Linkuri accesibilitate

Remedii la flagelul care se cheamă corupţie în învăţămînt


Mihai Șleahtițchi: „într-o societate bolnavă nu poate exista o şcoală sănătoasă.”


La sesiunea de bacalaureat din acest an participă aproape 30 de mii de elevi, care susţin examenele în 159 de centre. Pentru organizarea BAC-ului, vor fi cheltuite aproape 5 milioane de lei. De la începerea aceste sesiuni se tot vorbeste despre un Bacalaureat cu bucluc. Despre neregulile depistate si mult mediatizate vom discuta cu Mihai Sleahtițchi, ministrul Educației.

Europa Liberă: Am înţeles că chiar azi membrii Comisiei Naţionale de Examinare se vor întruni într-o şedinţă. Urmează să decidă soarta profesorilor care au dat de copiat?

Mihai Şleahtiţchi: „Exact, avem o şedinţă a Comisiei Naţională de Examinare în care vom discuta despre situaţia care s-a creat într-o serie întreagă de licee, în care se regăsesc centre de bacalaureat. Ştim cu toţii că am avut o problemă la penultimul examen. Mă refer în mod special la liceul theoretic Mihai Viteazul, dar şi la o serie întreagă de licee din raionul Briceni şi Cimişlia.”

Europa Liberă: V-aţi aşteptat să fie depistate aceste nereguli?

Mihai Şleahtiţchi:
„Mi-aţi adresat chiar o întrebare foarte bună. Din start Ministerul Educaţiei a emis un punct de vedere potrivit căruia avem toată încrederea în colegii noştri, care se află în fruntea centrelor de bacalaureat. Avem toată încrederea în colegii noştri care stau în fruntea comisiilor de examinare, raionale şi municipale. Nu punem la îndoială intenţia elevilor de a lua note bune în baza cunoştinţelor. Ne-am exprimat şi un punct de vedere optimist şi în legătură cu poziţia părinţilor. Deci din start am avut o atitudine pozitivă.

Mai apoi i-am avertizat în situaţia în care vom avea semnale indicînd la dorinţa unora de a frauda examenele, de a utiliza materiale ajutătoare nepermise, telefoane mobile sau staţii de receptare şi emitere a informaţiilor vom intervene dur şi vom anula lucrările care vor fi făcute prin fraudă. În această ordine de idei vă putem spune că pînă în prezent 137 de lucrări au fost anulate. Autorii acestor lucrări vor trebui să se prezinte la examen abia la anul, în 2013.

Totodată în situaţia în care anumiţi colegi de-ai noştri au manifestat iresponsabilitate şi au permis unor elevi, direct sau indirect, să fraudeze în timpul examenelor au fost excluşi din circuitul examenaţional. 5 preşedinţi ai centrelor de bacalaureat au fost demişi din funcţiile pe care le acupau, 3 din ei cu pierderea dreptului de a ocupa această funcţie pe parcursul următorilor trei ani, un secretar al centrului de bacalaureat a fost şi el eliberat din funcţie. Circa 50 de asistenţi au fost scoşi şi ei din circuit.”

Europa Liberă: Dle ministru, dar cum au ajuns ofiţerii anticorupţie să percheziţioneze centrele de bacalaureat? Vă întreb pentru că am avut şi aceste revolte ale deputaţilor în Parlament care s-au arătat nemulţumiţi de descinderile acestor ofiţeri în licee.

Mihai Şleahtiţchi:
„Trebuie să menţionez că descinderile s-au produs în strictă conformitate cu legislaţia. În asemenea cazuri am avut semnale indicînd la fraudarea examenului, la darea şi luarea de mită. Evident că în strict conformitate cu legislaţia în vigoare ofiţerii din anticorupţie trebuiau să-şi facă apariţia, din nou, cu respectarea metodologiei de organizare şi desfăşurare a sesiunii de examene, pentru a contracara ilegalitatea.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră aţi semnat cu ei un acord înainte de a începe bacalaureatul?

Mihai Şleahtiţchi:
„Exact. Am informat societatea asupra faptului că şi în acest an am semnat un acord de colaborare cu CCCEC. Spre deosebire de alţi ani, acest acord apare într-o variantă dezvoltată, ceea ce înseamnă mai mulţi oameni, o varietate de metode. Repet: intervenţia ofiţerilor se produce doar atunci cînd sînt semnale şi, dacă doriţi, probe indubitabile de încălcare a legalităţii în anumite centre de bacalaureat.”

Europa Liberă: Pînă la examen, în timpul examenului sau după examen?

Mihai Şleahtiţchi:
„Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a sesiunii de examene, descinderea se produce după examen. Ea sub nicio formă nu poate bulversa sesiunea de examen. Ea nu poate avea loc în timpul examenului şi nu trebuie sun nicio formă să intimideze elevul sau cadrul didactic angajat în sesiunea de examen. Deci ea poate avea loc doar în afara examenului şi trebuie să se axeze în exclusivitate pe verificarea probelor care ne-au fost communicate.

Apropo de semnalele care ne vin din teritoriu: să nu creadă cineva că la Ministerul Educaţiei există o listă neagră sau cineva are intenţii rele în legătură cu anumite persoane. Semnalele vin dinspre părinţi, dinspre elevi sau dinspre cadrele didactice care nu mai doresc să tolereze corupţia în învăţămînt. În situaţia în care ajungem la concluzia că ele constituie expresia unor probe indubitabile are loc descinderea.

În general vreau să vă spun că atunci cînd într-un centru de bacalaureat îşi fac apariţia delegaţii ale Comisiei Naţionale de Examinare împreună cu ofiţerii activitatea se axează pe două dimensiuni – una administrativă, care îi revine Ministerului Educaţiei, şi alta juridico-penală legată de darea şi luarea de mită, această misiune revenindu-i Centrului Anticorupţie.”

Europa Liberă: Şi atunci de ce s-au stresat atît de mult şi părinţii, şi profesorii, şi copiii?

Mihai Şleahtiţchi:
„Nu toţi s-au stresat, dar evident că s-au stresat fiindcă atunci cînd se dau bani enormi, şi vreau să vă spun că în R. Moldova se dau bani şi în acest an, ei s-au dat tot timpul dar în acest an ca niciodată examenele sînt transparente – am antrenat întreaga societate, permitem tuturor să aibă acces la această sesiune pentru a vedea cît de corect decurge ea – de la 150 pînă la maximum 800 de euro şi în asemenea situaţie probabil acea parte de elevi şi părinţi care au dat bani în speranţa de-a obţine foarte uşor o notă, înţelegînd că sînt puşi într-un mare pericol de a nu primi nota la care au sperat, apar tot felul de situaţii tensionate.”

Europa Liberă: Poate trebuia totuşi să insistaţi mai mult asupra schimbării metodologiei?

Mihai Şleahtiţchi:
„De fapt, nimeni nu pune la îndoială metodologia. Vreau să vă spun că nu am avut nicio contestaţie care ar viza calitatea testelor de examen sau metodologia. Evident că la anul vom interveni cu elemente noi şi pot să vă spun care vor fi ele. Va fi prezent elementul de oralitate la fiecare examen, atunci cînd candidatul va trebui să facă dovada faptului că îşi poate comenta propriile teze scrise, demonstrînd flexibilitate mediatică.

Pe de altă parte, tot la anul vom face ca în centrele de bacalaureat să apară staţii de bruiere a spaţiului electronic. Pe această dimensiune merg francezii şi alte ţări fiindcă flagelul care se cheamă corupţie în învăţămînt iată că pătrunde şi în ţările avansate cu o bogată tradiţie educaţională. Tot la anul vom avea şi probe de admitere la instituţiile de învăţămînt superior, urmează să vedem care vor fi ele. Tot la anul întreaga societate va vedea că în instituţiile de învăţămînt după sesiunea de vară este organizat un nou concurs la locurile bugetate de stat şi un nou concurs pentru obţinerea burselor. Multe alte elemente vor interveni la anul ca procedura să fie una complexă şi care l-ar face pe om să măsoare de o sută de ori înainte de a da bani.”

Europa Liberă: Dar care va fi soarta profesorilor care au favorizat fraudarea examenului?

Mihai Şleahtiţchi:
„O parte din profesori cad sub incidenţa Codului penal. În rezultatul descinderilor în spaţiile de examene au fost iniţiate o serie întreagă de dosare penale. Aici Ministerul Educaţiei nu are nicio atribuţie, fiindcă este de misiunea care îi revine Centrului Anticorupţie.

Pe de altă parte noi am exclus din spaţiile de examene mai multe zeci de persoane care se fac responsabile pentru transmiterea materialelor ajutătoare nepermise şi pentru tolerarea utilizării telefoanelor mobile sau a staţiilor de receptare a informaţiilor. Cu aceste persoane vom lucra în continuare fiindcă pe linie administrativă ele vor fi pedepsite în continuare.”

Europa Liberă: Şi elevii care au copiat?

Mihai Şleahtiţchi:
„Lucrările lor vor fi anulate şi conform metodologiei ei vor avea dreptul să susţină examenul abia la anul. Apropo, despre testele care au fost postate pe internet. Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a sesiunii de examene, lucrările care vor conţine răspunsuri pe larg vehiculate pe reţelele de socializare vor fi şi ele anulate, fiindcă cad sub incidenţa sintagmei lucrare copiată. În această ordine de idei, acei copii care au folosit informaţie conţinută în testele postate pe internet riscă să rămînă fără notă.

Din nou, conform metodologiei, lucrările care vor fi anulate îl vor priva pe candidat de dreptul de a susţine examenul în acest an. Şi el va trebui să vină abia la anul pentru a susţine examenul la o disciplină sau alta.”

Europa Liberă: Şi elevii care vor lua note sub 5 la examenele de bacalaureat vor mai avea o şansă să susţină testele în acest an?

Mihai Şleahtiţchi: „
Evident. În acest an, spre deosebire de anii precedenţi, în desfăşurătorul sesiunii de examen a apărut un element nou – sesiunea suplimentară sau sesiunea repetată. Acei copii care n-au copiat şi care n-au fost surprinşi avînd asupra lor telefoane mobile sau alte instalaţii electronice dar au luat o notă negativă vor avea dreptul să vină în sesiunea repetată care se va desfăşura între 2 şi 18 iulie.”

Europa Liberă: Dle ministru, şi totuşi vreau să vă întreb, ce lecţie urmează să înveţe toţi cei implicaţi în examene: şi părintele, şi profesorul, şi elevul?

Mihai Şleahtiţchi:
„Sînt două lecţii. Pe de o parte trebuie să
Într-o societate bolnavă nu poate exista o şcoală sănătoasă. ...
Write your quote footer here...

înţelegem că într-o societate bolnavă nu poate exista o şcoală sănătoasă. Ceea ce înseamnă că, de fapt, în cadrul sesiunii de examene 2012, s-au ciocnit două mentalităţi: una socială care spune fură, ai prieteni dă bani şi-ţi vei rezolva problema şi alta şcolară care se axează pe operele marilor scriitori, iată că aici şcoala este mai slabă decît societatea. Iar pe de altă parte, sub aspect parcelar, dacă doriţi, secvenţial urmează ca aşa cum am mai spus Minsiterul să recurgă la modificarea metodologiei, să fie mai inventiv pentru a oferi noi metode pentru contracararea flagelului din învăţămînt în general şi a sesiunilor de examene în particular.”

Europa Liberă: Mîine e ultimul examen?

Mihai Şleahtiţchi:
„Mîine va fi penultimul examen, în data de 19 iunie vom avea un examen la solicitare, iar în data de 22 iunie, adică vineri, vom avea ultimul examen la limba maternă. Spunînd limba maternă mă refer la limba ucraineană, bulgară şi la cea găgăuză.”

Europa Liberă: Înţeleg eu că rămîneţi într-un fel şi optimist, şi credeţi că totuşi vom scăpa de acest bacalaureat buclucaş?

Avem o mare problemă care se cheamă corupţia ca fenomen generalizat. ...
Write your quote footer here...

Mihai Şleahtiţchi: „Este un bacalaureat care a arătat că de fapt avem o mare problemă care se cheamă corupţia ca fenomen generalizat. Fiind la bacalaureat vedem că avem probleme în învăţămînt.

Vă asigur că în toate domeniile avem aceeaşi problemă. Am încercat să arătăm tuturor că dacă doreşti foarte mult să fii transparent şi dacă ai principialitate încerci să lupţi cu acest fenomen pe segmentul pe care îl reprezinţi. Dar oricum revin la ideea centrală.

Avem o mare problemă legată de mentalitatea noastră postcomunistă şi dacă la nivel global nu vom fi în stare să oferim un alt context socio-economic, alte practici sociale atunci evident în permanenţă vom constata că avem fenomenul care se cheamă corupţia şi trebuie necontenit să luptăm cu el.

Noi vom diminua puterea flagelului doar atunci cînd împreună vom fi în stare să oferim o altă existenţă, un alt tip de a activa, care ar oferi societăţii modele comportamentale axate pe valori precum muncă cinstită, efort particular bazat doar pe propriile cunoştinţe şi capacităţi.”

Europa Liberă: Mulţumim mult.
XS
SM
MD
LG