Linkuri accesibilitate

Euro 2012: Despre greşelile arbitrilor


Tehnologia video pe linia porţii e o necesitate.


Istoria fotbalului conţine, din nefericire, o sumedenie de greşeli evidente ale arbitrilor care au influenţat rezultatele unor meciuri importante. Bunăoară, cine dintre microbişti nu-şi aminteşte de „mîna providenţială” a lui Maradona, care i-a ajutat pe argentinieni să devină campioni mondiali în 1986? De altfel, acel gol cu mîna a fost marcat în poarta Angliei.

Şi la ultimul Campionat Mondial, cel din Africa de Sud, s-au comis greşeli impardonabile. În meciul Germania-Anglia, a fost anulat un gol evident al englezilor. Mingea lovise atunci bara transversală şi intrase în poartă, dar arbitrii erau departe şi nu au văzut evidenţa. A fost un episod în care din nou Anglia a fost nedreptăţită şi îmi amintesc că presa din Marea Britanie a comentat pe larg această gafă a arbitrilor.

Deja atunci mai mulţi oameni din domeniul fotbalului au cerut introducerea tehnologiei video pe linia porţii. Însă cei din conducerea FIFA şi UEFA au zis că încă nu e timpul. A fost implementată însă, în premieră, la actualul EURO, o altă metodă, cea cu arbitrii din spatele porţilor.

Ei bine, ceea ce am văzut la meciul de deunăzi dintre Ucraina şi Anglia e suficient, cred, ca să se renunţe şi la inovaţia cu arbitrii din spatele porţii. Ucrainenii au marcat un gol perfect valabil, mingea trecuse binişor de linia porţii, fapt remarcat de mai toată lumea, dar arbitrul din spatele porţii nu a observat golul. În mod normal te întrebi: păi, cu ce se ocupă arbitrii ăştia lîngă poartă?

Şi iată că Anglia, nedreptăţită de arbitri de mai multe ori, a avut de profitat marţi seara de pe urma greşelii arbitrului. Ironia sorţii, nu? Rău e însă că toate aceste greşeli au repercusiuni nocive asupra jocului şi rezultatului final.

Mi-a insuflat însă optimism declaraţia promptă a preşedintelui FIFA Joseph Blatter care a fost şi el descumpănit de gafa din meciul de marţi. Dînsul a spus că, după această eroare, tehnologia video pe linia porţii e o necesitate. Măi să fie! Ea mi se pare de multă vreme o necesitate. Şi dacă şefii fotbalului se grăbeau cu implementarea ei, vedeam pesemne şi un alt meci dintre ucraineni şi englezi. Asta e situaţiunea.
XS
SM
MD
LG