Linkuri accesibilitate

Primele reacţii internaţionale după ce dreapta pro-europeană a cîştigat alegerile generale de duminică din Grecia


Mai intîi uşurare, apoi scepticism.

Europa a respirat azi usurata dupa ce alegatorii greci au reactionat --cu o majoritate redusa, insa suficienta pentru formarea unui guvern de consens national-- la presiunile facute in ultimele saptamani asupra lor pentru a-i determina sa voteze cu partidele ce promiteau respectarea angajamentelor internationale ale tarii. Principalul partid invingator in alegeri, formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie a lui Antonis Samaras, care a obinut aproape 30% din voturi, poate acum spera sa formeze rapid o coalitie cu partidul socialist Pasok, evitand astfel orice fel de negocieri cu coalitia stangii radicale, Syriza, a lui Alexis Tsipras, iesita pe locul doi si care a obtinut putin peste un sfert din totalul voturilor, sub ceea ce prevedeau sondajele.

La fel, partidul extremei drepte Chrysi Avghi, Zorile Aurite, a pierdut teren si se va regasi relativ izolat in Parlament.

E limpede acum ca spectrul iesirii Greciei din zona euro se indeparteaza pentru moment si, chiar daca este prea devreme pentru a astepta o refacere rapida a increderii pietelor, cel putin nu se mai poate vorbi de o tarã în pragul unui faliment iminent.

Liderii Uniunii Europene, presedintele Consiliului Herman van Rompuy, si cel al Comisiei Europene José Manuel Barroso, au salutat de indata „curajul cetatenilor greci“, subliniind ca "Uniunea Europeana e constienta de scrificiile care li se vor cere grecilor pentru a restabili economia tãrii“.

Se spera cã rezultatul alegerilor din Grecia ar putea avea deja efecte pozitive imediate si in afara tarii, ducind la reducerea temporara a presiunii pietelor asupra Spaniei, care se anunta a fi victima urmatoare a efectului de domino al crizei. In realitate, valorile spaniole au continuat sa scada si astazi in bursa, unde dobanda datoriei spaniole a depasit pragul istoric de 7%, pietele aratandu-si scepticismul fata de un efect pozitiv indirect al alegerilor din Grecia asupra sanatatii monedei europene.

Presedintele Greciei, Carolos Papoulias, a cerut de indata formarea unui nou guvern de catre Noua Democratie si Pasok. Odata trecut insa momentul euforiei, greutatile abia vor incepe pentru viitorul guvern de la Atena, care nu va putea face nimic pentru a ameliora cotidianul populatiei, in conditiile in care singura sursa de fonduri a Greciei ramane deocamdata cea asigurata de lichiditatile injectate de catre Banca Centrala Europeana.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG