Linkuri accesibilitate

Fostul premier român A. Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare


Adrian Năstase.
Adrian Năstase.

E pentru prima oară când un lider român este condamnat la privare de libertate.


Fostul premier al României Adrian Năstase a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casație şi Justiție de la Bucureşti la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii". El fusese acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea Partidului Social Democrat, aflat acum la guvernare în România alături de Partidul Național Liberal, în cadrul Uniunii Social-Democrate - USL.

În data de 30 ianuarie 2012, Înalta Curte de Casație şi Justiție l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile pe fostul premier Adrian Năstase.

Instanţa a mai decis atunci confiscarea de la Adrian Năstase a sumei de 38.217,220 lei, bani dobândiţi prin săvârşirea infracţiunii şi a dispus menţinerea sechestrului de către procurori.

Fostul premier a fost trimis în judecată, anul trecut, alături de fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, şi de alte patru persoane.

Dosarul are legătură cu simpozionul „Trofeul calităţii", despre care procurorii cred că a fost organizat pentru a masca strângerea unor sume de bani de la societăţi, pentru campania electorală prezidenţială din 2004 a social-democratului.

Sentința de astăzi a fost dată după judecarea recursului la decizia din 30 ianuarie.

Principala acuzație în dosarul supranumit „bani pentru partid” este că şi-a folosit influența politica pentru a strînge fonduri pentru campania electorală din 2004.

Năstase e condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare, plus suspendarea drepturilor de a alege si de a fi ales pentru inca doi ani. E pentru prima oară când un lider român este condamnat la inchisoare şi prima oară când justiția autohtonă îşi demonstrează independenta si curajul. Este vorba despre o pedeapsa care ar trebui sa-i sperie pe ceilalti politicieni care cred ca-si pot folosi pirghiile politice pentru a se imbogati sau a profita de fonduri publice in scopuri politice.

Dosarul „Bani pentru partid” a scos la iveala ca pe vremea cind era prim-ministru, Adrian Nastase a ascuns operatiunea de stringere de fonduri pentru campania sa electorala in spatele simpozionului „Trofeul calitatii in constructii”, unde taxele pentru partipanti erau de 125 de euro pentru persoane fizice si 400 de euro pentru persoane juridice.

Conferintele erau organizate de Inspectoratul de Stat in Constructii, iar multi dintre participanti proveneau din institutii sau companii publice. Altfel spus campania pentru prezidentialele de acum opt ani a fostului premier Adrian Nastase era finantata indirect de stat.

In total au fost strinsi pina spre finele lui 2004 mai mult de 1,6 milioane de euro, potrivit procurorilor romani anticoruptie. Procesul a durat trei ani si a avut aproape 50 de termene, inainte de decizia finală.
XS
SM
MD
LG