una din explicaţiile acestei situaţii, mai spune reprezentantul Amnesty International, este existenţa unui foarte convenabil sistem de perpetuare a impunităţii, care vine din greutatea cu care un anchetator sau un procuror avansează în instrumentarea celor mai multe dintre cazuri. Avem deci de-a face cu un haos organizaţional, instituţional, care e posibil să se fii instalat absolut neinenţionat, dar acum e clar perpetuat cu intenţie. Un sistem care acceptă, dacă nu chiar încurajează, încălcările drepturilor omului prin aceea că asigură o foarte eficientă impunitate pentru cei vinovaţi de aceste încălcări.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG