Linkuri accesibilitate

Proiectele de legi pentru reformarea justiţiei din Moldova


Experţii CAPC au vrut să afle dacă aceste legi încurajează sau nu corupţia.

Guvernul Filat şi-a propus prin proiectul de reformare a justiţiei să creeze un sistem judiciar echitabil, cu zero toleranţă faţă de judecătorii corupţi. Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a supus unei expertize câteva proiecte de lege menite să reformeze sistemul judecătoresc. La ce concluzii au ajuns specialiştii CAPC, ne spune Diana Răileanu.

Legile pe care se va baza reforma sistemului judiciar ar putea avea efect benefic, dacă vor fi aprobate de Parlament în varianta propusă de ministerul Justiţiei, sunt de părere experţii CAPC. Bunăoară, proiectul de lege despre statutul judecătorului, permite pornirea urmăririi penale împotriva magistraţilor corupţi, fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii, explică experta Centrului, Mariana Kalughin:

„Acum, practic, cele mai de bază activităţi operative de investigaţie, de exemplu interceptarea convorbirilor telefonice, care ar servi drept probă concludentă pentru a porni urmărirea penală, aceste activităţi pot fi efectuate în exclusivitate după pornirea urmăririi penale. În acest caz, demersul propriu-zis de a începe pornirea urmăririi penale, practic, nu are suport probatoriu. Există anumite informaţii, însă doar acest informaţii. Această deficienţă nu permite o urmărire penală eficientă faţă de judecători.”

Totuşi, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei are şi obiecţii faţă de proiectele înaintate de Ministerul Justiţiei. De exemplu, experţilor li se pare nejustificată excluderea normei care face posibilă despăgubirea persoanei căreia i s-a făcut o nedreptate din cauza incompetenţei judecătorului, din buzunarul magistratul ce se face vinovat. Din nou Mariana Kalughin:

„Este un mecanism foarte bun, nu doar pentru a repara prejudiciul material, ci pentru ca cetăţeanul să se simtă satisfăcut în acest litigiu. Dacă va fi exclusă această prevedere referitor la răspunderea patrimonială, atunci cu siguranţă nu va răspunde judecătorul. Eventual ar putea să răspundă poate autoritatea care a emis decizia, pentru că în opinia noastră şi instanţa judecătorească îşi asumă o anumită responsabilitate pentru decizia luată.”

Recent, preşedintele Nicolae Timofti, care vine din mediul judecătorilor, pleda pentru majorarea salariilor cu care sînt plătiţi magistraţii pentru ca ei să nu fie tentaţi să ia mită. Iată cum comentează CAPC iniţiativa preşedintelui:

„Să nu uităm de faptul că doar o sporire a salariilor judecătorilor nu ar putea să influenţeze considerabil lucrurile, ci trebuie să fie un complex de măsuri. Inclusiv şi posibilitatea pornirii urmăririi penale fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii în cazurile de corupţie şi multe, multe altele. Doar aşa sporirea salariilor ar putea să amelioreze situaţia. E o iniţiativă bună, însă trebuie să aibă acoperire financiară şi numai după acesta am putea să vorbim despre ea.”

Experţii CAPC le sugerează funcţionarilor de la Ministerul Justiţiei să se gândească la beneficiul cetăţeanului atunci cînd elaborează proiectele de legi menite să reformeze sistemul judiciar, prin ce îl va avantaja pe omul simplu o anume lege. Or datele celui mai recent Barometru de Opinie Publică arată că doar unul din o sută de moldoveni are încredere în justiţia Moldovei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG