Linkuri accesibilitate

Premierul român acuzat de plagiat declară că nu-şi va da demisia, dar că ar putea renunța la titlul de doctor


Presa internationala scrie pe larg despre acest scandal

Premierul român Victor Ponta este gata sa renunte la titlul de doctor, in cazul in care Comisia care urmeaza sa verifice acuzatia de plagiat il va sanctiona. Liderul socialistilor romani, numit in urma cu o luna premier, sustine ca singura lui gresala este aceea ca nu are note de subsol si ca lista autorilor consultati se afla la sfirsitul lucrarii. In acest fel Victor Ponta recunoaste implicit ca acuzatia de plagiat ar putea fi reala, dupa ce doua publicatii extrem de credibile, revista „Nature”, cea mai citata revista stintiifica in 2010 si „Frankfurter Allgemane Zeitung”, cel mai citit cotidian german sustin cu dovezi ca mai mult de jumatate din teza de doctorat a premierului roman este copiata.

Dupa ce initial a negat acuzatiile, premierul roman a incercat sa se scuze, spunind ca pe vremea cind si-a sustinut lucrarea de doctorat, adica in 2003, n-ar fi fost obligatorii notele de subsol. Aceasta declaratie este exagerata, fiindca in România, la fel ca in cele mai multe state europene, lucrarile academice se sprijina de mai bine de un secol pe note de subsol, atunci cind nu reprezinta inovatii evidente, ceea ce nu pare sa fie cazul in ceea ce-l priveste pe seful guvernului de la Bucuresti.

Victor Ponta incearca sa duca in derizoriu acuzatia de plagiat, in ciuda tuturor evidentelor prezentate de presa straina si autohtona. Premierul roman se apara spunind ca este vorba despre un atac al presedintelui Traian Basescu, fiinca acesta l-a ironizat de mai multe ori saptamina trecuta spunind ca un doctor in drept, cum este premierul Ponta, ar trebui sa fi citit Constitutia si sa inteleaga ca cel care reprezinta Romania la Bruxelles nu este premierul, ci presedintele. „Cind esti doctor in drept, esti tare, dottore” a spus rizind acum citeva zile Traian Basescu. Aceasta replica a devenit intre timp capul de acuzare impotriva presedintelui, iar principalele televiziuni de stiri din Romania nici nu mai vorbesc despre plagiat ci despre faptul ca Traian Basescu ar fi pus la cale cercetarea tezei de doctorat facuta de premierul Victor Ponta in urma cu 9 ani sub conducerea fostului prim ministru Adrian Nastase. „Sint metode securistice” a reclamat Victor Ponta, care se asteapta sa fie salvat de comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, aflata sub tutela sa politica. Intre timp, insa, au aparut pe internet pagini integrale copiate de primul ministru de la profesori autohtoni pe care i-a trecut la bibliografie, dar pe care nu i-a citat in text. Aducind aminte despre cazul celui de-al doilea ministru al invatamintului numit de guvernarea sa si care a fost nevoit sa-si dea demisia dupa un scandal de plagiat, Victor Ponta a explicat „daca el n-a platit nimic, pentru ca n-a facut nimic si nu s-a intimpalt nimic mai departe, nu se va intimpla nimic nici cu aceasta poveste”, altfel spus plagiatul de care este acuzat va ramine o poveste.

Asadar, premierul roman declara ca nu-si va da demisia, dar ca ar putea renunta la titlul de doctor, daca exista nereguli in lucrarea sa. Presa internationala scrie pe larg despre acest scandal, dar in Romania acuzațiile ramin mai ales pe internet, in vreme ce televiziunile cu mare audienta au trecut destul de repede peste acest subiect. Revista „Nature” a studiat documente prezentate de o persoana anonima care arata ca mai mult de jumatate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini scrisa de Victor Ponta, privind fucntionarea Curtii Penale Internationale, ar contine texte copiate.

Intre Traian Basescu si Victor Ponta exita un conflict de rutina, dat fiind ca cei doi fac parte din tabere politice adverse, dar dupa dovezile publicate in presa straina referitoare la plagiatul sau, premierul roman a declarat ca isi doreste ca presedintele „sa plece cit mai repede”, sugerind ca demiterea lui Traian Basescu depinde in cele din urma de coalitia de centru-stinga aflata la guvernare in România.
XS
SM
MD
LG