Linkuri accesibilitate

Miza noilor alegeri parlamentare din Grecia


Un scrutin important pentru soarta monedei euro, şi a sistemulului financiar mondial.

Infruntarea ideologicã a devenit extrem de tensionatã in Grecia intre partidul de dreapta Noua Democratie al lui Antonis Samaras pe de o parte, si coalitia de stanga Syriza, condusa de tinarul si carismaticul Alexis Tsipras, in ultimele zile premergatoare scrutinului de duminica. O tara saracita, cu o populatie cuprinsa de panica si care se simte abandonata, va trebui sa voteze in niste alegeri in care cetatenilor li se spune din toate partile ca de ei va depinde intr-o mare masura chiar viitorul Europei.

Miza e atat de ridicata, incat asta a dus chiar la interventii externe in dezbaterea electorala. Astfel, presedintele Frantei, François Hollande, s-a adresat alegatorilor greci spunandu-le ca daca nu voteaza pentru partide favorabile planului de austeritate impus de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International, atunci grecii trebuie sa se astepte la un viitor incert si sa se pregateasca pentru ce este mai rau.

Liderul coalitiei de stanga, Alexis Tsipras, al carui capital de incredere, in special printre tineri si intelectuali, este foarte ridicat, a anuntat deja ca daca va ajunge sa conduca viitorul guvern, atunci el va renegocia, in termen de 10 zile, conditiile imprumutului din partea Uniunii Europene. Celelalte capitale europene, in special Berlinul, repeta insa cu insistenta ca lucrul nu e posibil.

Degradarea atmosferei politico-sociale a dus si la ascensiunea curentelor extremiste, in special a partidului de extrema dreapta Chrisi Avghi, Zorile Aurite, care promite printre altele ca va arunca strainii, imigrantii, afara din spitale si gradinite. Nimeni nu se asteapta la o victoria a acestora de natura a-i face sa intre in viitorul guvern, insa lucrul e simptomatic pentru primejdioasa farimitare a votului, care risca sa duca la un nou blocaj politic ce ar impiedica formarea unui guvern.

Indiferent ce compozitie va avea guvernul grec ce va rezulta din aceasta a doua runda a alegerilor anticipate, el va avea ca sarcina imediata indepartarea tarii de pe marginea catastrofei... si asta dincolo de faptul daca Grecia ramane sau nu in euro.

Desi economistii sint in general de acord in a conchide ca iesirea Greciei din euro nu ar avea consecinte economice catastrofale pentru Uniunea Europeana in ansamblu, efectul negativ ar putea fi insa urias pe plan politic, punind sub semnul intrebarii intreaga constructie europeana.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG