Linkuri accesibilitate

„Vreau ca analiza, evaluarea şi decizia să fie luată având la bază fapte”


Premierul Vlad Filat răspunde întrebărilor Valentinei Ursu despre situația din învățămînt, bacalaureat și activitatea Ministerului Educației.


Europa Liberă: Bacalaureatul a ajuns pe ultima sută de metri. Se zice totuşi că a fost un bac cu bucluc, s-a mediatizat mai mult partea negativă a acestei sesiuni a bacalaureatului. Ce nu s-a întreprins? Ce se putea de întreprins?

Vlad Filat: „În toată această perioadă am decis să nu intervin pentru ca să nu afectez procesul. Este un proces important nu doar pentru cei care sunt examinaţi sau cei care examinează, este un proces important pentru societate în întregime, deoarece avem evaluarea cunoştinţelor elevilor, care sunt următorii specialişti, următorii oameni care urmează să ia decizii în destinul Moldovei. Acum, când suntem deja în situaţia în care să fi fost finalizat procesul de bac, pot să-mi expun şi eu punctul de vedere.

Ceea ce s-a întâmplat în acest proces a scos în evidentă un sistem, un sistem putred, care este foarte greu să-l numeşti ca unul educaţional. Şi sigur că măsurile care urmau să fie întreprinse şi care urmează să fie întreprinse nu ţin de acorduri de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Centrul pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei. Ţine de metodologie, ţine de modul în care este în complexitatea sa administrat procesul de evaluare. Fiindcă dacă este să privim obiectiv, mai este o problemă foarte şi foarte gravă, care vizează acei copii care nu au bani pentru a plăti, acei copii care învaţă şi care sunt nedreptăţiţi. Şi în rezultat noi avem acest dezechilibru. Eu sunt foarte şi foarte nemulţumit, consider că responsabilitatea este a celor care au avut în sarcină administrarea procesului şi desigur urmează să avem evaluarea finală şi să luăm anumite decizii.”

Europa Liberă: S-ar putea să se ajungă şi la demisia ministrului?

Vlad Filat:
„Eu nu vreau să vorbesc acum prin prisma demisiilor. Nu demisia unui ministru sau a alt cărui funcţionar rezolvă problema acestui sistem, care este unul vital pentru orice societate. Mai cu seamă că am declarat educaţia fiind prioritatea numărul unu. Este important să luăm aceste decizii pentru ca în viitor să nu se mai întâmple aşa ceva.

Eu cred că este o lecţie, începând de la primul ministru, finalizând cu toţi cei care sunt implicaţi în procesul educaţional, pe care trebuie s-o însuşim. Şi în acelaşi context, vis-a-vis de sistem – dacă nu erau implicaţi
Vreau ca analiza, evaluarea şi decizia să fie luată având la bază fapte.
Write your quote footer here...

profesorii, eu nu vreau să generalizez, dar cei care au încălcat legislaţia, nu putea să se întâmple ceea ce s-a întâmplat. Dacă nu erau implicaţi şefii de centre de bac, nu se întâmpla acest lucru. Dacă nu erau implicate direcţiile de învăţământ, care au stabilit centrele de bac şi conducătorii acestor centre de bac, nu se întâmpla acest lucr. Şi cu certitudine dacă nu erau conexiunile şi complicitatea la nivel de Minister al Educaţiei, desigur că nu se întâmpla acest lucru.

Eu accept cuvinte sofisticate în explicaţii ş.a.m.d., însă vreau ca analiza, evaluarea şi decizia să fie luată având la bază fapte. Or, faptele sunt grăitoare în acest sens.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că lecţia a fost învăţată?

Vlad Filat:
„Pentru mine da. Sper că şi pentru ei, de aceea urmează să intervenim şi să începem de acum să pregătim evaluarea bacului, să fie una obiectivă. Şi aceasta înseamnă nu doar declaraţii, conferinţe de presă fastuos organizate. Asta înseamnă implicare şi preluarea experienţelor, care demonstrează a fi eficiente. În mare parte trebuie să fim pregătiţi pentru a schimba, în măsura necesară, implicarea factorului uman prin implementarea tehnologiilor informaţionale – computerul nu ia mită.

De aceea noi avem nevoie de un sistem funcţional, în baza căruia cunoştinţele să fie evaluate şi în baza acestor cunoştinţe ca să avem copii care acced în sistemul superior de învăţământ. Şi în acelaşi context vreau să vă spun, care înţeleg că pentru a obţine rezultate trebuie să muncească, dar nu trebuie să caute căi de ocolire a muncii şi a studiilor pentru a obţine evaluări.”

Europa Liberă: Domnule premier, între timp a apărut acest litigiu, care a ajuns chiar în instanţă – predarea istoriei începând cu 1 septembrie. Un grup de istorici a atacat în instanţă Ministerul Educaţiei. Care va fi finalitatea? Şi ce trebuie să se întreprindă la moment ca să nu se ajungă iarăşi la 1 septembrie cu multe semne de întrebare?

Important pentru mine este ca istoria ca obiect de predare să aibă conţinut, care reflectă adevărul, iar nu goana după denumiri şi satisfacerea probabil a anumitor frustrări, care vin din timp.
Write your quote footer here...

Vlad Filat: „Și aici este încă un motiv care mă face să revin la aprecieri, date celor care administrează acest domeniu prioritar, care este educaţia. Pentru că au fost atâtea bâlbe şi atâtea incoerenţe în activitate, încât uite s-a ajuns la o polemică sterilă. Din păcate şi în acest caz unii se aruncă a discuta forma şi nu conţinutul.

Ceea ce este important pentru mine ca istoria ca obiect de predare să aibă conţinut, care reflectă adevărul, iar nu goana după denumiri şi satisfacerea probabil a anumitor frustrări, care vin din timp. Eu am făcut o analiză suplimentară la acest capitol şi ar fi bine pentru cei care vorbesc de dimineaţă până noaptea despre Europa, principiile şi valorile care funcţionează în Europa, să transpună aceste principii şi valori nu doar la nivel declarativ, dar şi la nivel de implementare. Urmează să mai discutăm la acest capitol, timp a rămas foarte puţin şi cu certitudine va fi deznodământ.”

Europa Liberă: Şi ce istorie se va studia începând cu 1 septembrie?

Vlad Filat:
„Istoria românilor, aşa cum s-a studiat şi până acum.”
XS
SM
MD
LG