Linkuri accesibilitate

Cîtă reformă încape în Partidul Democrat de la dreapta la stînga


Igor Boţan: "Domnul Plahotniuc singur își aduce atingere imaginii atunci când afirmă în mod repetat că se comportă în politica moldovenească ca un haiduc.

Igor Boțan: ,,Partidul Democrat își afișează pretenția de a deveni cea mai puternică formațiune politică din Republica Moldova, eventual de pe segmentul de centru-stânga, lucru pe care l-a menționat Vlad Filat la congresul Partidului Liberal-Democrat din 2009. Și în acest context Vladimir Plahotniuc a fost principala figură a congresului. El a anunțat cu două săptămâni de congres că conduce grupul de lucru care pregătește reformarea partidului.”

Europa Liberă: Cum răspund democrații la întrebarea firească unui observator, care ar vrea să știe prin ce democrații sunt mai buni decât celelalte segmente de stânga?

Igor Boțan:
,,Partidul Democrat ascultă la ceea ce se discută în societate. În ultima vreme s-a discutat despre instituționalizarea partidelor politice, care sunt de fapt niște s.r.l.-uri la cheremul liderilor de partide. Și iată că la acest congres unul din liderii partidului spune că vrea să transforme această formațiune într-o organizație autentică, în care toate numirile, toate promovările să aibă loc în conformitate cu anumite reguli foarte clare și în acest sens să instituționalizeze formațiunea.”

Europa Liberă: Adică să fie o formațiune ca la manual și nu una de buzunar.

Igor Boțan:
,,Aceasta este pretenția. Va reuși Partidul Democrat sau nu? Probabil sunt puține șanse ca Partidul Democrat să reușească, fiindcă Partidul Democrat rămâne cu mari probleme, inclusiv cu probleme de imagine. Deși am văzut că la acest congres au fost invitați lideri ai Internaționalei socialiste, dar să nu uităm că acest congres s-a produs pe fundalul unui scandal de proporții, legat de figura aceluiași prim-vicepreședinte deja al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.”

Europa Liberă: Care a respins categoric orice acuzație la adresa sa.

Igor Boțan:
,,Respingerea acuzațiilor era de așteptat, dar e nevoie de dovezi și acum așteptăm să vedem această reformare anunțată a partidului și o nouă poziție în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană să vedem cum se va manifesta ea și dacă cetățenii Republicii Moldova vor primi dovezi că unul din liderii Partidului Democrat nu este implicat în așa zisele atacuri raider, care au avut loc anul trecut.”

Europa Liberă: Deci, Vlad Plahotniuc are pretenția să devină nu doar sacul cu bani al formațiunii, ci și motorul lăuntric?

Igor Boțan:
,,Da, acest congres și modul în care a fost organizat este eminamente un eveniment, care să-l scoată în prim plan pe prim-vicepreședintele Parlamentului, care a anticipat oarecum curiozitățile cetățenilor Republicii Moldova și a afirmat că deocamdată Marian Lupu rămâne locomotiva formațiunii, de aceea nu poate fi schimbat la cârma partidului, dar tot ce a făcut în aceste câteva luni de zile, în perioada în care a fost pregătit congresul, a scos în prim plan faptul că de el este de fapt cel care conduce acest partid.”

Europa Liberă: Iarăși observatorii sunt în drept să se întrebe, dacă Vlad Plahotniuc este în drept să-și asume reformarea partidului, după ce are o experiență politică nu prea bogată, ca să nu-i zicem modestă?

Igor Boțan:
,,Domnul Plahotniuc a menționat că doi ani de aflare în politică au fost suficienți ca să învețe mișcările de pe scena politică și să se erijeze acum ca om politic, care nu va mai tolera atacuri la persoana sa, care aduc atingere și la imaginea Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Dar reformarea partidului totuși e o treabă de profesionist.

Igor Boțan:
,,Da și cred că aici domnul Plahotniuc a lucrat probabil de comun acord cu experții care l-au ajutat. Dar asta nu e suficient. Domnul Plahotniuc singur își aduce atingere imaginii atunci când afirmă în mod repetat că se comportă în politica moldovenească ca un haiduc.”

Europa Liberă: Cât privește aspectul doctrinar, cum se poziționează partidul?

Igor Boțan:
,,Marian Lupu a menționat că partidul lui și-a creat o imagine de partid de dreapta și acum partidul dorește să revină la doctrina de stânga, social-democrată, pe care vrea s-o impună și în cadrul guvernării Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Cum anume?

Igor Boțan:
,,Ei au încercat să pună accentele și în acest plan, spunând că omul revine în prim plan, de parcă până acum omul a fost pe planul doi. Și proiectele sociale ale Partidului Democrat vor avea prioritate. De aceea prim-vicepreședintele a și recomandat Guvernului să nu se mai ocupe de chestii politice, ci doar de chestii administrative, de guvernare, astfel încât sarcinile, pe care și le-a asumat Alianța pentru Integrare Europeană atunci când a revenit la guvernare în 2010 să fie readuse în prim plan și implementate.

Europa Liberă: Care este impresia Dumneavoastră, se anunță o competiție dură cu liberal-democrații? Sau va fi un parteneriat soft?

Igor Boțan:
,,Eu cred că mai degrabă va fi un parteneriat soft, așa cum l-ați numit Dumneavoastră. Am văzut că la acuzațiile față de unul din liderii Partidului Democrat Vlad Filat a reacționar foarte, foarte palid, iar Mihai Ghimpu în general s-a eschivat de a da o apreciere la informațiile de bombă în ce privesc atacurile de raider , însemnând că domnul Vlad Plahotniuc se simte stăpân pe situație.”

Europa Liberă: Și totuși Partidul Democrat are ambiția să surclaseze Partidul Liberal-Democrat în viitorul scrutin parlamentar? Sau se va mulțumi totuși cu poziția a doua?

Igor Boțan:
,,Partidul Democrat cu certitudine are ambiții, este altă vorbă dacă va reuși. Eu cred că este puțin probabil ca Partidul Democrat să reușească să devină cel mai puternic partid nu din țară, dar și pe segmentul de stânga din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Programul minim este să surclaseze PCRM-ul?

Igor Boțan:
,,Programul minim este, așa cum spun ei, să devină cel mai puternic partid de centru-stânga, iar aceasta înseamnă că vor să rupă din electoratul Partidului Comuniștilor și să reducă pretențiile multor partide, care au apărut pe segmentul de stânga.”

Europa Liberă: Adică asta o să ia electoratul PCRM-ului, parte din el, și să-l aduc în grădina Alianței?

Igor Boțan:
,,Și să-l aducă, nu, și să-l aducă de partea Partidului Democrat. Cât privește Alianța, am văzut și la acest congres, că Partidul Democrat a spus foarte clar că nu se teme să se regăsească și în opoziție, dacă partenerii din coaliție nu vor fi receptivi la noile mesaje ale Partidului Democrat. Partidul Democrat a reiterat că rămâne în Alianță, că dorește ca Alianța să revină la programul de guvernare și acest lucru este suficient pentru a crede că Partidul Democrat rămâne fidel Alianței. Dar a pus accentele foarte clar - statalitate, fortificarea independenței și suveranității Republicii Moldova, programe sociale, și tot așa, lucruri care lasă umbră asupra colegilor din Alianță, cărora li se reproșează că urmează politici…”

Europa Liberă: Adică pot fi tălmăcite ca reproșuri?

Igor Boțan:
,,Din rezoluția partidului, adoptată la congres se vede clar că există reproșuri, la care a și reacționat primul ministru, dar foarte palid, așa cum spuneam.”*
Previous Next

XS
SM
MD
LG