Linkuri accesibilitate

Egiptul la o răscruce politică


Inscripție pe un zid la Cairo: „Un președinte pentru mîine”
Inscripție pe un zid la Cairo: „Un președinte pentru mîine”

„Vom discuta cu liderii militari, dar dacă refuză vom merge din nou să protestăm în piața Tahrir”


În Egipt, Partidul Libertății și Justiției, aripa politică a Frăției Musulmane, spune că reprezentantul său a câștigat alegerile prezidențiale încheiate ieri. În lipsa rezultatelor oficiale, anunțul timpuriu este contestat de celălalt candidat, exponent al regimului pe care egiptenii l-au răsturnat anul trecut. Pe de asupra, liderii militari care conduc țara prin tranziția de după „Primăvara Arabă” și-au arogat puteri sporite, imediat după închiderea urnelor de vot. Un tablou al Egiptului post-electoral - în relatarea rezumată de Alexandru Eftode:

„Slavă domnului că, datorită alegerii lui Muhammad Mursi, primul președinte civil ales de poporul egiptean, putem spune că am scăpat de conducerea militară. Cu ajutorul lui Dumnezeu, puterea va fi transferată civililor în întregime, pentru prima dată în istoria țării”, așa a descris Egiptul după alegeri un susținător al Frăției Musulmane, Mohammed al-Zikki, într-un interviu cu agenția Reuters.

Dar ceea ce acest alegător prezintă ca fapt aproape împlinit nu este, în ochii altora, decât o doleanță cu șanse incerte de a deveni realitate, la 16 luni de la revolta care a înlăturat regimul lui Hosni Mubarak anul trecut.

Alegerile prezidențiale trebuiau să fie un pas cheie în procesul de transfer al puterii către un guvern civil de la Consiliul Suprem al Forțelor Armate, care conduce țara după „Primăvara Arabă”. Au candidat cu șanse comparabile Muhammad Mursi din partea Partidul Libertății și Justiției, aripa politică a Frăției Musulmane și Ahmed Shafiq, ultimul prim-ministru din regimul Mubarak, fost comandant al Forțelor Aeriene.

Aseară, când s-au închis secțiile de vot în turul doi de scrutin, Consiliul militar difuza o „declarație constituțională” prin care își aroga puteri sporite, în defavoarea șefului statului.

Mai mult ca atât, săptămâna trecută, Curtea Constituțională Supremă a Egiptului, formată din judecători numiți încă de Mubarak, dispunea dizolvarea Parlamentului după alegerile de astă iarnă câștigate de Frăția Musulmană, pe motiv că s-ar fi ținut după o lege neconstituțională.

Așa încât, azi dimineață, când Frăția Musulmană anunța victoria lui Muhammad Mursi la prezidențiale cu 52 la sută din voturi, egiptenii citeau în ziare titluri de felul „Armata transferă puterea armatei” și „Președintele fără putere”.

Cu toate acestea, Mursi a rostit un discurs victorios în fața suporterilor. El a promis să fie președinte al tuturor egiptenilor, musulmani sau creștini și să nu se răzbune pe rivali. „Îi mulțumim Domnului care a condus Egiptul pe calea libertății și democrației, unindu-i pe egipteni în numele unui viitor mai bun”, a declarat Mursi.

Șeful său de campanie, Yasser Ali a adăugat, însă, că Frăția Musulmană nu recunoaște „declarația constituțională” de aseară a armatei. „Vom discuta cu liderii militari, dar dacă refuză vom merge din nou să protestăm în piața Tahrir”, a spus Ali, pregătind terenul pentru ceea ce poate urma într-un Egipt care, la un an jumătate de la revolta din aceeași piață, a fost divizat de o campanie prezidențială înverșunată.

Astăzi, aproape jumătatea din Egipt se teme de revenirea vechiului regim întruchipat de Shafiq, iar cealaltă - de islamizarea statului, dacă va fi condus de Mursi și Frăția Musulmană.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG