Linkuri accesibilitate

Termocomul, datornicii și recuperarea datoriilor


Iuliana Boguşevschi: „Păturile social-vulnerabile sunt deseori şi cele mai responsabile, din puţinul pe care îl au şi din pensia foarte modestă...”



Iuliana Boguşevschi: „Dacă ar fi să facem o comparaţie cu perioada analogă a anului 2011, vedem şi atestăm o majorare a numărului datornicilor cu peste 10 mii, fapt pe care noi, Termocom-ul îl explicăm şi prim majorarea tarifelor la energia termică pînă la 987 de lei.

În vederea recuperării datoriilor, în conlucrare cu gestionarii fondului locativ, Termocom-ul acţionează rău-platnicii în instanţa de judecată. Iar după examinarea dosarelor, pronunţarea decizie şi eliberarea, conform legislaţiei în vigoarea, a titlurilor executorii, rău-platnicii sunt limitaţi în mai multe drepturi cum ar fi: imposibilitatea efectuării anumitor tranzacţii imobiliare, perfectarea paşaportului, iar în anumite situaţii chiar sunt restricţionaţi în dreptul de părăsire a ţării.

Am prefera ca anul acesta să nu avem cazuri cînd datornicii ajung la vamă, la frontiera Republicii Moldova şi să trebuiască să facă cale întoarsă deoarece au restanţă pentru energia termică. Pentru că anul trecut au fost cîteva cazuri cînd din necunoştinţă, lipsă de informare răi-platnicii au trebuit să facă această cale întoarsă.”

Europa Liberă: Din vamă, tocmai cînd plecau la odihnă presupun.

Iuliana Boguşevschi: „Evident. Pot să vă spun că actualmente, la peste 700 de datornici le-a fost aplicată interdicţia de efectuarea unor tranzacţii cu apartamentele aflate în proprietatea lor, deoarece acestea evident sunt sechestrate. La fel este limitat accesul la carduri bancare pentru peste 800 de datornici. 75 de automobile sunt în prezent date în căutare, respectiv atunci cînd poliţia rutieră depistează automobilul, fie că se află chiar în trafic, acesta este reţinut.”

Europa Liberă: Şi cum îşi recuperează bunurile sechestrate?

Iuliana Boguşevschi:
„Se mai acordă un termen de achitare benevolă a datoriei. Iar în cazul în care rău-platnicul nu doreşte nici în ruptul capului să achite datoria bunul este transmis spre vînzare la un magazin specializat. Noi am avut în anul 2010 un caz, un automobil de model Mercedes a fost vândut la licitaţie, iar diferenţa a fost restituită datornicului.”

Europa Liberă: Doamna Boguşevschi, dar cine sunt cei mai mari datornici?

Iuliana Boguşevschi: „Să ştiţi că nu întotdeauna sunt
Păturile social-vulnerabile sunt deseori şi cele mai responsabile, din puţinul pe care îl au şi din pensia foarte modestă ...
Write your quote footer here...

pensionarii şi aşa cum întotdeauna credem – păturile social vulnerabile. Dimpotrivă acestea sunt deseori şi cele mai responsabile, din puţinul pe care îl au şi din pensia foarte modestă, acestea economisesc astfel încât să nu acumuleze datorii.

Regretăm că deseori sunt rău-platnici care dispun de carduri bancare, dispun de depozite la băncile comerciale, se plimbă cu automobile însă pur şi simplu nu doresc să achite restanţa pentru energia termică.”

Europa Liberă: Dar totuşi şi pensionarii sunt deseori afectaţi şi atunci cum poate un om cu o pensie destul de mică să achite o gigacalorie care chiar bate la buzunar acum?

Iuliana Boguşevschi: „Tariful pentru o gigacalorie în prezent este în concordanţă cu toate costurile pentru gazele naturale; este 987 de lei. Este incomensurabil în raport cu ceea ce primeşte astăzi un bătrân, un pensionar, din păcate.

Însă în acest caz ar trebui să se implice şi autorităţile publice fie locale, fie de nivel central pentru a soluţiona această problemă. Venim la întâmpinarea acestor datornici, întocmim grafice de achitare eşalonată conform posibilităţilor acestora. Însă ne dăm seama că povara care atârnă în factura pentru energia termică totuşi este destul de împovărătoare.”

Europa Liberă: Dar dacă să vorbim de categoriile social-vulnerabile la ele practic nu aveţi ce sechestra, atunci cum se procedează?

Iuliana Boguşevschi: „Deci este vorba de apartamente care se iau sub sechestru. Vă zic că este destul de complicat, sunt cazuri în care am mers personal şi am văzut că nu ai ce sechestra, nu este elementar un frigider sau un televizor, condiţiile sunt într-adevăr destul de dure.”

Europa Liberă: Doamna Boguşevschi, pe cît e de lungă calea de a ajunge de la Termocom şi apartamentul consumatorului cu consimțământul instanţei de judecată?

Iuliana Boguşevschi: „Tocmai pentru a evita cheltuielile suplimentare care ţin şi de instanţa de judecată, pentru că este taxa de stat achitată ulterior de către debitor, Termocom-ul a luat decizia de a se apropia şi mai mult de rău-platnici. Astfel încât din luna iunie peste 100 de angajați ai Termocom-ului au fost antrenaţi în procesul de recuperare a datoriilor. Deci, se inspectează apartamentele, se întocmesc grafice de achitare eşalonată, adică în rate conform posibilităţilor, însă pînă la 1 august.”
XS
SM
MD
LG