Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională: protestul parlamentar constituie, eminamente, o absenţă motivată politic (Timpul)


Dubioasele exporturi ale moldovenilor în insulele Balize (Economist).


Anastasia Nani scrie în „Adevărul” că „Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au constatat că judecătorul de instrucţie Borislav Babenco nu a încălcat legea atunci când a emis un mandat de arest la domiciliu pe numele controversatului scriitor rus, Eduard Baghirov, acuzat că ar fi pus la cale asa numita „revoluţie twitter” în aprilie 2009. „Babenco i-a înmânat încheierea, sub semnătură, procurorului responsabil de caz”, a explicat pentru „Adevărul” Dina Rotarciuc, membru al CSM. Potrivit judecătoarei, Baghirov ar fi fost însoţit de ofiţerii SIS până în Molovata Veche, unde a trecut Nistrul cu bacul.

Din „Economist” aflăm că R.Moldova a exportat în Belize mai mult decât în unele state UE. Paradisul fiscal a fost pe locul 13 în topul ţărilor unde Republica Moldova şi-a direcţionat exporturile. Autoritățile spun că în Republica Moldova există o problemă ce ţine de utilizarea paradisurilor fiscale, practic în toate tranzacţiile, fie cu ban public, fie cu privat, a companiilor offshore.

„Economist” îl citează pe Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, care crede că „Livrările în Belize sunt cvasi dubioase. Sigur astfel de tranzacții trebuie să fie în vizorul organelor penale, deoarece aceste operațiuni sun efectuate de companii în scopul anumitor optimizări la limita evaziunii fiscale. Nu este exclus că mărfurile livrate în astfel de țări nici nu ajung la destinație. Belize nu este un partener comercial autentic”, mai crede expertul.

Irina Krasilinikova notează în „Moldavskie Vedomosti” că la Bruxelles, a fost finalizată cea de-a doua rundă de negocieri privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. În cadrul unui briefing de presă, viceministrul economiei Octavian Calmîc a ţinut să menţioneze că rezultatele negocierilor vor fi clare doar în etapa finală a negocierilor, atunci cînd vor fi tratate livrările de mărfuri pe poziţii. Între timp, continuă ziarista, presa relatează tot mai des părerile unor economişti potrivit cărora, liberalizarea comerţului ar putea afecta producătorul intern. Aceeaşi experţi însă, nu exclud şi faptul că acest acord cu UE ar putea să relanseze unele ramuri ale economiei, conchide jurnalista.

Cotidianul „Timpul” scrie că membrii Curţii Constituţionale au răspuns sesizării deputaţilor Victor Popa şi Valeriu Munteanu, care au solicitat să se explice dacă normele constituţionale admit încetarea mandatului, fără consimţământul deputatului, în cazul neparticipării sale la şedinţele în plen ale Parlamentului sau la şedinţele comisiilor de specialitate ale acestuia. Astfel Curtea a subliniat că, spre deosebire de absenţele nemotivate, protestul parlamentar constituie, eminamente, o absenţă motivată politic, astfel încât mandatul deputatului nu poate fi ridicat în cazul acţiunilor de protest parlamentar. De asemenea, membrii Curţii Constituţionale au subliniat că lipsirea colectivă a unui grup de deputaţi de mandatul de deputat este inadmisibilă, astfel încât urmează a fi luată o decizie individuală pentru fiecare deputat în parte.
XS
SM
MD
LG