Linkuri accesibilitate

Un român în fruntea Sovietului suprem din Tiraspol


Sovietul suprem
Sovietul suprem

Cine este Mihail Burla şi de ce şi-a depus demisia fostul speaker Anatoli Kaminski?


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:

Un român originar din regiunea Cernăuţi a devenit preşedinte al Sovietului suprem de la Tiraspol. Cine este Mihail Burla şi de ce şi-a depus demisia fostul speaker Anatoli Kaminski? Şi o altă temă a ediţiei: de ce au fost atât de dificile anul acesta examenele de absolvire a şcolilor din stânga Nistrului?

Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

La Tiraspol a fost ales un nou şef al Sovietului suprem. Mihail Burla l-a înlocuit pe fostul speaker Anatoli Kaminski, care şi-a dat demisia în ajun, fără să precizeze foarte clar motivele. Anatoli Kaminski a fost sprijinit de Moscova în cursa prezidenţială din regiunea transnistreană, din decembrie trecut, însă a pierdut în faţa unui candidat mai tânăr, Evgheni Şevciuk. Spearkerul Kaminski a spus că demisia sa este pe deplin asumată şi că asupra lui nu s-au făcut presiuni. El l-a propus ca succesor pe Mihail Burla, despre care se spune că ar putea să preia şi conducerea partidului Obnovlenie. În vârstă de 54 de ani, Mihail Burla a condus comitetul pentru economie al legislativului din Tiraspol, iar presa a atras atenţia şi asupra faptului că este de naţionalitate român, originar din regiunea Cernăuţi.

Reprezentantul Rusiei la negocierile pentru Transnistria în format 5+2, Serghei Gubarev, a vizitat Chişinăul şi Tiraspolul pentru consultări în ajunul unei conferinţe din Germania pe tema soluţionării conflictului transnistrean. Tema reuniunii de săptămâna acesta din oraşul Rottach-Egern este realizarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului. Emisarul rus a pus în discuţie şi agenda următoarei runde de negocieri în format 5+2, de luna viitoare, de la Viena. Serghei Gubarev a lăudat Chişinăul şi Tiraspolul pentru că „trec de la vorbe la fapte” şi că există şi primele rezultate, printre care oficialul rus a menţionat reluarea deplină a circulaţiei trenurilor marfare prin Transnistria şi simplificarea regimului de trecere a frontierei administrative pentru locuitorii regiunii.

În aceeaşi zi, la Misiunea OSCE din Chişinău s-au întâlnit negociatorii principali de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski. Anterior, Tiraspolul anunţa că la reuniunea de la Viena de luna viitoare ar dori să fie continuate discuţiile pe tema măsurilor de încredere. Runda de negocieri din iulie din capitala Austriei va fi prima la care Tiraspolul va acţiona ca partener cu drepturi egale. Ceea ce înseamnă că poate propune subiecte de negociat.

Bustul generalului Alexandr Lebed
Bustul generalului Alexandr Lebed
Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk a dezvelit la Tighina bustul fostului general rus, Alexandr Lebed care a condus armata a 14-a în timpul conflictului transnistrean din 1992. La o ceremonie de ziua națională a Rusiei, Șevciuk i-a conferit post-mortem lui Lebed cea mai înaltă distincție militară transnistreană, ordinul Suvorov. Alexandr Lebed a comandat armata a 14-a rusă între 1992 și 1995 și intervenția militarilor ruși în conflictul transnistrean de partea forțelor secesioniste. A murit în 2002 la prăbușirea elicopterului său în regiunea rusă Krasnoiarsk, unde era guvernator.

Şeful administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk a redus din nou termenul de verificare a declaraţiei vamale pentru mărfurile importate şi a celor scoase din regiune. Termenul maxim este acum de 2 zile, indiferent de cantitatea şi tipul mărfurilor declarate. Vama transnistreană anunţa recent supra-venituri de câteva milioane de dolari după prima simplificare a procedurilor vamale, dispusă de Şevciuk în luna martie.

Institutul pentru Economii şi Pace din Australia şi Statele Unite a dat publicităţii raportul său anual despre potenţialul de pace şi de violenţă din 158 de ţări, numit Indicele Global al Păcii. Moldova se află pe poziţia 68, în apropiere de Bosnia Herţegovina, Serbia, Macedonia şi Ucraina. Rusia este plasată pe poziţia 155. Ţara clasată pe ultimul loc în clasament este Afganistanul. Pentru prima dată clasamentul include şi un aşa numit Indice Pozitiv al Păcii, care măsoară capacitatea instituţională a unei ţări de a depăşi violenţele şi de a promova pacea. La acest indice Moldova se află tot pe poziţia 68. Georgia este pe poziţia 56, Armenia şi Azerbaidjanul pe poziţiile 72 şi respectiv 75. Rusia este pe poziţia 81.

***

Europa Liberă: Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol nu mai este Anatoli Kaminski. Acesta a renunţat la funcţia sa şi l-a propus pentru a-l înlocui pe Mihail Burla, născut în regiunea Cernăuţi, care a şi fost votat de Sovietul suprem. Potrivit agenţiilor de presă moldoveneşti, Mihail Burla s-a declarat în paşaportul URSS, dar şi în cel transnistrean ca fiind „român”. Alla Ceapai a căutat să afle mai multe despre Mihail Burla şi daca înlocuirea lui Anatol Kaminski ar putea avea şi un efect asupra negocierilor în formatul 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Relatează, Iulia Mihailov:

Mihail Burla
Mihail Burla
Mihail Burla este originar din regiunea ucraineană Cernăuţi. După absolvirea facultăţii de geografie a Universităţii pedagogice din Tiraspol continuă să activeze în domeniul ştiinţific. În 2003 este numit viceministru al economiei la Tiraspol, iar din 2005 este deputat în legislativul transnistrean, conducând comitetul pe probleme economice.

În opinia politologului de la Tiraspol, Andrei Safonov, Mihail Burla se va poziţiona mai degrabă ca specialist în economie în Sovietul suprem, dar va promova politica Partidului „Obnovlenie” fiind co-fondatorul acestuia:

Andrei Safonov: „Pe dată de 23 iunie, Mihail Burla urmează să fie ales şef al Partidului „Obnovlenie”. Liderul actual al formaţiunii, Anatoli Kaminski a anunţat că renunţă la această funcţie. În acest caz, speaker-ul nu va mai fi independent, dar va fi pus în situaţia să promoveze politica partidului său.”

Mai multe surse afirmă că Mihail Burla a fost promovat la funcţia de speaker de Anatolie Kaminski, cel care a condus până acum Sovietul Suprem din Tiraspol. Decizia a fost luată încă la sfârşitul lunii mai, după ce Kaminski şi Burla au fost la Kremlin. Pe 13 iunie, Kaminski şi-a dat demisia, explicând că nu se înţelege cu liderul regiunii. Analistul Andrei Safonov crede că acum tandemul Şevciuk-Burla se vor înţelege foarte bine.

Andrei Safonov
Andrei Safonov
Andrei Safonov: „În ceea ce priveşte relaţiile cu preşedintele, eu cred că Evgheni Şevciuk şi echipa sa aşteaptă de la noul conducător al Sovietului suprem o mai mare predispunere la compromis şi consens. Pe de altă parte, deputaţii spun că preşedintele trebuie acum să fie dispus la dialog, să fie mai deschis şi bineînţeles să renunţe la abordarea veche potrivit căreia între preşedinte şi Parlament există confruntare şi ignorare reciprocă.”

Andrei Safonov mai spune că în următoarele săptămâni, până la convocarea şedinţei plenare a legislativului de la Tiraspol se vor duce lupte de culise pentru ocuparea funcţiei de vice-speaker. Atât Partidul „Obnovlenie”, al noului speaker Mihail Burla, cât şi partidul pro-Şevciuk „Vozrojdenie” vor să-şi promoveze propriile candidaturi la această funcţie, adaugă Safonov:

Andrei Safonov: „Din cauza insuficienţei de cvorum nu s-a reuşit alegerea vice-speaker-ului din partea Partidului „Obnovlenie”. Pe de altă parte, nici reprezentanţii partidului pro-prezidenţial „Vozrojdenie” nu au suficiente voturi pentru a-şi promova reprezentantul lor la această funcţie, de exemplu, pe liderul de partid Andrei Sipcenko. De aceea, până la 27 iunie, când va avea loc sesiunea plenară a Sovietului suprem, se va încerca atingerea unui compromis. Evghenii Şevciuk se pare că doreşte ca Andrei Sipcenko sau altcineva dintre adepţii săi să ocupe funcţie de vice-speaker.”

La şedinţa din 13 iunie a Sovietului suprem, liderul partidului pro-prezidenţial „Vozrojdenie”, Andrei Sipcenko şi încă cinci deputaţi au părăsit sala de şedinţă neparticipând la alegerea lui Mihail Burla în funcţia de speaker.

L-am întrebat pe analistul politic de la Chişinău Oazu Nantoi cum vor împărţi sferele de influenţă cele două partide din legislativul de la Tiraspol:

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi
Oazu Nantoi: „Deocamdată, cel puţin cei care stau în spatele tandemului Kaminski-Burla sau a partidului Obnovlenie şi care sunt acceptaţi la Kremlin încă nu au pierdut controlul asupra majorităţii. Prin urmare, tot ceea ce urmează să aibă loc în două săptămâni - este anunţat că în două săptămâni va fi ales preşedintele comisiei pentru economie ş.a.m.d. - deci, vor face parte probabil din aceeaşi gaşcă şi nu vor face gesturi generoase în direcţia lui Şevciuk.”

Portalurile de ştiri au preluat o informaţie apărută iniţial pe reţelele de socializare care confirmă că noul spekear de la Tiraspol, Mihail Burla, în documentul de identitate este scris că de naţionalitate e român. În opinia analistului Oazu Nantoi, acest lucru nu vorbeşte despre o orientare pro-română, ci doar despre o circumstanţă istorică.

Oazu Nantoi: „Uniunea Sovietică accepta că românii care locuiau în unele zone după Cernăuţi încolo erau declaraţi români. Celorlalţi li se interzicea acest lucru şi erau declaraţi moldoveni. Aşa că, faptul că domnul Burla a moştenit de pe timpurile sovietice apartenenţa etnică, fixată în paşaport, nu înseamnă că el o are în alte locuri, am în vedere sufletul sau mintea lui,” a fost opinia analistului politic Oazu Nantoi.

***

Europa Liberă: Dar ce schimbări aşteaptă locuitorii de rând ai regiunii transnistrene în activitatea Sovietului suprem, odată cu venirea în fruntea sa a lui Mihail Burla şi, în general, asupra situaţiei din Transnistria?

– Стабильности. Работы. Чтобы предприятия работали, в конце-то концов уже, ни одно предприятие нормально не работает. Трехдневка – это что, нормально? Будут работать предприятия, молодежь не будет уезжать. Тогда будет все хорошо.

– Не знаю, будут не будут, но хотелось бы, чтобы были в лучшую сторону. Новому спикеру – удачи, самое главное, здоровья и чтобы работал в правильном направлении. Цены чтоб были пониже на жилье, на еду. Для молодежи – чтобы было больше рабочих мест, самое главное. Сейчас на многих работах требуют опыт работы, а как набрать опыт работы, если никуда не берут без опыта работы?

– Ничего абсолютно не изменит. Потому что надо ставить молодых к власти. Шевчук у нас президент, все-таки он молодец, он много сделал за это время…

– Политикой не интересуюсь. Хорошие дороги чтоб были. Для начала.

– Ой, как… Я в университете работала вот с Бурлой, хороший человек, знающий, умный. Пожелаем ему здоровья, удачи, чтоб все было хорошо для нас. Предприятия чтоб работали, чтоб люди были заняты, тогда веселее, интереснее будет жить.

– Я считаю, что изменений не будет. Нет у меня веры, что что-то изменится на данный момент – вот и все. Я перестал верить в то, что чиновники стараются для народа.

- Изменения-то будут, а в какую сторону – неизвестно. Я бы поменяла сначала что-то внутри власти, а потом уже занялась народом, потому что все это – и исполнительная, и законодательная, она все взаимосвязанная, сейчас не работает на народ.

– Если честно, так особых ожиданий, что от этой смены будет лучше, нет. Просто произошла, скажем, очередная смена верхушки, наверное, из-за того, что Каминский проиграл выборы, и члены его партии надеются, что с новой главой у них будут новые победы. Конечно, мы надеемся на лучшее, что будет лучше, но если честно, то особых ожиданий нет.

***

Europa Liberă: Sesiunea examenelor de absolvire a şcolilor şi liceelor de pe ambele maluri ale Nistrului este în toi. Însă elevii transnistreni au obţinut deja
diplomele de studii… chiar dacă mai au de susţinut examene! Cum se explică acest lucru? am întrebat-o pe oaspetele ediţiei, jurnalista din Tiraspol şi redactorul pe teme sociale la ziarul Profsoiuznîe Vesti, Natalia Scurtul:

Natalia Scurtul: „În acest an, s-a schimbat procedura de susţinere a examenelor. Dacă anul trecut era doar un singur aşa-numit Examen Unic de Stat, anul acesta elevilor li s-a propus să aleagă: fie o formă alternativă a examenului în scris, fie acelaşi examen unic. De aceea, copiii au primit diplomele mult mai devreme decât în anii trecuţi. Se explică aceasta prin faptul că există o foarte mare diferenţă între cerinţele de admitere la universităţile din Transnistria şi din afara regiunii. Prin urmare, părinţilor şi copiilor li s-a dat mai mult timp la dispoziţie: şi pentru legalizarea diplomelor, şi pentru a se pregăti de examenele de admitere în universităţile străine. Absolvenţilor transnistreni li s-au înmânat deja diplomele în perioada 8-10 iunie, însă ei continuă să susţină examenele de absolvire. De ce? Pentru că au fost numai două examene obligatorii – la limba rusă şi matematică. Restul examenelor au fost la alegere şi de rezultatele lor se va ţine cont numai la admiterea în instituţiile transnistrene de stat. Din păcate, la admiterea în alt tip de instituţii tinerii vor trebui să susţină aceleaşi examene, încă o dată. Mai mulţi părinţii s-au revoltaţi, însă li s-a spus că noile reguli reprezintă un experiment, care dacă va avea succes, la anul, vor fi în vigoare aceleaşi reguli.”

Europa Liberă: Deci, pentru universităţile străine este suficient ca tinerii să susţină numai cele două examene obligatorii, iar pentru instituţiile din regiunea transnistreană e nevoie şi de alte examene, suplimentare?

Natalia Scurtul: „Da, perfect adevărat. E suficient să susţină cu succes cele două examene – limba rusă şi matematica, după care primesc diplomele de studii ce vor trebui apoi legalizate ca să aplice la universităţi din afara Transnistriei. Din câte cunosc, nu toate instituţiile din Rusia solicită legalizarea diplomelor transnistrene, pentru că Transnistria face parte din spaţiul educaţional rusesc şi practică aceleaşi standarde în învăţământ.”

Europa Liberă: Nu am văzut statistici, dar din ceea ce cunoaşteţi care ar fi preferinţele în studii ale tinerilor transnistreni?

Natalia Scurtul: „Oricât ar părea de straniu, mulţi absolvenţi de succes rămân să-şi continue studiile acasă. Se explică acest lucru foarte simplu: majoritatea familiilor din regiunea transnistreană nu au destui bani ca să-şi trimită copiii să înveţe în afara Transnistriei. Iată de ce, şi în acest an, concursul la universitatea din Tiraspol e foarte mare. Sigur, deocamdată nu se poate zice cu exactitate, pentru că sesiunea de absolvire încă nu s-a încheiat, dar după sondajele de opinie ţinute din şcoli devine limpede că afluxul de studenţi spre Moldova s-a redus, a crescut la instituţiile din Transnistria şi a rămas aproximativ la acelaşi nivel pentru Ucraina şi Rusia.”

Europa Liberă: oaspetele ediţiei, ziarista de la Profsoiuznîe Vesti, Natalia Scurtul, din Tiraspol.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG