Linkuri accesibilitate

Republica Moldova are nevoie de o putere executivă stabilă


Un interviu acordat Europei Libere de premierul Vlad Filat.


Europa Liberă: Domnule premier, urmează să purcedeţi la elaborarea şi aprobarea unui proiect de Constituţie. Până la finele mandatului actualului Legislativ?

Vlad Filat:
„Este un angajament pe care ni l-am asumat cei care facem parte din Alianţa pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: O nouă Constituţie?

Vlad Filat: „Este vorba de o nouă Constituţie. Eu nu aş vrea să mă axez pe problemele care presupun divergenţe, aş vrea noi la ora actuală să convenim asupra lucrurilor care ne permit să ne mişcăm înainte şi să facem paşi în acest sens la capitolul elaborare. Or, în primă instanţă este important să avem o decizie care vizează viitorul Republicii Moldova.

Şi aici ţine în primul rând de forma de guvernare, care urmează s-o aibă ţara noastră. Sunt păreri diferite, punctul de vedere mi l-am expus. Republica Moldova are nevoie de o putere executivă stabilă, care primind mandat din partea cetăţenilor să poată să şi-l ducă la bun sfârşit, implementând acele angajamente, acel program de guvernare pe care şi-l asumă.”

Europa Liberă: Veţi opta pentru care formă de guvernare?

Vlad Filat:
„Optez pentru o republică, în care preşedintele este ales de cetăţean, oferindu-i mandat şi care să fie şeful puterii executive, care oferă stabilitatea acestui mandat şi puterea executivă integral. În acelaşi rând urmează să asigurăm forţele necesare puterii legislative, forţe în sens pozitiv, care să exercite un control eficient asupra actului de guvernare asupra puterii executive. Mai mult decât atât – avem nevoie să fortificăm, inclusiv prin normă constituţională puterea judecătorească şi rolul, inclusiv prin norma constituţională rolul societăţii civile. Având în rezultat puteri în stat funcţionale, cu stabilitate suficientă, dar şi care sunt în permanentă conlucrare, dar şi control reciproc la nivel de implementare.”

Europa Liberă: O nouă Constituţie până la alegerile parlamentare?

Vlad Filat:
„Ar fi o greşeală dacă noi am ajunge în alegerile parlamentare fără să avem adoptată o nouă constituţie, fiindcă asta ar presupune pentru viitor perpetuarea problemelor cu care ne-am confruntat. Tare nu mi-aş dori să mai trecem încă o dată prin 917 zile fără de preşedinte ales.

Puterea trebuie să fie putere, ea trebuie să aibă capacitatea să reacţioneze atunci când se cere, dar nu să fie în permanentă aşteptare de evoluţii politice. De aceea o nouă Constituţie, având reglementări foarte clare şi cu mecanisme în implementare a acestor norme constituţionale reprezintă şansa, dar şi posibilitatea întru dezvoltarea ţării.”

Europa Liberă: Compromisul şi consensul trebuie să-l găsiţi mai întâi în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, apoi şi în societate, pentru că urmează să fie convocat şi un referendum. Şi totuşi aici iarăşi rămâneţi ca broasca, racul şi o ştiucă – când vine vorba despre articolul 13, referitor la limba de stat, articolul care consfinţeşte neutralitatea Republicii Moldova, şi multe alte articole.

Vlad Filat:
„Noi am demonstrat până în prezent că reuşim să atingem compromisul necesar, chiar dacă discuţii sunt mai multe, pe alocuri foarte emotive. Dar am reuşit să facem paşi foarte concreţi. Eu cred că şi în acest caz noi vom reuşi să realizăm acest compromis. Or, dacă este să vorbim despre discuţiile care vor fi de substanţă, vor fi asupra formei de guvernare. Şi aici ar fi foarte corect dacă chiar am întreba cetăţenii, cum vor să fie guvernaţi.”

Europa Liberă: Deci un referendum până la alt referendum?

Vlad Filat:
„Este posibil în cadrul unui referendum să oferim cetăţeanului două opţiuni şi dânsul să decidă, măria sa alegătorul, până la urmă el urmează să fie guvernat. Dacă nu se va ajunge la compromisul necesar pentru a vota noua Constituţie în Parlament.”

Europa Liberă: În Parlament ar trebui şi comuniştii să participe la acest exerciţiu, dar ei se împotrivesc adoptării noii Constituţii.

Vlad Filat:
„Rămâne să vedem la momentul când va fi elaborat Constituţia, dacă vor fi suficienţi deputaţi, indiferent din ce grupuri parlamentare fac parte, dacă nu vor fi suficienţi pentru a vota în Parlament. De aceea pentru a da răspuns probabil la aceste întrebări e nevoie să purcedem la discuţii, la analiza experienţelor. Dar cu obiectiv clar: această nouă constituţie, pe care urmează s-o elaborăm şi s-o adoptăm fie în parlament, fie prin referendum constituţional are menirea să rezolve problemele, dar nu să vină cu crearea unor probleme suplimentare.”

Europa Liberă: Referitor la actul guvernării, aţi lăsat să se înţeleagă că aveţi anumite rezerve mai ales atunci când e vorba despre activitatea unor miniştri. Am auzit luările de poziţii ale colegilor din AIE. Domnul Ghimpu zice că el nu ar accepta remanieri guvernamentale, domnul Lupu a zis că e gata oricând să vină să vă pună pe masă numele miniştrilor, care pot fi înlocuiţi. Ce ziceţi Dumneavoastră, ca premier şi ca lider al PLDM-ului?

Vlad Filat:
„Eu o să vorbesc în calitate de primul ministru: chiar am capacitatea de a face evaluarea necesară vis-a-vis de eficienţa în activitatea instituţiilor, iar eficienţa depinde în cea mai mare măsură de liderul, de conducătorul acestei instituţii. De aceea ar fi corect ca să vin în primă instanţă cu o evaluare eu, în calitate de prim ministru. Această evaluare urmează să fie prezentată colegilor din AIE şi ulterior, în urma discuţiilor să luăm decizii. Nu urmăresc înlocuirea unor miniştri. Eu îmi doresc ca instituţiile să fie eficiente în activitate şi această dorinţă a mea trebuie să fie una comună.”

Europa Liberă: Ca instituţiile să fie eficiente au nevoie de miniştri eficienţi.

Vlad Filat:
„Aici nu este vorba doar de miniştri, aici este vorba şi de conducători ai altor instituţii care nu au rang de miniştri, dar sunt importanţi în actul de guvernare. De la începutul discuţiilor am fost foarte răbdător, ca să nu existe abordări subiective. Chiar îmi doresc să fiu foarte obiectiv în înaintarea propunerilor şi în solicitarea anumitor decizii. Până la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară urmează aceste decizii urmează să fie luate.”

Europa Liberă: Între timp liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, fracţiunea căruia a revenit în Parlament, zice că vor insista până la urmă totuşi să distrugă din interior Legislativul. Cum vedeţi această relaţie a opoziţiei şi puterii pe viitor în pereţii Legislativului?

Vlad Filat:
„Nu este vorba doar de Legislativ. Obiectivul acesta anunţat de ei de a distruge ţara este unul pentru mine de neînţeles, încât toţi cetăţenii Republicii Moldova trebuie să aibă interes ca ţara noastră să se dezvolte. Şi să contribuie la această dezvoltare. Or, acest comportament este unul distructiv.

Eu am o vagă speranţă, n-o să renunţ niciodată să mai sper, chiar şi când avem în faţă şi situaţii de felul la care v-aţi referit, că în mare parte aceste declaraţii ţin doar de declaraţii urmărind mobilizarea alegătorilor sau a membrilor de partid. Iar ei vor conştientiza că trebuie să contribuie.

A fi în opoziţie înseamnă foarte mult, poţi să contribui din opoziţie la dezvoltarea ţării prin dezbateri parlamentare, prin propuneri, prin proiecte de legi, prin amendamente, prin sesizarea anumitor probleme care au loc în societate. Deci, este o funcţie importantă, iar ulterior alegerile urmează să judece cine sunt mai buni. Şi eu undeva sper, spuneam că am această vafă speranţă, că acest comportament, dacă nu vor reuşi să-l aibă până la sfârşitul sesiunii, îl vor avea când vom începe activitatea deja în toamnă.”

Europa Liberă: Vă întrebam despre dialogul putere-opoziţie. Totuşi de ce atât de greu se pune baza acestui dialog?

Vlad Filat:
„În primul rând din cauza că Voronin personal, dar şi Partidul Comuniştilor nu şi-au dorit niciodată acest dialog. Alianţa pentru Integrare Europeană, eu personal am întins de foarte multe ori mâna, propunându-le să avem acest dialog. Cred că nu reuşesc să accepte rolul lor de opozanţi.

Degrabă se fac trei ani de zile de când nu mai sunt la guvernare, doar nu înţeleg de ce a trebuit să treacă trei ani de zile, să nu recunoască înfrângerea şi să aducă grave prejudicii ţării, grave prejudicii fiecărui cetăţean în parte, ducând la acea instabilitate politică, care a fost pe parcursul acestei perioade de timp. Era mult mai judicios ca să-şi facă meseria de partid în opoziţie, alegerile vor veni în timp prevăzut de lege şi atunci urmează să-şi expună proiectele şi dacă vor fi mai convingători, urmează să revină la guvernare, dar în procedură legală şi cu respect faţă de proprii alegători şi cu respect faţă de cetăţenii Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG