Linkuri accesibilitate

O eliminare neaşteptată


La meciul Polonia-Rusia desfășurat la Varșovia
La meciul Polonia-Rusia desfășurat la Varșovia

Rusia, pe care mulţi comentatori o vedeau în semifinale, a pierdut lamentabil în faţa Greciei.


În mod sigur, în orăşelul sportiv din faţa guvernului a fost sîmbătă seara multă decepţie şi multă suferinţă. Rusia, marea favorită a celei mai slabe grupe de la EURO, Rusia, care spulberase Cehia în primul meci, Rusia, pe care mulţi comentatori o vedeau în semifinale, a pierdut lamentabil în faţa Greciei şi a fost eliminată din Campionat. Iar ironia sorţii face că tocmai cehii învinşi categoric de ruşi au ocupat în final primul loc în grupă.

Ziceam că peste orăşelul sportiv a pogorît tristeţea pentru că remarcasem acolo o sumedenie de tineri în tricouri Russia, cu tricolorul rusesc desenat pe obraji şi pe mîini. Sper însă că aceşti tineri decepţionaţi nu au făcut o criză de nervi. Zic asta pentru că pe site-ul revistei Sovetski Sport zeci şi sute de fani i-au făcut pe nefericiţii fotbalişti ruşi cu ou şi cu oţet şi chiar i-au înjurat ca la uşa cortului. O dovadă în plus că de la dragoste pînă la ură e un singur pas. Dar fotbalul e doar o competiţie sportivă şi nu ar trebui să trezească în oameni porniri urîte.

Meciul cu Grecia a fost un eşec imens pentru ruşi. Rusia a jucat lent şi haotic, Arşavin a obosit prematur ca de obicei, iar Gluşakov care l-a înlocuit pe bolnavul Zîreanov a fost foarte slab. E greu de spus de ce antrenorul olandez l-a lăsat pe bancă pe un jucător experimentat ca Igor Semşov. Iar atacantul Kerjakov a dat impresia că e miticul Sisif: alergătură inutilă şi zeci de mingi trimise în nori.

Grecii, pe de altă parte, au marcat un gol, profitînd de o greşeală imensă a ruşilor, după care s-au baricadat într-o apărare asemănătoare cu cea care i-a făcut campioni europeni în 2004. Eroul meciului a fost Karagounis, cel care a ratat un penalti în partida cu polonezii şi care, din cauza cartonaşelor galbene, nu va juca sfertul cu Germania.

În grupa B s-a întîmplat ceea ce am presupus. S-au calificat Germania şi Portugalia, pe cînd Olanda pleacă de la EURO fără să acumuleze un punct. Danemarca a rămas în final numai cu punctele luate de la batavi şi e eliminată şi ea. Mi se pare că şi preliminariile CM, care încep în toamnă, nu vor fi uşoare pentru Olanda. Fireşte, Romania şi Turcia nu sînt Germania şi Portugalia. Fireşte, Olanda, chiar şi dezarticulată, pare mai puternică decît romînii şi turcii. Dar nici infailibilă nu mai pare. Cu o pregătire tactică şi fizică bune, Olanda poate fi pusă în dificultate.

Azi şi mîine se joacă ultimele meciuri din grupă. Ucraina trebuie să învingă Anglia, dacă vrea să se califice. O misiune dificilă, dacă nu chiar imposibilă.
XS
SM
MD
LG